Pin It

În RM, după proclamarea independenţei la 27 august 1991, a început să se consolideze sistemul de proprietate intelectuală. În perioada anilor 1994-1996 sînt adoptate şi intră în vigoare primele legi în domeniul vizat. Din acest moment, legislaţia naţională în domeniul proprietăţii intelectuale a cunoscut o dezvoltare continuă în paralel cu integrarea ţării în sistemul economic internaţional. Aderarea RM la Organizaţia Mondială a Comerţului în 2001, a fost precedată de modificarea, în perioada 1997-2000, a legislaţiei din domeniul proprietăţii intelectuale cu privire la protecţia obiectelor de proprietate intelectuală (invenţii, soiuri de plante, design industrial, mărci şi denumiri de origine, topografii ale circuitelor integrate, obiecte protejate de dreptul de autor şi drepturile conexe), precum şi a legislaţiei civile şi contravenţionale în scopul conformării acestora cerinţelor impuse de Acordul privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS). În acelaşi context, în 2007, a fost adoptat un şir de amendamente la Codul penal, prin care au fost prevăzute sancţiuni penale pentru cazurile de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.

Evoluţia RM pe calea integrării europene a determinat armonizarea legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale cu acquis-ul comunitar, în scopul asigurării unui nivel de protecţie şi de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală echivalent celui existent în Uniunea Europeană şi în conformitate cu angajamentul asumat în temeiul art. 49 al Acordului de Parteneriat şi Cooperare între RM şi UE. În perioada 2007-2010 tot cadrul legislativ ce ţine de domeniul proprietatea intelectuală a fost revizuit, fiind adoptate, în redacţie nouă, 6 legi speciale, armonizate cu legislaţia Uniunii Europene.

În mod firesc, intrarea în vigoare a noilor legi a atras după sine un şir de acţiuni menite să asigure aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prevederile legilor menţionate, precum şi aplicarea lor eficientă. În acest scop, au fost elaborate şi aprobate, prin hotărâri de Guvern, regulamentele aferente legilor, de asemenea au fost amendate şi ajustate alte acte legislative de importanţă majoră pentru funcţionarea sistemului de proprietate intelectuală.

Din punct de vedere instituţional, evoluţia lucrurilor în RM a avut loc într-un timp relativ scurt, fiind create instituţiile, structurile şi instrumentele necesare unei activităţi eficiente de reglementare şi administrare a proprietăţii intelectuale. Prin Decretul Preşedintelui cu privire la Agenţia de stat pentru drepturile de autor a RM nr. 238 din 25.11.1991 şi Decretul Preşedintelui cu privire la instituirea Agenţiei de stat pentru protecţia proprietăţii industriale a RM nr. 120 din 25.05.1992 au fost instituite: Agenţia de Stat pentru Drepturile de Autor (ADA), menită să asigure protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale autorilor de opere literare, ştiinţifice şi de artă, precum şi a drepturilor conexe şi Agenţia de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale (AGEPI), având drept scop realizarea protecţiei juridice a proprietăţii industriale pe teritoriul RM, prin dezvoltarea sistemului de protecţie şi promovarea politicii de stat în acest domeniu.

Întru executarea prevederilor Codului cu privire la ştiinţă şi inovare nr. 259-XV din 15.07.2004, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului cu privire la crearea întreprinderii de Stat „Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală” nr. 1016 din 13.09.2004 (în prezent abrogată), a fost creată Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) prin fuzionarea Agenţiei de Stat pentru Protecţia Proprietăţii Industriale şi Agenţiei de Stat pentru Drepturile de Autor, iar prin Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea statutului şi structurii Agenţiei de stat pentru proprietatea intelectuală nr. 1378 din 13.12.2004 (în prezent abrogată) a fost aprobat statutul noii Agenţii. Prin această unificare instituţională în RM s-a consolidat un sistem naţional de proprietate intelectuală integrat, modern şi viabil care cuprinde totalitatea elementelor administrativ-organizatorice, normative şi parţial infrastructura ce asigură protecţia efectivă şi valorificarea obiectelor de proprietate intelectuală la nivel naţional, regional şi internaţional.

De remarcat, că un factor important în stabilitatea şi edificarea sistemului de proprietate intelectuală este adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial nr.282-289/600 din 26.09.2014 a Legii nr.114 din 03.07.2014 cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Iar potrivit Hotărîrii Guvernului RM nr. 325 din 02.06.2015 privind reorganizarea întreprinderii de Stat „Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală”, în speţă pnct. 1, a fost dispusă reorganizarea, prin transformare, a întreprinderii de Stat „Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală” în Instituţia publică „Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală” în subordinea Guvernului.