Faptul juridic este împrejurarea prevăzută de norma juridică care, realizată în concret, are consecințe juridice, adică dă naștere, schimbă sau încetează raportul juridic familial.
Între diferitele criterii de clasificare a faptelor juridice, cel adoptat în general în literatura juridică este raportarea lor la voința omului, adică dacă acestea depind sau nu de voința omului. Din acest punct de vedere ele se împart în acțiuni și evenimente. Acțiunile sînt fapte voluntare ale omului de care norma de drept leagă anumite consecințe juridice. Acțiunile se mai clasifică, în raport cu dispoziția regulii de drept, în licite și ilicite. Cele săvîrșite în conformitate cu legea sînt licite (stabilirea paternității, înregistrarea divorțului), iar cele care contravin legislației sînt ilicite (încheierea căsătoriei cu o persoană lipsită de capacitatea de exercițiu).
Evenimentele sînt acele fenomene, împrejurări care se petrec indiferent de voința oamenilor și cărora norma de drept le dă o semnificație juridică prin reținerea lor în ipoteza ei. Evenimentele pot fi absolute, adică se petrec indiferent de voința omului (decesul unei persoane) sau relative (nașterea copilului), adică copilul a fost conceput din voința omului dar se dezvoltă indiferent de voința lui.
În literatura de specialitate mai întîlnim și o astfel de clasificare a faptelor juridice ca situație sau stare. Starea este un fapt juridic care există o perioadă îndelungată și periodic duce la apariția consecințelor juridice, în unele cazuri ea poate fi acțiune, în altele - eveniment (starea de rudenie, graviditatea, starea materială grea, starea materială bună etc).
In opinia noastră, situațiile (stările) în dreptul familiei nu au o importanță de sine stătătoare, deoarece ele sînt parte componentă a unui complet de fapte care dau naștere la raporturile juridice familiale. De exemplu, pentru nașterea obligației de întreținere între soți sînt necesare condițiile: incapacitatea de muncă a unui dintre soți, aflarea lui într-o situație materială grea și posibilitatea materială a celuilalt de a-i acorda întreținerea. Deci, situațiile (stările) pot fi incluse în clasificare ca evenimente de lungă durată.
Faptele juridice în dreptul familiei, conform urmărilor, pot fi clasificate în fapte juridice de naștere a drepturilor și obligațiilor familiale. Aici pot fi menționate nașterea copilului, încheierea căsătoriei, adopția etc.
Faptele juridice de modificare a drepturilor duc la modificarea conținutului drepturilor și obligațiilor subiectelor raporturilor juridice familiale, de exemplu, schimbarea mărimii pensiei de întreținere plătită pentru copiii minori de către părintele situația materială a căruia s-a înrăutățit.
Fapte juridice de împiedicare a drepturilor sînt acelea existența cărora împiedică realizarea unui drept stabilit de legislație. Astfel, graviditatea soției sau existența unui copil născut de ea în vîrstă de pînă la un an de zile nu-i permit soțului să depună o cerere de divorț fără acordul ei.
Faptele juridice de încetare a drepturilor și obligațiilor familiale sînt astfel de acțiuni și evenimente ca decesul, încetarea căsătoriei, anularea adopției etc. care duc la încetarea raporturilor juridice familiale.
Unii autori consideră că există și fapte juridice de restabilire în drepturi, care au o importanță deosebită pentru dreptul familiei. Restabilirea drepturilor pierdute de subiect se face prin hotărîrea instanței judecătorești despre restabilirea în drepturile părintești, desfacerea adopției cu întoarcerea copilului la părinții biologici, recunoașterea căsătoriei încheiate cu încălcarea condițiilor de fond ca fiind valabilă în urma decăderii impedimentelor.