Funcţia organului vamal, constituie totalitatea acţiunilor organelor vamale prevăzute de legislaţia vamală şi îndreptate la realizarea politicii vamale. Întru realizarea funcţiilor de care dispun, organele vamale sunt înzestrate cu anumite atribuţii, prin care înţelegem totalitatea drepturilor şi obligaţiilor de care dispun acestea şi funcţionarii vamali şi care sunt stabilite în Codul Vamal şi alte acte normative.
Caracterul complex al naturii juridice a organelor vamale este determinat de principalele funcţii pe care le deţin – funcţia de reglementare, cea de ocrotire a normelor de drept şi funcţia fiscală. Astfel, reieșind din studiul naturii juridice a organelor vamale, acestea pot fi caracterizate ca:
- organe ale puterii executive;
- organe de drept;
- organe cu atribuţii fiscale.
Organele vamale ca organe ale puterii executive. Fiind un subsistem al sistemului unic al organelor executive, organele vamale ocupă în cadrul acestui sistem un loc deosebit, specificul căruia este determinat de caracterul sarcinilor şi funcţiilor pe care le exercită şi prin care se exprimă caracteristicele de execuţie a organelor vamale.
Referindu-ne la organele vamale ca organe executive, considerăm că, acestea sunt caracterizate sub următoarele aspecte distincte:
- organizaţional – nu intră în componenţa altei organizaţii, dar este o componentă de sine stătătoare a organelor executive;
- funcţional – scopul principal fiind îndeplinirea activităţii executive şi de dispoziţie în domeniul vamal în conformitate cu funcţiile atribuite;
- juridic – dispun de o competenţă strictă în domeniul activităţii vamale, reglementată de actele normativ-juridice respective şi care nu decurge din competenţa altor organe.
Nozdraciov A.F. delimitează următoarele caracteristici de bază ale organelor vamale ca organe ale puterii executive:
- fiind o componentă de sine stătătoare a puterii executive, organele vamale efectuează exclusiv şi nemijlocit activitatea vamală;
- dispun de o competenţă strict determinată în domeniul activităţii vamale. Prin formele şi metodele stabilite de legislaţie acestea îndeplinesc funcţiile sale şi îşi exercită atribuţiile în domeniul trecerii peste frontiera vamală a mărfurilor şi mijloacelor de transport, aplică metodele de reglementare vamală, încasează taxele vamale, impozitele şi alte plăţi vamale, efectuează controlul şi perfectarea vamală;
- activitatea organelor vamale după caracterul său este executivă, de control şi supraveghere;
- sunt create, reorganizate şi lichidate de organele executive superioare.
Din caracteristicile menţionate distingem că, organele vamale constituie o parte indispensabilă a sistemului organelor statale, care fac parte din latura executivă a acestora, deţinând în acelaşi timp un spectru larg de atribuţii. Acestea deţin calităţi proprii, în special în ce priveşte unitatea scopurilor, obiectivelor, funcţiilor şi principiilor de activitate.
Întru completarea ideii date, Bechiaşev C.A. şi Moiseev E.G. menţionează că: „Latura executivă a organelor vamale constă în organizarea şi efectuarea zilnică a activităţii vamale, la baza căreia stau diferite forme şi metode de realizare a funcţiilor şi împuternicirilor în domeniul organizării procesului de trecere a mărfurilor peste frontiera vamală, perfectării vamale, plasării mărfurilor sub un anumit regim vamal, încasării plăţilor vamale etc.”.
Organele vamale ca organe de drept. O caracteristică distinctă şi importantă a organelor vamale îl constituie faptul că, legislaţia le atribuie la categoria de organe de drept.
Faptul, că organele vamale îndeplinesc funcţii cu caracter procesual penal şi contravenţional nu schimbă natura administrativ-executivă a acestora, dar în acelaşi timp le apropie de alte organe de drept, mai ales de cele ale poliţiei.
În calitate de organe de drept organele vamale apără suveranitatea şi securitatea economică a statului, drepturile şi interesele legitime ale persoanelor fizice şi juridice. În afară de aceasta organele vamale duc lupta cu infracţiunile şi contravenţiile vamale.
Caracterul de ocrotire a normelor de drept în activitatea organelor vamale în mare parte este determinat de însăşi structura activităţii vamale, precum şi de faptul că, toate sarcinile şi atribuţiile de bază în domeniul dat acestea le îndeplinesc luând în consideraţie interesele ţării, asigurarea suveranităţii şi securităţii economice a acesteia.
La baza determinării statutului de organ de drept al organelor vamale stau următoarele caracteristici:
- drepturile şi obligaţiile organelor de drept sunt reglementate de normele juridice;
- fiecare organ de drept îndeplineşte activitatea sa pe calea desfăşurării acţiunilor specifice;
- acţiunilor specifice ale organului de drept au caracter de impunere;
- forma procesuală concretă de efectuare a acţiunilor specifice.
Numai fiind în prezenţa acestor patru caracteristici distincte, poate fi stabilită apartenenţa unui organ sau altul la categoria organelor de drept.
Ce ţine de drepturile şi obligaţiile organelor vamale, în vederea ocrotirii normelor de drept, acestea sunt reglementate de un şir de acte normative (Codul Vamal, Codul Contravenţional, Codul de Procedură Penală etc.).
La compartimentul acţiunilor specifice putem menţiona că, organele vamale în exercitarea atribuţiilor, săvârșesc anumite acţiuni specifice (vămuirea mărfurilor, efectuarea controlului vamal, investigarea infracţiunilor, examinarea contravenţiilor vamale, etc.).
Este indiscutabil că, acţiunile specifice ale organelor vamale au caracter de impunere, respectiv, în caz de nerespectare a prevederilor legale în domeniul vamal intervine dreptul acestora de a întreprinde măsurile ce se impun, şi anume: atragerea persoanelor la răspundere (materială şi/sau contravenţională), încasarea forţată a plăţilor vamale neachitate (întocmirea deciziilor de regularizare, emiterea dispoziţiilor de încasare forţată, punerea sechestrului pe mărfuri şi mijloace de transport etc.).
Cât priveşte forma procesuală concretă de efectuare a acţiunilor specifice, aceasta cuprind acele forme de exteriorizare exprimate prin întocmirea actelor de procedură vamală (actele primare de efectuare a controlului vamal, actele de inspecţie, procesul-verbal de constatare a contravenţiei, procesul-verbal de efectuare a controlului vamal corporal etc.).
Organele vamale ca organe cu atribuţii fiscale. Statutul fiscal al organelor vamale se manifestă, în primul rând, în cadrul procedurii de încasare a plăţilor vamale pentru operaţiunile de import-export, în al doilea rând, în funcţionarea mecanismului de planificare bugetară a activităţii organelor vamale.
Astfel, cât priveşte activitatea financiar-fiscală a organelor vamale aceasta este caracterizată prin faptul că, în procesul de realizare a acesteia se organizează şi are loc acumularea (formarea), redistribuirea şi folosirea fondurilor bugetare în scopul realizării sarcinilor puse în faţa organelor vamale. Nemijlocit fondurile bugetare sunt create în rezultatul îndeplinirii de către organele vamale a unei dintre cele mai importante funcţii, cea de încasare a plăţilor vamale. Mai mult ca atât, în fluxul mijloacelor băneşti care ajung în bugetul de stat din partea organelor vamale sunt incluse şi diferitele sancţiuni financiar-juridice (materiale) aplicate la comiterea încălcărilor vamale, exprimate prin diferite amenzi, penalităţi, precum şi din încasarea sumelor recalculate suplimentar ca rezultat al auditului postvămuire.
Acordarea unor asemenea competenţe organelor vamale este motivată prin comoditatea gestionării plăţilor vamale, impozitelor şi altor taxe de către acestea, care sunt amplasate atât la frontieră, cât şi în interiorul ţării.
În acest sens, organele vamale se prezintă ca un organ cu competenţe mult mai vaste şi depline în vederea aplicării măsurilor de constrângere în privinţa contribuabililor ce nu se conformează cerinţelor legale de onorare a obligaţiilor bugetare (efectuarea auditului postvămuire, recalculul şi încasarea, inclusiv forţată, a plăţilor vamale suplimentare, sancţionarea agenţilor economici, urmărirea penală, etc.), pe când organele fiscale verifică doar sistemul de calculare şi decontare a impozitelor de către contribuabili, fiind limitaţi în atribuţii şi competenţe în vederea aplicării măsurilor de constrângere, spre deosebire de organele vamale.
La rândul său atribuțiile organelor vamale sunt indicate în art. 11 din Codul Vamal al Republicii Moldova. Astfel, organul vamal are următoarele atribuţii de bază:
- a) participă la elaborarea politicii vamale a statului şi implementează această politică;
- b) asigură respectarea legislaţiei vamale şi fiscale; apără drepturile şi interesele legitime ale persoanei în cadrul activităţii vamale;
- c) contribuie, în limitele competenţei, la asigurarea securităţii economice a statului;
- d) apără interesele economice ale statului;
- e) aplică procedeele vamale de reglementare a relaţiilor economice şi comerciale;
- f) încasează drepturile de import şi drepturile de export;
- g) participă la elaborarea măsurilor de politică economică referitor la trecerea mărfurilor peste frontiera vamală şi aplică aceste măsuri;
- h) luptă împotriva contrabandei, a încălcării reglementărilor vamale şi legislaţiei fiscale care se referă la trecerea mărfurilor peste frontiera vamală, curmă trecerea ilegală peste frontiera vamală a substanţelor narcotice, armamentului, obiectelor de artă, obiectelor de valoare istorică şi arheologică, obiectelor proprietate intelectuală, speciilor de animale şi plante (derivate şi părţi ale lor) pe cale de dispariţie, altor mărfuri;
- i) contribuie la prevenirea şi combaterea spălării banilor, precum şi a terorismului internaţional;
- j) exercită şi perfecţionează controlul vamal, efectuează vămuirea, creează condiţii pentru accelerarea traficului de mărfuri peste frontiera vamală;
- k) contribuie şi participă la elaborarea statisticii vamale a comerţului exterior şi a statisticii vamale speciale;
- l) contribuie la realizarea măsurilor de apărare a securităţii statului, de asigurare a ordinii publice şi morale, de apărare a vieţii şi sănătăţii oamenilor, de ocrotire a florei şi faunei, a întregului mediu înconjurător, de protecţie a pieţei interne;
- m) exercită controlul vamal asupra valorilor valutare, în limitele competenţei;
- n) asigură îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale statului în domeniul vamal; participă la elaborarea acordurilor internaţionale în domeniul vamal, la colaborarea cu organele vamale, cu alte autorităţi publice din străinătate, cu organizaţiile internaţionale în domeniul vamal;
- o) efectuează cercetări ştiinţifice, oferă consultaţii în domeniu;
- p) dezvoltă baza tehnico-materială şi socială a organelor vamale, creează condiţii pentru activitatea colaboratorilor vamali;
- r) gestionează sistemul de certificare a originii, în cazurile stabilite de Guvern, inclusiv certifică originea mărfurilor şi eliberează contra plată certificate de origine la exportul mărfurilor;
- s) desfăşoară activităţile necesare pentru administrarea riscurilor;
- t) asigură diseminarea legislaţiei vamale şi accesul la informaţii de interes public;
- u) dezvoltă parteneriatul public-privat în domeniul vamal şi colaborează cu mediul de afaceri;
- v) exercită alte atribuţii stabilite de legislaţie.