Pin It

Obiectul protecţiei. Reieșind din prevederile Legii nr.655/1999, prin circuit integrat se înţelege un produs, sub forma sa finală sau sub o formă intermediară, destinat să îndeplinească o funcţie electronică, în care elementele, dintre care cel puţin unul este un element activ, şi interconexiunile, în totalitate sau parţial, fac parte integrantă din corpul sau suprafaţa unei piese materiale.

Prin topografie (schemă de configuraţie) a unui circuit integrat se înţelege dispunerea tridimensională, oricare ar fi expresia ei, a unor elemente, dintre care cel puţin unul este un element activ, şi a tuturor interconexiunilor circuitului integrat sau a unei părţi din ele ori o astfel de dispunere tridimensională pregătită pentru un circuit integrat destinat fabricării.

Dreptul asupra topografiei este recunoscut şi protejat pe teritoriul RM prin înregistrare, în condiţiile legii, la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, denumită în continuare Agenţie, şi eliberare a certificatului de înregistrare.

Sînt protejate, în condiţiile legii, topografiile originale, adică cele create în urma efortului intelectual al creatorilor, dacă în momentul creării ele nu sînt cunoscute pentru creatorii de topografii şi fabricanţii de circuite integrate.

O topografie constituită dintr-o combinaţie de elemente şi interconexiuni care sînt cunoscute poate fi protejată numai dacă combinaţia, luată în ansamblul ei, este originală.

O topografie se consideră originală în cazul în care nu este dovedit contrariul.

Divulgarea informaţiei referitoare la topografie nu influenţează originalitatea ei în cazul în care această divulgare a fost făcută în termen de 24 de luni pînă la data depunerii la Agenţie a cererii de înregistrare a respectivei topografii de către creator, solicitant sau o terţă persoană, care a obţinut de la primii informaţia, direct sau indirect. În caz contrar, persoana interesată este obligată să prezinte dovezile necesare.

Înregistrarea topografiei. Înregistrarea unei topografii la Agenţie se efectuează în baza depozitului naţional reglementar.

Depozitul naţional reglementar pentru înregistrarea unei topografii se constituie din:

  • cerere, redactată pe un formular tip prin care se solicită înregistrarea topografiei, care trebuie să conţină:
  • numele şi prenumele sau denumirea şi adresa solicitantului;
  • indicaţiile privind dreptul solicitantului de a înregistra topografia;
  • numele, prenumele şi adresa creatorului (creatorilor) topografiei;
  • denumirea şi destinaţia circuitului integrat realizat pe baza topografiei;
  • data creării topografiei;
  • data primei exploatări comerciale a topografiei, dacă este cazul;
  • numele şi prenumele sau denumirea şi adresa reprezentantului, dacă este cazul;
  • semnătura solicitantului sau a reprezentantului;
  • documentaţie tehnică, constituită din materiale grafice şi texte, care conţine informaţia suficientă pentru a permite identificarea topografiei şi pentru a evidenţia funcţiunea electronică a circuitului integrat care încorporează topografia;
  • două exemplare ale circuitului integrat, dacă acesta a fost realizat şi exploatat în scopuri comerciale;
  • document ce confirmă achitarea taxelor;
  • procură, în cazul depunerii cererii prin intermediul reprezentantului sau al mandatarului autorizat în proprietatea intelectuală.

Cererea propriu-zisă se redactează în limba de stat pe un formular tip. Celelalte documente ale cererii se depun în limba moldovenească sau în altă limbă. În ultimul caz, traducerea documentelor cererii în limba de stat se depune la Agenţie în termen de 2 luni de la data depozitului naţional reglementar. Persoanele fizice care au depus documentele cererii în limba rusă nu sînt obligate să prezinte traducerea acestora în limba de stat.

Data constituirii depozitului naţional reglementar se consideră data depunerii la Agenţie a tuturor materialelor.

Cererea de înregistrare poate avea ca obiect o singură topografie.

Agenţia examinează documentele necesrae în scopul stabilirii conformităţii lor cu:

  1. cerinţele legale formale privind depozitul naţional reglementar (examinarea formală) – în termen de o lună de la data constituirii depozitului naţional reglementar;
  2. cerinţele prevăzute de lege – în termen de 2 luni de la data încheierii examinării formale.

Dacă se constată îndeplinirea tuturor cerinţelor legale, Agenţia emite hotărîrea de înregistrare a topografiei, efectuează înregistrarea în Registrul Naţional al Topografiilor Circuitelor Integrate şi o notifică solicitantului.

În cazul în care se constată lipsuri sau deficienţe ale documentelor prezentate, acestea se comunică în scris solicitantului în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, acordîndu-i-se un termen de 2 luni de la data primirii notificării pentru prezentarea completărilor şi rectificărilor necesare.

Dacă solicitantul prezintă în termenul acordat toate completările şi rectificările necesare, Agenţia efectuează procedura de înregistrare.

Dacă solicitantul nu prezintă în termenul stabilit completările şi rectificările necesare sau se constată că obiectul pentru care se solicită înregistrarea nu corespunde cerinţelor prevăzute de lege, Agenţia emite hotărîrea de respingere a cererii, comunicîndu-i în scris solicitantului motivele respingerii.

Agenţia publică datele privind înregistrarea topografiei în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală şi eliberează persoanei îndreptăţite un certificat de înregistrare a topografiei în termen de 3 luni de la data la care solicitantului i s-a comunicat hotărîrea de înregistrare a topografiei, cu condiţia achitării taxei corespunzătoare.

Hotărîrea de respingere a cererii de înregistrare a topografiei poate fi contestată de către solicitant la Comisia de Apel a Agenţiei în termen de 3 luni de la data primirii acesteia. Contestaţia se examinează în decursul a 3 luni de la data înregistrării ei la Comisia de contestaţii. Decizia Comisiei de Apel se comunică persoanelor interesate în termen de o lună de la data emiterii şi poate fi atacată în judecată în termen de 3 luni de la data primirii notificării.

În perioada de protecţie, titularul unei topografii înregistrate, denumit în continuare titular, va comunica Agenţiei modificările privind numele sau denumirea sa, adresa etc.