Pin It

Ținînd cont de prevederile Legii nr.66/2008, indicaţie geografică reprezintă denumire a unei regiuni sau a unei localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune sau localitate, din acest loc determinat sau din această ţară şi care posedă o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ce pot fi atribuite acestei origini geografice şi cel puţin una dintre ale cărui etape de producţie se desfăşoară în aria geografică delimitată.

Denumire de origine este denumire geografică a unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune, localitate, loc determinat sau ţară şi a cărui calitate sau caracteristici sînt, în mod esenţial sau exclusiv, datorate mediului geografic, cuprinzînd  factorii naturali şi umani, ale cărui etape de producţie se desfăşoară, toate, în aria  geografică delimitată.

Specialitate tradiţională garantată este produs agricol sau alimentar tradiţional a cărui specificitate este recunoscută prin înregistrare conform legii.

Înregistrarea denumirii de origine, indicaţiei geografice sau specialităţii tradiţionale garantate. În cazul în care, în urma examinării cererii, se constată că sînt îndeplinite condiţiile pentru înregistrarea denumirii de origine, indicaţiei geografice sau specialităţii tradiţionale garantate, precum şi în cazul în care nu a fost depusă nici o opoziţie sau contestaţie împotriva înregistrării ori opoziţiile sau contestaţiile depuse au fost respinse, AGEPI decide înregistrarea:

  • denumirii de origine – în Registrul naţional al denumirilor de origine protejate;
  • indicaţiei geografice – în Registrul naţional al indicaţiilor geografice protejate;
  • specialităţii tradiţionale garantate – în Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale garantate.

În termen de 3 luni de la data adoptării deciziei de înregistrare, AGEPI eliberează solicitantului, la cerere, fără achitarea taxei, certificatul privind dreptul de utilizare a denumirii de origine protejate sau a indicaţiei geografice protejate.

Datele referitoare la înregistrarea denumirii de origine, indicaţiei geografice sau specialităţii tradiţionale garantate, precum şi datele referitoare la deţinătorii dreptului de utilizare a denumirii de origine protejate sau a indicaţiei geografice protejate se publică în BOPI.

Depunerea cererii de înregistrare. Cererea de înregistrare a unei denumiri de origine, a unei indicaţii geografice sau a unei specialităţi tradiţionale garantate, denumită în continuare cerere, se depune la AGEPI de către un grup.

Cererea se depune pe un formular-tip aprobat de AGEPI. Cererea şi documentele anexate la ea se prezintă în limba moldovenească. În cazul în care documentele anexate sînt perfectate în altă limbă, traducerea lor în limba de stat se prezintă în termen de 2 luni de la data depunerii cererii.

Cererea se depune prin orice modalitate acceptată de AGEPI, în conformitate cu prevederile Regulamentului.

Procedura de examinare a cererii. AGEPI examinează dacă cererea depusă este justificată şi dacă întruneşte condiţiile de protecţie stabilite de lege. Examinarea nu trebuie să dureze mai mult de 12 luni.

Procedura de examinare include examinarea respectării condiţiilor de depunere a cererii şi examinarea de fond.

Pe durata perioadei de examinare a cererii, AGEPI are dreptul să ceară de la solicitant unele completări sau precizări la materialele cererii fără de care examinarea nu poate fi efectuată. În cazul notificării solicitantului, termenul cuprins între data notificării şi data recepţionării de către AGEPI a răspunsului la notificare nu se ia în considerare la calcularea termenului de 12 luni. Materialele solicitate vor fi prezentate în termen de 2 luni de la data primirii notificării.

Dacă, în termenul menționat, solicitantul nu a prezentat materialele solicitate sau nu a depus o cerere de prelungire a termenului respectiv, cererea se consideră retrasă, fapt ce se notifică solicitantului. Cererea de prelungire a termenului va fi însoţită de dovada achitării taxelor stabilite. Condiţiile prelungirii termenelor se stabilesc în Regulament.

Înregistrarea internațională a denumirii de origine, indicaţiei geografice sau specialităţii tradiţionale garantate. Cererea internaţională pentru o denumire de origine înregistrată în Registrul naţional al denumirilor de origine protejate, care are ca ţară de origine RM, se depune la Biroul Internaţional prin intermediul AGEPI.

Cererea internaţională poate fi depusă de persoanele fizice sau juridice care deţin dreptul de utilizare a denumirii de origine respective. Cererea internaţională va fi perfectată în conformitate cu prevederile Regulamentului de aplicare a Aranjamentului de la Lisabona.

Înregistrarea internaţională, avînd ca ţară de origine RM, efectuată de Biroul Internaţional, asigură, fără reînnoire, pe toată durata de protecţie a denumirii respective în RM, protecţia acesteia în ţările membre ale Aranjamentului de la Lisabona, care nu au făcut declaraţii de refuz la acordarea protecţiei sau care le-au retras ulterior.

Protecţia internaţională a denumirii de origine va înceta în cazul în care denumirea respectivă va decădea din protecţie pe teritoriul RM.

Orice înregistrare internaţională notificată de către Biroul Internaţional este supusă procedurii de opoziţie şi examinării de fond în aceleaşi condiţii ca şi cererea depusă direct la AGEPI.

În cazul cînd înregistrarea internaţională supusă examinării nu întruneşte condiţiile de protecţie prevăzute de lege sau cînd a fost formulată o opoziţie împotriva acestei înregistrări, AGEPI emite o declaraţie de  refuz, pe care o notifică Biroului Internaţional.

Termenul prevăzut pentru comunicarea declaraţiei de refuz nu va depăşi 1 an de la data recepţionării de către AGEPI a notificării Biroului Internaţional privind înregistrarea internaţională în cauză.

Orice procedură prevăzută de lege, ulterioară emiterii declaraţiei de refuz, va fi efectuată direct între AGEPI şi solicitant, reprezentat de un mandatar autorizat.

AGEPI, conform procedurilor prevăzute, va informa Biroul Internaţional despre retragerea totală sau parţială a declaraţiilor de refuz, precum şi despre toate hotărîrile definitive ale instanţelor judecătoreşti cu privire la revocarea protecţiei sau la anularea înregistrărilor internaţionale.

Dacă, în urma examinării a unei înregistrări internaţionale notificate de Biroul Internaţional, se constată că denumirea de origine corespunzătoare a fost utilizată pe teritoriul Republicii Moldova de către terţi pînă la data notificării, AGEPI va acorda terţilor un termen de cel mult 2 ani pentru sistarea utilizării denumirii respective şi va comunica acest fapt Biroului Internaţional în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut de lege.