Pentru a încheia o căsătorie este nevoie de a fi îndeplinite unele condiții de formă în scopul asigurării prezenței condițiilor de fond și lipsei impedimentelor; recunoașterii publice a căsătoriei cît și dovada acesteia.
Condițiile de formă ale căsătoriei se împart în formalități premărgătoare sau anterioare căsătoriei și formalități privind însăși încheierea căsătoriei.
Formalitățile anterioare sînt declarația de căsătorie și opoziția la căsătorie. Conform art. 10 Codul Familiei și art. 33 Legea privind actele de stare civilă declarația de căsătorie se depune personal de către viitorii soți la organul de stare civilă de la domiciliul unuia dintre ei sau al părinților unuia dintre ei.
Declarația de căsătorie trebuie să cuprindă:
- consimțămîntul neîndoielnic pentru căsătorie;
- declarația viitorilor soți că îndeplinesc condițiile de fond prevăzute de art. 11 și 14 Codul Familiei;
- declarația că au luat cunoștință de impedimentele prevăzute la art. 15 Codul Familiei și că acestea lipsesc;
- declarația că s-au informat reciproc despre starea sănătății potrivit rezultatelor examenului medical petrecut în conformitate cu art. 13 Codul Familiei;
- date privitoare la identitatea viitorilor soți;
- doleanța cu privire la numele de familie pe care s-au înțeles să-1 poarte în timpul căsătoriei;
- date privind căsătoria anterioară, dacă viitorii soți au mai fost căsătoriți;
- date despre copiii comuni, dacă acestea există.
Opoziția la căsătorie este actul prin care o persoană aduce la cunoștința funcționarului de stare civilă existența unei împrejurări de fapt sau de drept ce nu permite încheierea căsătoriei.
în conformitate cu art. 15 alin. 2 Codul Familiei opunerea la căsătorie poate fi făcută:
- de orice persoană;
- în formă scrisă;
- cu expunerea în scris a motivelor imposibilității încheierii căsătoriei;
- cu anexarea dovezilor invocate.
Căsătoria se încheie de către organul de stare civilă în a cărui rază teritorială domiciliază unul dintre viitorii soți sau părinții acestora (art. 32 din Legea privind actele de stare civilă). Căsătoria se poate încheia în afara sediului organului de stare civilă (acasă, la spital etc.) dacă, din motive temeinice, unul dintre viitorii soți se află în imposibilitatea de a se prezenta personal la organul de stare civilă. Locul unde s-a încheiat căsătoria (cu adresa concretă) precum și motivele se vor indica în actul de căsătorie la rubrica "Mențiuni".
Pînă la momentul fixat pentru încheierea căsătoriei cei ce au depus declarația pot refuza să se căsătorească. Refuzul de a încheia căsătoria nu produce careva efecte juridice pentru persoanele care au depus declarația de căsătorie, deoarece încetează numai raportul administrativ dintre persoane și oficiul de stare civilă, iar raportul de căsătorie nici nu a luat naștere.
în ziua fixată pentru încheierea căsătoriei funcționarul de stare civilă procedează în felul următor:
- identifică viitorii soți;
- constată că sînt îndeplinite condițiile de fond și nu există impedimente la încheierea căsătoriei;
- constată că nu există opoziții la căsătorie sau că acestea nu sînt întemeiate;
- aduce la cunoștință viitorilor soți drepturile și obligațiile lor de
- soți și de părinți;
- ia consimțămîntul viitorilor soți în vederea încheierii căsătoriei;
- declară căsătoria încheiată și întocmește actul de căsătorie care se semnează de viitorii soți și de funcționarul de stare civilă;
- eliberează soților certificatul de căsătorie.
Aricolul 35 alin. 4 din Legea privind actele de stare civilă prevede că căsătoria se încheie în prezența viitorilor soți. Conform art. 38 din Legea privind actele de stare civilă în actele de identitate ale persoanelor care s-au căsătorit se fac mențiuni cu privire la încheierea căsătoriei, indicîndu-se numele de familie, prenumele și anul nașterii celuilalt soț, numărul actului de căsătorie și locul înregistrării căsătoriei.