Pin It

Luând în consideraţie dreptul vamal ca o ramură de drept complexă, ea  reprezintă un sistem integru pentru reglementarea relaţiilor sociale din sfera activităţii vamale, conținând prevederi ale normelor diferitor ramuri de drept. Astfel, dreptul vamal are legătura cu o mare parte din ramurile de drept.

Dreptul vamal cu dreptul constituțional. Normele dreptului constituţional reprezintă baza organizării economice şi politice a societăţii,  considerându-se ca „baza bazelor” pentru toate celelalte ramuri de drept.

Dreptul vamal cu dreptul civil - se exprimă în aceea că unele compartimente din  partea specială a dreptului civil conţin prevederi analogice în  dreptul vamal. Exemplu: Contractul civil de expediţie conţine prevederi analogice cu  „transportatorul vamal”,  contractul de depozit cu  „Depozitarea provizorie” etc.

Dreptul vamal cu dreptul penal se oglindeşte prin apariţia relaţiilor sociale, ce apar în legătură cu  comiterea infracţiunii de contrabandă şi a altor încălcări în sfera activităţii vamale. În acest sens, în dependență de structura şi complexitatea sa, dreptul vamal absoarbe normele dreptului penal, ce ţin de deplasarea ilegală a mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală, în urma cărora survine răspunderea  penală.

Dreptul vamal cu dreptul administrativ. Corelaţia cea mai apropiată şi directă a dreptului vamal o reprezintă ramura de drept administrativ. Specialiştii în domeniu consideră că  dreptul vamal reprezintă o  subramură a dreptului  administrativ,  motivând prin aceea că majoritatea relaţiilor din sfera activităţii vamale sânt  reglementate de normele juridice administrative. Totodată, este și organizarea pe verticală activității organelor vamale.

Dreptul vamal are legătură cu dreptul fiscal – prin formarea veniturilor în bugetul statului în baza perceperii impozitelor şi taxelor, încasate de organele vamale la trecerea mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală.

Dreptul vamal cu dreptul procesual-civil – procedura de atacare a deciziei organului vamal asupra cazului de contravenţie vamală.

Dreptul vamal cu  dreptul muncii – prin reglementarea relaţiilor şi funcţiilor de serviciu în cadrul executării de către persoanele fizice ale Republicii Moldova a activităţii proprii în organele vamale etc.

Dreptul vamal cu dreptul  funciar – în  probleme legate de folosirea de către organele vamale ale loturilor de pământ, a unităţilor teritoriale, pentru realizarea politicii şi scopurilor  vamale;

Dreptul vamal cu  dreptul  internaţional – prin participarea Republicii Moldova în cadrul organizaţiilor internaţionale legate de activitatea vamală (exemplu: Aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului), precum şi folosirea principiilor internaţionale în legătură cu executarea obligaţiilor contractuale cu alte state etc.

În concluzie, putem menţiona că dreptul vamal după caracterul său  complex, în dependență de circumstanţele concrete, deseori foloseşte prevederi ale diferitor ramuri de drept (civil, administrativ, internaţional), fiind socotite ca elemente ataşate pentru reglementarea detaliată a relaţiilor sociale apărute, ceea ce ne evidenţiază  caracterul complex de structură a ramurii de drept vamal.

Să nu uităm însă că dreptul vamal are legătură şi cu unele ştiinţe juridice, cum ar fi: criminologia, criminalistica, statistica, protecţia socială, etica, psihologia, psihiatria etc.

Din cele expuse mai sus ne putem da seama de complexitatea dreptului vamal, probabil nici o altă ramură de drept nu are aşa multiple şi diverse legături cu alte ramuri ca dreptul vamal.