Pin It

Răspunderea în cadrul dreptului vamal este un tip distinct al răspunderii juridice, care reiese din competențele atribuite de legislație organelor vamale. Astfel, una din pârghiile de bază ale organelor vamale este atragerea la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de comiterea diferitor încălcări în sfera activității vamale, fie că este vorba de persoane fizice, fie de persoane juridice, participanți la activitatea economică externă.

În cadrul dreptului vamal sunt cunoscute mai multe tipuri de răspundere. Pentru comiterea contravenției vamale, care în sensul legislației vamale înseamnă încălcarea reglementărilor vamale săvârșită prin acţiuni sau inacţiuni, persoanele sunt sancționate fie conform Codului Contravenţional, fie conform Codului Vamal.

Încălcarea reglementărilor vamale este cel mai întâlnit tip de fapte ilicite care atentează la relaţiile sociale reglementate de normele stabilite de legislaţia vamală. Astfel de încălcări sunt recunoscute acţiunile sau inacţiunile ilegale ale persoanelor care atentează la reglementările stabilite de legislaţia vamală, precum şi la prevederile tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, controlul asupra executării cărora este pus pe seama organelor vamale, respectiv în ce priveşte aplicarea regimurilor vamale, controlul vamal şi perfectarea vamală a mărfurilor şi mijloacelor de transport deplasate peste frontiera vamală, încasarea plăţilor vamale etc.

În cazul comiterii infracțiunilor vamale, contrabanda și eschivarea de la achitarea plăților vamale, persoanele sunt atrase la răspundere penală conform Codului Penal al Republicii Moldova.

Totodată, un tip distinct al răpunerii vamale este răpunerea organelor vamale și angajaților vamali. Astfel, organele vamale și persoanele cu funcții de răspundere, în calitate de participanți ai raporturilor juridice, reglementate de normele dreptului vamal, la fel, ca și agenții economici participanți la activitatea economică externă sau persoanele fizice ce traversează frontiera poartă răspundere pentru pierderile și prejudiciile produse în rezultatul deciziilor ilegale primite, acțiunilor cât și inacțiunilor.

Temeiul general pentru aceasta servește art. 319 din Codul Vamal, conform căruia: „Organul vamal răspunde pentru prejudiciile cauzate persoanelor şi patrimoniului lor prin decizii şi acţiuni ilegale sau prin inacţiune, precum şi pentru prejudiciile cauzate de colaboratorii vamali şi alţi angajaţi ai organului vamal în exerciţiul funcţiei.”

În aceste condiții, noțiunea de prejudiciu cuprinde orice pagubă adusă persoanei sau proprietății acestuia. Prejudiciul poate fi moral, fizic sau material. Prejudiciul moral constă în insultarea persoanei, denigrarea onoarei și demnității, răspândirea de zvonuri false și informații defăimătoare, precum și afectarea reputației de afaceri (pentru persoane juridice).

Prejudiciul fizic constă în pricinuirea de daune vieții și sănătății persoanei, iar prejudiciul material se exprimă în pricinuire de daune proprietății sau alt prejudiciu ce are expresie materială.

Persoanelor sau proprietății cărora este adus un prejudiciu ca rezultat al deciziilor, acțiunilor sau inacțiunilor ilegale ale organelor vamale și persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul acestora, sunt în drept să solicite recuperarea integrală a prejudiciului adus.

Prejudiciul este recuperat de către organele vamale, pe principii generale în condițiile prevăzute de legislația civilă. Cu toate acestea, conform legislației, organele vamale duc răspundere numai pentru prejudiciul cauzat în mod ilegal.

Astfel, articolul 195 din Codul Vamal prevede că în timpul efectuării controlului vamal este interzisă pricinuirea de daune nejustificate persoanei, precum şi mărfurilor şi mijloacelor ei de transport, iar organul vamal şi colaboratorii vamali care pricinuiesc astfel de daune poartă răspundere conform legislaţiei. Daunele pricinuite legitim de colaboratorii vamali la efectuarea controlului vamal nu sunt reparabile.

Răspunderea materială și altă răspundere a statului, în persoana autorităților vamale se bazează pe principiul răspunderii obiective, și anume în prezența legăturii cauzale între decizia greșită, acțiunea sau inacțiunea ilegală a organului vamal sau persoanei cu funcții de răspundere din cadrul acesteia. Cu toate acestea prezența vinovăției în acțiunile/inacțiunile angajatului vamal concret nu este obligatorie.

Actul ilicit sau inacțiunea unui anumit colaborat vamal concret poate fi comisă și din nevinovăție (de exemplu, ca urmare a executării deciziei sau indicației directe a unei subdiviziuni superioare, care s-a dovedit a fi ilegală și în rezultatul executării căreia s-a adus un anumit prejudiciu). În acest caz, autoritatea vamală va purta răspundere, iar colaboratorul vamal nu.

Totodată, colaboratorii vamali, dar şi alți angajaţi ai organului vamal, pentru decizii şi acţiuni ilegale sau pentru inacţiune, pot fi sancţionaţi disciplinar, contravențional, penal sau li se aplică alte sancţiuni în conformitate cu legislaţia (de ex. răspunderea materială).