Una din principalele forme ale controlului vamal este verificarea documentelor şi informaţiilor prezentate în scopuri vamale, conform art. 185 alin. 1 litera a) al Codului Vamal al Republicii Moldova.
Documentele folosite în activitatea economică externă pot fi clasificate după destinaţia sa și se împart în următoarele categorii:
- documente de transport: contractul de transport, factura de transport, conosamentul, foaia de parcurs, foaia de expediţie sau alte documente care confirmă transportarea mărfurilor în regim internațional;
- documente comerciale: contractele, specificaţiile la contracte, factura (invoce), actele de ambalare, încărcare-descărcare a mărfii, de asigurare etc. care se utilizează conform tratatelor internaționale;
- documente vamale, eliberate numai pentru scopuri vamale (declarațiile vamale).
- alte documente, la care se atribuie: certificatele de calitate, conformitate, carantină, alte documente permisive care trebuie să însoțească anumite mărfuri.
În altă ordine de idei, documentele supuse controlului vamal le putem împărţi în două categorii:
- documente de bază, prevăzute de actele normative în vigoare şi care confirmă informaţia ce se conţine în declaraţia vamală, sau care reflectă activitatea agenţilor economici, controlul căreia este pus în sarcina organelor vamale etc.
- documente complimentare, care sunt solicitate de către organele vamale pentru confirmarea şi completarea datelor, informaţiilor ce se conţin în documentele de bază.
Persoanele care trec mărfuri şi mijloace de transport peste frontiera vamală sau care desfăşoară activităţi aflate sub supraveghere vamală sunt obligate să prezinte organului vamal documentele şi informaţiile necesare efectuării controlului vamal, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu aplicarea semnăturii digitale, eliberată de Centrul de certificare a cheilor publice al autorităţilor administraţiei publice. Documentele prezentate organului vamal trebuie să conțină informații ce ar permite identificarea mărfurilor și mijloacelor de transport. Aceste documente pot fi prezentate în original sau în copie.
În conformitate cu p. 34 al Regulamentului de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul Vamal al Republicii Moldova, controlul documentar constă în verificarea:
- a) corectitudinii completării declaraţiei vamale în detaliu;
- b) existenţei documentelor anexate la declaraţia vamală în detaliu, potrivit destinaţiei vamale solicitate;
- c) concordanţei dintre datele înscrise în declaraţia vamală şi cele din documentele anexate;
- d) formei documentelor anexate.
În doctrină se disting câteva etape de verificare a documentelor. Astfel, controlului sunt supuse atât conținutul documentului, cât și formularul acestuia, ambele fiind importante pentru a stabili în documentele prezentate informații corecte și concrete în privinţa mărfurilor, mijloacelor de transport, persoanelor care trec frontiera, cât și în privinţa scopului trecerii lor. Controlul permite stabilirea autenticității eliberării documentelor, prezenţa sau lipsa unor modificări, corespunderea semnăturii persoanei împuternicite. Pentru determinarea autenticității, de obicei, se limitează la examinarea vizuală, însă, în cazuri de incertitudine, se dispune efectuarea unei expertize.
În rezultatul modificărilor introduse prin Hotărârea Guvernului nr. 279 din 20.05.2015, s-a stabilit că declarația vamală, în situația când este repartizată pe culoarul verde de control, va fi însoțită doar de actele care confirmă datele înscrise în declaraţie, dar minimum de următoarele acte obligatorii:
- factura;
- documentele de transport;
- actele permisive, necesare pentru acordarea liberului de vamă.
În unele cazuri, în scopul respectării legislației Republicii Moldova pentru unele mărfuri sunt necesare documente permisive, de exemplu, de la Ministerul Culturii, Ministerul Sănătății, Bănci Comerciale etc. Totodată, menționăm că, principalele documente verificate în procesul controlului vamal sunt declarația vamală în detaliu și declarația valorii în vamă a mărfii. Prin declaraţie vamală în detaliu se înțelege un act unilateral, prin care o persoană manifestă, în formele şi modalităţile prevăzute de legislaţia vamală, voinţa de a plasa mărfurile într-o procedură vamală. Declaraţia vamală în detaliu este alcătuită dintr-un set ce cuprinde numărul de exemplare corespunzător procedurii vamale şi este format din declaraţia vamală primară şi, după caz, declaraţia(iile) vamală(e) complementară(e).
În declarația vamală în detaliu pot fi evidențiate câteva blocuri informaționale sau secțiuni:
- a) caracteristicile generale ale livrărilor – care oferă idee despre regimul vamal sub care este amplasată marfa, despre cantitatea mărfii;
- b) persoanele juridice care participă la perfectarea vamală în operațiunea externă concretă – care oferă informații despre expeditor, destinatarul mărfii, titularul de contract (persoana răspunzătoare de soluționarea financiară), precum și despre declarant;
- c) blocul geografic – afișează codul țării expeditoare și a țării de origine a mărfii la importul în teritoriul vamal, și codul țării de destinație la exportul mărfii;
- d) blocul de transport – conține informație despre mijloacele de transport care au transportat mărfurile;
- e) blocul financiar – conține date referitoare la evaluarea operațiunii de import-export, date referitoare la condițiile de livrare, timpul sosirii mijloacelor bănești, forma de plată, cursul de schimb;
- f) caracteristicile fiecărui produs în loturi – informații referitoare la denumirea mărfii, ambalarea și etichetarea acestuia, greutatea mărfii, companiei producătoare, aplicarea măsurilor de politică comercială etc. Specificarea acestor blocuri informaționale sau secțiuni, ajută colaboratorii organelor vamale să efectueze un control corect și total al tuturor rubricilor declarației vamale în detaliu.
Un alt document este declarația privind valoarea mărfii în vamă, care se prezintă la organul vamal concomitent cu declarația vamală doar la introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal. Pentru toate datele indicate în declaraţia privind valoarea în vamă a mărfurilor şi în documentele prezentate pentru confirmarea acestei valori, declarantul poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru anunţarea valorii în vamă a mărfurilor introduse se utilizează tipizatele declaraţiei valorii în vamă DVV-1 şi DVV-2.
Atragem atenția că, pentru confirmarea valorii în vamă a mărfurilor importate, declarantul este obligat să prezinte organului vamal următoarele acte:
- a) contractul aferent tranzacţiei de import şi acordurile adiţionale la el (în cazul în care acestea au fost încheiate);
- b) factura (invoce) sau, în cazul tranzacţiilor condiţional valorice, proforma factura (proforma invoce);
- c) documentele bancare de plată sau alte documente de plată, în cazul achitării prealabile;
- d) documentele de transport care au însoţit marfa: CMR (scrisoarea de trăsură internaţională), Carnetul TIR, Declaraţia de tranzit (T1), Air bill (fraht), bill of lading (conosament maritim), Scrisoarea de trăsură pentru transportul internaţional de mărfuri pe cale ferată;
- e) contractul (comanda) de acordare a serviciilor de transportare sau factura de expediţie în cazul în care se impun, potrivit condiţiilor de livrare;
- f) poliţa sau contractul de asigurare a mărfurilor, în cazul în care acestea au fost asigurate fie potrivit condiţiilor de livrare, fie la iniţiativa declarantului.