Aparitia statului a fost determinata de anumite cauze social-economice. Aceleasi care au determinat aparitia dreptului.
Cuvantul „stat” provine de la latinescul status semnificand ideea de ceva stabil. In sens modern notiunea de stat se foloseste mult mai tarziu incepand cu secolul al XVI-lea. Fiind o categorie extrem de complexa, notiunea de stat este folosita in mai multe sensuri.
In sensul cel mai larg al cuvantului statul este organizatorul principal al activitatii unei comunitati umane care stabileste reguli generale si obligatorii de conduita, organizeaza aplicarea sau executarea acestor reguli si, in caz de necesitate, rezolva litigiile care apar in societate.
In sensul restrans si concret, statul este ansamblul autoritatilor publice care asigura guvernarea.
Conceptul statului1 este reperat sau exprimat din perspective diferite care intrunesc elementele caracteristice cele mai generale ale tuturor statelor, indiferent de perioada existentei lor.
- BLUNTSCHLI sustine ca „statul este o personalitate organizata a natiunii intr-o tara determinata ”. SCHULZE considera ca „statul este unirea unui popor sub o putere superioara spre a realiza toate scopurile comune ale vietii nationale”
- DESESCU a diferit statul ca „o unitate alcatuita din reuniunea mai multor oameni, pe un teritoriu determinat, in forma guvernantilor si a guvernatilor”.