Pin It

Conform art. 42 Codul Familiei, dreptul de a cere declararea nulității căsătoriei îl au următoarele persoane:

  1. soțul minor, părinții lui (tutorii), autoritatea tutelară sau procurorul, dacă căsătoria a fost încheiată de către o persoană care nu a atins vîrsta matrimonială și această vîrstă nu a fost redusă în modul stabilit.
  2. soțul ale cărui drepturi au fost încălcate prin încheierea căsătoriei, precum și procurorul în cazurile viciului de consimțămînt.
  3. soțul care nu a știut despre existența impedimentelor la căsătorie, tutorele soțului declarat incapabil, soțul din căsătoria precedentă nedesfăcută, alte persoane ale căror drepturi și interese au fost lezate în urma încheierii căsătoriei cu încălcarea prevederilor art. 15, precum și autoritatea tutelară sau procurorul în cazurile menționate mai sus.

Conform art. 43 alin. 4 Codul Familiei, căsătoria nu poate fi declarată nulă după desfacerea ei, cu excepția cazurilor cînd a fost încheiată între rude a căror căsătorie este interzisă sau de către o persoană care, la momentul înregistrării căsătoriei, se află într-o altă căsătorie. Declararea nulității în aceste cazuri poate avea importanță la partajarea averii dobîndite în această căsătorie sau la determinarea dreptului de întreținere reciprocă a soților.

Articolul 43 alin. 1 Codul Familiei prevede că instanța judecătorească poate recunoaște valabilă căsătoria dacă, în momentul examinării cauzei de nulitate, împrejurările care împiedicau încheierea acesteia au dispărut. Nu toate împrejurările care împiedică încheierea căsătoriei pot dispărea. Astfel, rudenia de sînge este un fapt juridic strîns legat de persoană și dacă căsătoria a fost încheiată de rude între care căsătoria este interzisă de lege, o așa căsătorie nu poate fi recunoscută valabilă niciodată.

Căsătoria fictivă nu poate fi declarată nulă dacă la momentul examinării cauzei persoanele care au încheiat această căsătorie au creat deja o familie. Declararea căsătoriei nule se deosebește esențial de desfacerea căsătoriei. Prin divorț poate fi desfăcută doar căsătoria legală care a fost încheiată în conformitate cu prevederile legii. Nulă se declară căsătoria încheiată cu încălcarea prevederilor legale. Drepturile și obligațiile soților la desfacerea căsătoriei încetează pentru viitor, iar la declararea nulității - din momentul încheierii căsătoriei.

Pot cere desfacerea căsătoriei soții și tutorele soțului incapabil, pe cînd nulitatea o poate cere, în anumite cazuri, orice persoană ale cărei drepturi au fost lezate.