Pin It

În literatura juridică noțiunea de izvor de drept este utilizată în două accepțiuni: izvor de drept în sens material și izvor de drept în sens formal. "În sfera noțiunilor de izvor real (material) a dreptului intră elementele dictate de situațiile economice, de cele sociale, precum și preocupările de ordin moral și ideologic ale societății".

Prin izvor de drept în sens formal se înțeleg formele de exprimare a normelor juridice.

Formele specifice de exprimare a normelor de drept familial constituie izvoare ale dreptului familiei. Din ele fac parte actele normative ce reglementează raporturi sociale care constituie obiectul dreptului familiei și legislația familială și alte acte normative ce conțin norme juridice de dreptul familiei.

În ierarhia izvoarelor dreptului familiei pe primul loc se află Constituția. In cadrul legilor, principalul izvor al dreptului familiei îl constituie Codul Familiei, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 1316-XIV la 26 octombrie 2000 și intrat în vigoare la 26 apri­lie 2001.

Alt izvor al dreptului familiei este Legea privind actele de stare civilă nr. 100-XV din 26 aprilie 2001 intrată în vigoare la 17 august 2001.

Codul Civil adoptat prin Legea Parlamentului Republicii Moldova nr. 1107-XV din 06 iunie 2002 și intrat în vigoare la 12 iunie 2003 Monitorul Oficial al Republicii Moldova. - 2001. - Nr. 97-99.

Un alt izvor al dreptului familiei este Legea privind drepturile copilului nr. 338-XIII din 15 decembrie 1994.

Izvor al dreptului familiei este și Codul de Procedură Civilă nr. 225-XV din 30 mai 2003, intrat în vigoare la 12 iunie 2003.

În perioada actuală un rol important în realizarea drepturilor familiale îl au: Convenția statelor membre ale Comunității Statelor Independente cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală, Tratatele bilaterale cu privire la asistența juridică și raporturile în materie civilă, familială și penală pe care le-a încheiat Republica Moldova cu: Republica Letonă, Republica Lituania, Ukraina, Federația Rusă, România.

La izvoarele dreptului familiei pot fi atribuite și alte acte normative care reglementează relațiile de familie. Acestea pot fi decrete ale Președintelui sau hotărîri ale Guvernului Republicii Moldova adoptate în baza și pentru executarea Codului Familiei.

Mai pot fi izvor de drept și alte acte subordonate legii. Pentru aplicarea corectă a normelor dreptului familiei, o mare importanță au hotărîrile Plenului Curții Supreme de Justiție, care nu sînt obligatorii, dar, de regulă, dau lămuriri complete și amănunțite privind practica aplicării de către instanțele judecătorești a legislației familiale.