Această valoare nu este pur și simplu prețul folosit, dar prețul care este plătit sau de plătit de către cumpărător cu ajustările necesare în funcție de sumele care se adaugă sau se scad. Astfel, preţul efectiv plătit sau de plătit este plata totală efectuată sau de efectuat de cumpărător vânzătorului sau în beneficiul acestuia, pentru mărfurile importate. Plata nu trebuie să fie făcută obligatoriu în bani, ea ar putea fi făcută prin scrisori de credit sau instrumente negociabile. Termenul „plătit sau de plătit” are semnificaţia că mărfurile pot fi plătite fie înainte de momentul evaluării, fie după acest moment.
Legislaţia Republicii Moldova stabilește că la determinarea valorii în vamă a mărfii în baza valorii tranzacţiei cu marfa respectivă ori în baza preţului efectiv plătit sau de plătit, în valoarea tranzacţiei se includ următoarele componente în cazul în care nu au fost incluse anterior în valoarea mărfii:
- Cheltuieli pentru transportul mărfii la aeroport sau în alt loc de introducere a mărfii pe teritoriul vamal:
- Cheltuielile aferente asigurării – la categoria dată se include costul asigurării pe parcursul transportării mărfii şi în cadrul operaţiunilor de încărcare-descărcare, depozitare a mărfii intervenite pe parcursul transportului.
- Costul transportului. În costul transportului se includ toate cheltuielile cumpărătorului legate de transportarea mărfurilor până la punctul de introducere a mărfii pe teritoriul vamal al ţării de import, cu condiţia că cheltuielile date nu au fost incluse în preţul contractual. În cazul când asemenea tarife lipsesc, se admite stabilirea sumei date în baza datelor contabile ale agentului economic (cumpărător) referitoare la transportul mărfurilor.
- Costul încărcării, descărcării şi transportării mărfii. În cazul transbordării mărfii pe parcursul transportării ei de pe un mijloc de transport pe altul, precum și descărcării ei pe parcursul transportării urmează ca cheltuielile date să fie incluse în valoarea în vamă.
- Cheltuielile suportate de cumpărător:
- Comisioanele şi primele pentru brokeri, cu excepţia comisioanelor pentru achiziţionarea mărfii. În cazul când cumpărătorul sau vânzătorul recurge la serviciile unui intermediar, apare necesitatea de a include cheltuielile date în valoarea în vamă.
- Costul containerelor şi (sau) al altui ambalaj de folosinţă repetată, dacă în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, acestea sunt considerate un tot întreg cu marfa. În valoarea în vamă a mărfurilor trebuie să fie inclus costul containerelor şi (sau) al altui ambalaj.
- Costul ambalajului, inclusiv costul materialelor de ambalaj şi al lucrărilor de ambalare. Dacă marfa se importă în conteinere şi (sau) alt ambalaj care constituie un ambalaj returnabil şi este atribuit la o poziţie tarifară diferită faţă de marfă, atunci preţul ambalajului dat şi al lucrărilor de ambalare (ambalarea, marcarea,) urmează a fi incluse în preţul contractual (efectiv plătit sau de plătit).
- Valoarea calculată în mod corespunzător, a următoarelor mărfuri şi servicii oferite, direct sau indirect, de cumpărător, în mod gratuit sau la un preţ redus, în scopul utilizării la producerea ori exportarea mărfii evaluate, în măsura în care această valoare nu a fost inclusă în prețul efectiv plătit sau de plătit;
- Materiale, componente, părţi şi alte elemente similare, încorporate în marfă. Prin materialele oferite direct sau indirect se are în vedere că acestea sunt acordate de către cumpărător direct vânzătorului, fie prin intermediul unei persoane terţe (indirect), de exemplu, întreprinderea-cumpărător indică filialei sale situată într-o ţară terţă să transmită vânzătorului anumite mărfuri şi servicii pentru producerea bunurilor ce vor fi cumpărate.
- Instrumente, matriţe, forme şi alte componente similare, utilizate la producerea mărfii.
- Materiale cheltuite la producerea mărfii. La categoria materiale cheltuite la producerea mărfii evaluate se atribuie diferite produse folosite la producerea mărfii date, care nu numaidecât pot fi identificate în produsul finit, spre deosebire de materiale, componente, părţi şi alte elemente similare încorporate în marfă.
- În mod asemănător, în valoarea în vamă se includ valoarea lucrărilor de inginerie, dezvoltare, lucrări de artă şi design, planuri şi schiţe executate în afara ţării şi necesare pentru producerea mărfurilor importate, transmise de către cumpărător vânzătorului gratuit sau la un preţ redus. O condiţie obligatorie este ca lucrările date să nu fi fost executate în ţara de import.
- Redevenţele şi taxele pentru licenţe referitoare la mărfurile de evaluat, pe care cumpărătorul este obligat să le achite, direct sau indirect, ca o condiţie a vânzării mărfurilor de evaluat, în cazul în care aceste redevenţe şi drepturi de licenţă nu au fost incluse în preţul efectiv plătit sau de plătit.
- partea din venitul de la orice vânzare, transmitere sau utilizare ulterioară a mărfii, care ar reveni direct sau indirect vânzătorului. Când în contract este prevăzut că o parte din venitul pe care îl va primi cumpărătorul de la orice revânzare va fi întoarsă vânzătorului, atunci suma echivalentă cu partea din venit ce va fi întoarsă, urmează a fi inclusă, în valoarea în vamă.
Legea Republicii Moldova cu privire la tariful vamal prevede anumite cazuri când nu poate fi aplicată metoda de determinare a valorii în vamă a mărfii în baza valorii tranzacţiei cu marfa respectivă ori în baza preţului efectiv plătit sau de plătit, și anume dacă:
- există restricţii în privinţa drepturilor cumpărătorului asupra mărfii evaluate, cu excepţia restricţiilor:
- stabilite de legislaţie;
- în privinţa regiunii geografice în care marfa poate fi revândută;
- care nu influențează esenţial preţul mărfii;
- vânzarea mărfii şi valoarea tranzacţiei depind de respectarea unor condiţii a căror acţiune nu poate fi luată în considerare;
- informaţia folosită de declarant la anunţarea valorii în vamă a mărfii nu este veridică sau nu este confirmată prin acte;
- participanţii la tranzacţie sunt persoane interdependente, cu excepţia cazurilor când interdependenţa lor nu influenţează valoarea tranzacţiei şi aceasta este acceptată în scopuri vamale.
În cazul când participanţii la tranzacţie sunt persoane interdependente, valoarea tranzacţiei se acceptă, dacă declarantul demonstrează că o atare valoare este foarte asemănătoare cu una dintre valorile înregistrate aproape în acelaşi moment sau în acelaşi moment, cum ar fi:
- valoarea tranzacţiei cu mărfuri identice sau similare din aceeaşi ţară de export între persoane care nu sunt interdependente;
- valoarea în vamă a mărfurilor identice sau similare determinată conform prevederilor art.15 din Legea cu privire la tariful vamal;
- valoarea în vamă a mărfurilor identice sau similare determinată conform prevederilor art.16 din Legea cu privire la tariful vamal.
Persoanele se consideră interdependente dacă:
- una dintre ele face parte din consiliul directorilor sau din consiliul observatorilor celeilalte şi viceversa;
- sunt recunoscute legal ca asociaţi;
- una dintre ele este patron, iar cealaltă - salariat;
- o persoană oarecare posedă, exercită controlul sau deţine, direct sau indirect, cel puţin 5% din acţiunile cu drept de vot emise de ele;
- una dintre ele exercită controlul, direct sau indirect, asupra celeilalte;
- ambele sunt supuse controlului, direct sau indirect, de o terţă persoană;
- împreună exercită controlul, direct sau indirect, asupra unei terţe persoane;
- ambele sunt membri ai aceleiaşi familii.