Procedurile vamale reprezintă totalitatea serviciilor acordate de organele vamale în sfera activităţii vamale. Taxele pentru proceduri vamale sunt stabilite în mărimi ad valorem în dependenţă de valoarea în vamă a mărfurilor şi obiectelor vămuite şi taxe fixe. Taxa pentru proceduri vamale se calculează în lei moldoveneşti, la cursul oficial al MDL faţă de euro stabilit de BNM la ziua înregistrării declaraţiei vamale.
Taxa dată se achită la utilizarea oricărei destinaţii vamale, cu excepţia abandonului în favoarea statului, dacă legislaţia nu prevede altfel. Mijloacele băneşti încasate ca taxă pentru proceduri vamale se varsă la bugetul de stat.
Taxa pentru efectuarea procedurilor vamale nu se percepe pentru mostrele şi exponatele aduse de către agenţii economici autohtoni pentru târgurile şi expoziţiile internaţionale, organizate în teritoriul zonelor economice libere. Operaţiunile de import-export efectuate de către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar se scutesc de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale în modul aprobat de Guvern.
Lista serviciilor vamale şi cuantumul taxei pentru proceduri vamale este stabilită în Anexa nr. 2 al Legii cu privire la tariful vamal, conform căreia sunt 21 de servicii acordate de către organele vamale.
Taxa pentru efectuarea procedurilor vamale nu se percepe pentru:
- mărfurile şi serviciile importate pe teritoriul Republicii Moldova din contul împrumuturilor şi granturilor acordate Guvernului sau acordate cu garanţie de stat, din contul împrumuturilor acordate de organismele financiare internaţionale (inclusiv din cota-parte a Guvernului), destinate realizării proiectelor respective, precum şi din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget, conform listei aprobate de Guvern.
- utilajul, echipamentul şi atributele de gratificaţie primite ca donaţii de Comitetul Naţional Olimpic şi de federaţiile sportive naţionale de profil de la Comitetul Internaţional Olimpic, de la federaţiile sportive europene şi internaţionale de profil pentru pregătirea sportivilor de performanţă şi promovarea mişcării olimpice, fără drept de comercializare a acestui utilaj, echipament şi atribute de gratificaţie.
- mărfurile importate de către persoanele fizice pentru uz sau pentru consum personal a căror valoare şi/sau cantitate nu depăşesc limitele stabilite de legislaţia în vigoare.
- gazele naturale importate de către Societatea pe Acţiuni "Moldova-Gaz" şi destinate livrării către Societatea cu Răspundere Limitată "Tiraspoltransgaz" care nu are relaţii cu sistemul bugetar al Republicii Moldova.
- mărfurile introduse pe sau scoase de pe teritoriul vamal în calitate de ajutor umanitar.
- produsele petroliere şi alte mărfuri ce sunt tranzitate prin Portul Internaţional Liber "Giurgiuleşti" se scutesc de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale la scoaterea acestora de pe teritoriul Portului Internaţional Liber "Giurgiuleşti" cu condiţia că această taxă a fost achitată la introducerea lor pe teritoriul menţionat.
- taxa pentru efectuarea procedurilor vamale nu se percepe la importul şi/sau exportul monedei naţionale şi valutei străine pe/de pe teritoriul Republicii Moldova, efectuate de către băncile comerciale şi Banca Naţională a Moldovei.
- mărfurile consumabile importate de forţa militară străină care desfăşoară aplicaţii militare temporare, destinate uzului sau consumului exclusiv al forţei militare şi al componentei civile. Lista mărfurilor consumabile se aprobă de către Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
- mijloacele de transport importate cu titlu gratuit (donaţie), indiferent de termenul de exploatare, destinate:
- a) pentru scopuri medicale, clasificate la poziţiile tarifare 8702 şi 8703;
- b) pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor (reutilate în modul corespunzător), clasificate la poziţia tarifară 8703;
- c) pentru stingerea incendiilor, clasificate la poziţia tarifară 8705 30000;
- d) pentru curăţarea străzilor, pentru împrăştiat materiale, pentru colectarea deşeurilor, clasificate la poziţia tarifară 8705.