Pin It

Una din condiţiile de trecere a mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală este declararea acestora. Prin declarare înţelegem expunerea de date veridice de către declarant, privind tipul şi cantitatea mărfurilor, privind scopul trecerii mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontiera vamală, precum şi alte date necesare pentru efectuarea controlului vamal, a stabilirii şi încasării plăţilor vamale.

Stabilind esenţa declarării autorul rus I. V. Timoşenco, consideră că, declararea reprezintă etapa principală a procedurii de perfectare a actelor vamale.

Declararea vamală are loc în următoarele cazuri:

  • cu ocazia trecerii peste frontiera vamală a mărfurilor şi mijloacelor de transport;
  • cu ocazia solicitării unui alt regim vamal decât cel acordat anterior mărfurilor şi mijloacelor de transport;
  • în cazul mărfurilor care constituie produse compensatoare, formate în rezultatul utilizării regimurilor vamale de perfecţionare activă sau de perfecţionare pasivă, a mărfurilor care constituie produse transformate, formate în rezultatul utilizării regimului de transformare sub control vamal şi a mărfurilor care constituie deşeuri, formate în rezultatul utilizării destinaţiei vamale de distrugere.

Declararea vamală se efectuează în temeiul următoarelor principii:

1) Principiul legalităţii – conform acestui principiu procesul declarării vamale este reglementat de legile şi actele normative în domeniul vamal;

2) Principiul respectării drepturilor, libertăţilor şi intereselor subiecţilor activităţii economice externe şi persoanelor fizice, presupune că toate cerinţele persoanelor cu funcţie de răspundere a organului vamal trebuie să fie întemeiate şi prevăzute de legislaţia în vigoare;

3) Principiul operativităţii;

4) Principiul (limbii de stat) – prevede că procedura declarării mărfurilor şi mijloacelor de transport se efectuează în limba de stat, la fel întocmirea documentelor vamale şi în special a declaraţiei vamale în detaliu se efectuează în limba de stat.

5) Principiul egalităţii subiecţilor declarării prevede că  toate operaţiunile vamale inclusiv şi declararea, se aplică în condiţii egale pentru toţi subiecţii activităţii economice externe, indiferent de ţara de origine a mărfurilor, a ţării exportatoare şi a ţării importatoare a mărfurilor.

Declararea vamală îndeplineşte câteva funcţii de bază şi anume:

- asigură organul vamal cu informaţii necesare despre mărfurile şi mijloacele de transport ce trec peste frontiera vamală, în scopuri vamale;

- declarantul confirmă legalitatea acţiunilor săvârșite în privinţa mărfurilor şi mijloacelor de transport care sunt trecute sub un anumit regim vamal;

- în baza declarării, organele vamale controlează conformitatea informaţiilor despre mărfurile şi mijloacelor de transport, cu datele obiective în urma efectuării controlului fizic al mărfurilor.

 Scopul declarării mărfurilor este următorul:

  • informarea organelor vamale despre mărfurile şi mijloacele de transport ce trec peste frontiera vamală;
  • în baza declarării se formează statistica vamală;
  • în baza declaraţiei vamale, se calculează şi se încasează drepturile de import şi de export;
  • în baza declarării, se asigură respectarea legislaţiei vamale.

Totodată, declararea are un rol important ce ţine de reglementarea tarifară. Primele raporturi de reglementare tarifară apar în legătură cu trecerea mărfurilor şi mijloacelor de transport peste frontiera vamală, momentul apariţiei obligaţiei pentru achitarea taxelor vamale este legat cu primirea declaraţiei vamale de către persoana cu funcţie de răspundere a organului vamal.

Astfel, legislaţia vamală, leagă apariţia obligaţiei de achitare a plăţilor vamale cu depunerea nu a oricărui document, ce conţine date despre mărfuri şi mijloacele de transport ce sunt supuse perfectării vamale şi controlului vamal, dar numai a declaraţiei vamale, în care de regulă se conţin datele principale despre tranzacţiile economice externe pentru autenticitatea cărora declarantul poartă răspundere în conformitate cu legislaţia. De asemenea, declararea prezintă un mare avantaj pentru organele vamale, deoarece ea permite colaboratorilor vamali alegerea formelor de control al mărfurilor şi mijloacelor de transport ce trec peste frontiera vamală.