- Noțiune. Scurt istoric. Teorii prinicipale privind domeniul public
Problema proprietății asupra bunurilor, în general, este rezervată domeniului dreptului civil. În cazul bunurilor aparţinând statului şi unităţilor administrativ-teritoriale, există o problemă legată de dreptul administrativ, deoarece aceste bunuri au regimuri juridice diferite, dupa cum aparţin domeniului public sau domeniului privat.
Noţiunea de „domeniu” îşi are originea în cuvântul latin dominium, care înseamnă posesiune, stăpânire, drept de proprietate.
Bunurile proprietatea statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale se împart în două categorii, supuse unor regimuri juridice diferite: domeniul public, supus regimului de drept public, şi domeniul privat, supus regimului de drept privat, formând împreună domeniul statului şi, respectiv, domeniul unităţilor administrativ - teritoriale.
Definirea noţiunii de domeniu public a constituit una dintre preocupările autorilor români de drept administrativ, dar şi ale legiuitorului. Astfel, profesorul Paul Negulescu definea domeniul ca fiind „totalitatea bunurilor mobile şi imobile aparţinând statului, judeţului sau comunei, întrebuinţate pentru satisfacerea interesului general”, făcând distincţie între domeniul public, care era supus regimului de drept public, şi domeniul privat, care era supus regimului de drept privat.
Un alt autor interbelic, Constantin G. Rarincescu, definea domeniul public al statului sau al celorlalte administrațiuni publice ca fiind „totalitatea acelor bunuri mobile sau imobile, afectate, în mod direct si nemijlocit, functionarii serviciilor publice si care sunt absolut necesare pentru aceasta, fiind supuse unui regim juridic special”.
Codul civil de la 1864 (art.475-478) se referea la bunurile care nu aparțineau particularilor, ca fiind dependințe ale domeniului public, în sensul de bunuri domeniale, bunuri ale statului.
Constituțiile din 1948, 1952 si 1965 au renunțat la noțiunea de domeniu public și au consacrat, pentru bunurile aparținând statului, dreptul de proprietate socialistă de stat și dreptul de administrare directă pentru bunurile aflate în folosința întreprinderilor și instituțiilor statului.
Constituția din 1991 a folosit termenii de proprietate publică și, respectiv, proprietate privată, renunțând la noțiunea de domeniu public, care fusese folosită de Codul civil din 1861, de Constituția din 1866, de Constituția din 1923, precum și de doctrina administrativă interbelica.
- Reglementare. Particularitățile proprietății publice
Constituția din 1991, revizuită în 2003, conține două articole cu privire la proprietate, art. 44 și, respectiv, art. 136, primul este cuprins în Titlul II, consacrat drepturilor, libertaților si îndatoririlor fundamentale, iar cel de-al doilea în Titlul IV, consacrat economiei și finanțelor publice.
Comisia de redactare a proiectului de Constituție a urmărit ca reglementarea proprietarii să aibă un sediu general, unde să se consacre sistemul proprietății în România, deci formele pe care le îmbracă proprietatea, cu evidențierea poziției statului față de aceasta, precum și un sediu special al proprietății cetățeanului, adică al dreptului de proprietate, ca drept fundamental.
Analiza sistematică a reglementarilor constituționale în materia proprietății trebuie să pornească de la art. 136. Potrivit alin.1, tipologia de baza a sistemului proprietatii este data, deci, de proprietatea publică și cea privată. Prin urmare, art. 136 precizează cele două forme de proprietate – privată și publică -, apoi stabilește regimul proprietății publice, deoarece aceasta reprezintă excepția (regula în societate formând-o proprietatea privată), pentru ca în final să consacre principiul inviolabilității proprietății private.
Prima referire facută la proprietatea publică în legislația recenta este continuta de art. 4 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, act normativ care, prin art. 5 alin. (2), i-a conturat si regulile de baza ale regimului juridic: „Terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Ele nu pot fi introduse în circuitul civil decât daca, potrivit legii, sunt dezafectate din domeniul public”. Aceste prevederi s-au completat cu cele ale art. 475 alin. (2), art. 476-478, art. 499, art. 1310 si art. 1844 C. civ., care au fost revigorate în noile condiții istorice.
Odată cu intrarea în vigoare a Constituţiei României din 1991, dreptului de proprietate publică i- au fost consacrate prevederile art. 135 alin. (2) şi (3), care au devenit fundamentul existenţei sale. După revizuirea legii fundamentale, realizată în anul 2003 şi republicarea sa, prevederile la care ne referim fac obiectul art. 136 alin. (1) şi alin. (2).
Potrivit art. 136 alin. (1), „Proprietatea este publică sau privată”, iar conform alin. (2) al aceleiaşi dispoziţii constituţionale, în noua sa redactare, „Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale”. Referiri exprese la existenţa proprietăţii publice au fost făcute şi prin Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, Legea nr. 7/1996 - Codul silvic, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, ca şi în alte acte normative.
În sfârşit, acestei materii i-a fost consacrat un act normativ special – Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Ea reglementează regimul juridic general al acestei proprietăţii. Această lege reprezintă sediul materiei în ceea ce priveşte regimul general al dreptului de proprietate publică, aspect ce rezultă din art. 5 alin. (1): ”regimul juridic al dreptului de proprietate publică este reglementat de prezenta lege, dacă prin legi speciale nu se dispune altfel”. Textul care aparţine unei legi organice nu exclude ca şi alte legi speciale să cuprindă reglementări privind dreptul de proprietate publică, care să cuprindă unele particularităţi faţă de regimul juridic general.
În doctrină, dreptul de proprietate publică a fost definit ca fiind „dreptul de proprietate al statului şi unităţilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor din domeniul public, care se exercită în regim de drept public, fiind inalienabil, imprescriptibil şi insesizabil”; sau „acel drept subiectiv de proprietate ce aparţine statului sau unităţilor sale administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, fie prin natura lor, fie printr-o dispoziţie specială a legii, sunt de uz şi de utilitate publică”; ori, „acel drept real ce are ca titulari exclusiv statul şi unităţile administrativ-teritoriale şi care conferă acestor titulari atributele posesiei, folosinţei şi dispoziţiei însă în regim de drept public, asupra bunurilor care, prin declaraţia legii sau natura lor sunt de uz sau de interes public”.
Pentru definirea dreptului de proprietate publică trebuie să ţinem cont de următoarele aspecte:
- proprietatea publică este o formă a dreptului de proprietate;
- ea constituie excepţia faţă de proprietatea privată, care constituie regula;
- titularii acestui drept sunt numai statul şi unităţile sale administrativ-teritoriale;
- obiectul dreptului de proprietate este alcătuit din bunurile care fac parte din domeniul public;
- proprietatea publică se exercită în regim de drept public.
Aşadar, dreptul de proprietate publică este acea formă a dreptului de proprietate ce aparţine statului şi unităţilor sale administrativ-teritoriale, are ca obiect bunurile din domeniul public şi se exercită în regim de drept public, sau dreptul statului şi unităţilor administrativ-teritoriale de a poseda, a folosi şi a dispune, în regim de drept public, de bunurile care alcătuiesc domeniul public. Regimul juridic al proprietăţii publice este unul preponderent de drept public, caracterizat de trăsături specifice, care sunt menite să asigure respectarea afectaţiunii bunurilor care-i formează obiectul.
Caracterele specifice ale dreptului de proprietate sunt:
- Acest caracter, înscris în art. 136 alin.4 din Constituţie, presupune că bunurile care fac obiectul dreptului de proprietate publică sunt “scoase prin lege din circuitul civil”. Acest lucru înseamnă că ele nu pot fi înstrăinate prin acte juridice nici în mod voluntar, nici prin expropriere. Mai mult decât atât, cu unele excepţii, dreptul de proprietate publică nu poate fi dezmembrat prin constituirea drepturilor reale derivate: uz, uzufruct, abitaţie, servitute şi superficie. De asemenea, bunurile respective nu pot fi gajate sau ipotecate. Actele juridice încheiate cu nesocotirea caracterului inalienabil sunt lovite de nulitate absolută.
- consideră totuşi că domeniul public poate fi afectat de servituţi prin fapta omului. De altfel, legislaţia statuează că servituţile asupra bunurilor din domeniul public sunt valabile numai în măsura în care sunt compatibile cu uzul sau interesul public căruia îi sunt destinate bunurile afectate. Aşadar, dacă servitutea este compatibilă cu uzul sau interesul public al imobilelor afectate, se vor putea constitui atât servituţi naturale sau legale, cât şi convenţionale. Servituţile valabil constituite anterior intrării bunului în domeniul public se menţin dacă sunt compatibile cu uzul sau interesul public al bunului.
- Imprescriptibilitatea
- Dreptul de proprietate publică este imprescriptibil extinctiv şi achizitiv:
- - extinctiv pentru că acţiunea în revendicare poate fi introdusă oricând, dreptul la acţiune în sens material nu se stinge;
- iii. - achizitiv deoarece bunurile aflate în proprietate publică nu pot fi dobândite de nici o persoană prin uzucapiune, în cazul imobilelor sau prin posesia de bună credinţă, în cazul mobilelor: „Nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care din natura lor proprie sau printr-o declaraţie a legii nu pot fi obiecte de proprietate privată ci sunt scoase afară din comerţ”.
- Imprescriptibilitatea este, de fapt, o consecinţă a inalienabilităţii dreptului de proprietate publică.
- Insesizabilitatea
- Aceasta înseamnă că bunurile ce formează obiectul acestui drept nu pot fi urmărite de către creditorii proprietarului sau ai persoanelor care le posedă pe temeiul dreptului real de administrare ori cu orice alt titlu. Acest caracter este o consecinţă firească a caracterului inalienabil al dreptului de proprietate publică deoarece, dacă el nu ar opera, s-ar ocoli regula inalienabilităţii.
- Dacă această categorie de bunuri ar fi supusă executării silite, atunci s-ar ajunge la vânzarea lor silită şi deci înstrăinarea lor. Dar, cum statul este întotdeauna prezumat ca solvabil, nu se aplică asupra bunurilor sale regimul comun privind urmărirea silită.
- iii.
Cu referire la terenurile proprietate publică, art. 4 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, dispune că: ”domeniul public poate fi de interes naţional, caz în care proprietatea asupra sa, în regim de drept public, aparţine statului, sau de interes local, caz în care proprietatea, de asemenea în regim de drept public, aparţine oraşelor, comunelor, municipiilor sau judeţelor”.
Din aceste texte legale rezultă că titulari ai dreptului de proprietate publică sunt:
- statul, asupra bunurilor din domeniul public de interes naţional. Aceste bunuri sunt date Guvernului României în administrarea generală, iar în litigiile privitoare la ele, statul este reprezentat, de regulă, de Ministerul Finanţelor
- Unitățile administrativ-teritoriale – comuna, orașul, municipiul, județul – definite astfel ca având personalitate juridică de drept public în art. 19 din Legea nr. 215/2001, pentru bunurile din domeniul public de interes local. Aceste bunuri sunt date în administrarea generală a consiliilor locale, consiliilor județene ori a Consiliului General al municipiului București. În litigiile legate de aceste bunuri, unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate de consiliile locale ori judeţene, după caz, care dau mandat scris, fiecare caz în parte, preşedintelui consiliului judeţean ori primarului, care poate desemna un alt funcţionar ori un avocat care să-l reprezinte în instanţă.
Autoritățile enumerate la punctul b) exercită în condiţiile art. 2 din Legea nr. 213/1998, ”posesia, fo1osinţa şi dispoziţia asupra bunurilor care alcătuiesc domeniul public în limitele şi în condiţiile legii.” Aşadar, exercitarea prerogativelor de către titulari nu este discreţionară, potenţarea caracterelor juridice specifice nu este posibilă decât în conformitate cu interesul general al acestei forme a dreptului de proprietate şi al regimului juridic pe care îl oferă. În acest context, este de subliniat că nici un alt subiect de drept public sau de drept privat nu poate să fie titular al dreptului de proprietate asupra bunurilor din domeniul public.
Aceste persoane juridice dobândesc, tot în cadrul oferit de lege, un drept de administrare sau de concesionare asupra bunurilor din domeniul public, care sunt altceva decât dreptul real de proprietate. Ele sunt simple modalităţi de exercitare ale acestui drept, care nu pot fi confundate cu exercitarea atributelor dreptului de proprietate publică.
Proprietatea publică nu poate avea ca obiect decât bunurile la care se referă alin.3 al art. 136 din Constituţie, unele fiind nominalizate, altele fiind identificate printr-un criteriu generic – „valorificare în interes naţional”, iar altele urmează să fie stabilite de legea organică, ceea ce logic determină imposibilitatea înstrăinării. Este o constantă a dreptului public faptul că bunurile domeniului public, de vreme ce sunt scoase din circuitul civil, fiind păstrate şi protejate pentru generaţiile viitoare, sunt inalienabile. Inalienabilitatea nu exclude însă o integrare în circuitul economico-juridic al unor bunuri ale domeniului public, dimpotrivă, unele dintre ele din totdeauna au fost şi o sursă de venituri pentru stat sau pentru autorităţile locale. Aşa se explică de ce, tradiţional, pentru a evoca „plata” pentru o utilizare privată a domeniului public s-a impus noţiunea de redevenţă şi nu noţiunea de preţ, specifică raporturilor juridice civile.
Potrivit art. 7 al Legii nr. 213/1998, dreptul de proprietate publică se dobândeşte:
- pe cale naturală
- prin achiziții publice efectuate în condițiile legii
- prin expropriere pentru cauză de utilitate publică
- prin acte de donație sau legate acceptate de Guvern, consiliul județean sau consiliul local
- prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale în domeniu public al acestora, pentru cauză de utilitate publică
- prin alte moduri prevăzute de lege
Trecerea unui bun bun din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul public se face, după caz, prin HG, HCJ, HCL, hotărâri ce pot fi atacate, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă în a cărei rază teritorială se află bunul.
Dacă este vorba de trecerea în domeniul public a unor bunuri care aparţin societăţilor comerciale, la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar, trecerea se poate face numai cu plată şi cu acordul adunării generale a acţionarilor, iar în lipsa acestui acord trecerea se poate face numai prin procedura exproprierii pentru cauză de utilitate publică şi după o justă şi prealabilă despăgubire.
Dreptul de proprietate publică încetează dacă bunul a pierit ori dacă a fost trecut în domeniul privat, iar trecerea se face, după caz, prin HG, HCJ, HCL, dacă prin Constituţie sau prin lege nu se dispune altfel.
Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ- teritoriale se face prin HG, la cererea consiliului judeţean sau a consiliului local şi invers, trecerea unui bun din proprietatea publică a unei unități administrativ-teritoriale în proprietatea publică a statului se face prin hotărâre a consiliilor respective, la cererea Guvernului (art. 9 din Legea nr. 213/1998).
- Definiția și trăsăturile domeniului public
Domeniul public este o instituţie tradiţională a dreptului administrativ, iar cercetarea acesteia a declanşat, de-a lungul timpului, numeroase discuţii, conturându-se teorii diferite atât în ceea ce priveşte notele de conţinut, cât şi cu privire la regimul juridic aplicabil categoriilor de bunuri pe care le evocă această noţiune. În ţara noastră, noţiunea de domeniu public redevine o noţiune actuală după Revoluţia din Decembrie 1989, mai precis după adoptarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, care nominalizează terenurile ce aparţin domeniului public, exceptate de la regula reconstituirii dreptului de proprietate privată. În plus, această instituţie este „reabilitată” şi prin Constituţia României, precum şi prin Legea nr. 69/1991 a administraţiei publice locale. Cu privire la legea noastră fundamentală, trebuie făcută precizarea că aici se vorbeşte numai despre proprietatea publică şi nu despre domeniul public.
Dacă ne raportăm la legislaţia modernă de la noi, constatăm o varietate terminologică, fiind folosite fie expresiile de „bun public” sau „domeniu public”, fie cele de „proprietate de stat” sau „proprietate publică”, ceea ce ne obligă la o analiză terminologică, aceasta cu atât mai mult cu cât nu de puţine ori în doctrina românească sau în jurisprudenţă s-au exprimat idei diferite cu privire la semnificaţia unei noţiuni sau alteia, şi de aici, existenţa unei sfere mai extinse sau, dimpotrivă, mai restrânse pentru bunurile care formează domeniul public. Astfel, se pune problema de a şti dacă domeniul public se circumscrie numai la un ansamblu de bunuri ce nu pot aparţine particularilor, formând eventual proprietatea publică, sau este vorba de un regim juridic care poate afecta, sub anumite aspecte, şi bunurile susceptibile de proprietate privată. Apoi, autorii români s-au întrebat dacă nu cumva ideea de proprietate publică evoca şi bunuri care nu ţin de domeniul public.
- • Relaţia proprietate-domeniu public
Constituţia României, prin art. 136 alin. 2, stabileşte clar şi precis că proprietatea publică aparţine numai statului (proprietatea publică de interes naţional) sau unităţilor administrativ-teritoriale (proprietate publică de interes judeţean, municipal, orăşenesc sau comunal). De asemenea, legiuitorul constituant evocă fără dubii şi faptul că proprietatea publică vizează, în fond, o sferă limitată de bunuri, scoase din circuitul civil obişnuit, care formează domeniul public. Constituţia României, spre deosebire de constituţiile din perioada interbelică, nu operează cu noţiunea de domeniu public, şi aceasta din considerente de ordin redacţional, însă această noţiune trebuie subînţeleasă.
Noţiunea de domeniu public nu se poate circumscrie numai la bunurile care fac obiectul proprietăţii publice, sub anumite aspecte aparţin domeniului public şi bunuri imobile (terenuri agricole, păduri) sau mobile (tablouri, sculpturi etc.), care sunt proprietate privată.
Prin urmare, valorificarea unui bun al domeniului public se poate face prin: a) administrarea de către instituţii publice; b) administrarea de către regii autonome; c) închirierea sau concesionarea de către orice subiect de drept; d) atribuirea în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică. Prin închiriere sau concesionare, bunurile proprietate publică pot fi exploatate şi pe cale privată.
Definiţie a domeniului public trebuie formulată de aşa natură încât să rezulte că în sfera acestei noţiuni sunt cuprinse, în primul rând, bunurile proprietate publică, dar şi bunuri proprietate privată care, însă, au o semnificaţie deosebită sub aspect istoric, cultural etc., fiind valori naţionale, ale patrimoniului naţional, ce trebuie transmise de la generaţie la generaţie, motiv pentru care sunt guvernate de un regim de drept public, de pază şi protecţie a interesului public sau, după caz, a uzului public.
Astfel, prin domeniu public înţelegem acele bunuri, publice sau private, care, prin natura ori dispoziţia expresă a legii, trebuie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare, reprezentând valori destinate a fi folosite în interes public, direct sau prin intermediul unui serviciu public, şi supuse unui regim administrativ, respectiv unui regim mixt, în care regimul de putere este determinant, fiind în proprietatea sau, după caz, în paza persoanelor juridice de drept public.
Majoritatea covârşitoare a bunurilor ce aparţin domeniului public o formează bunurile proprietate publică, având ca titular statul sau, după caz, unităţile administrativ-teritoriale.
- Trăsăturile domeniului public
Ca un bun să facă parte din domeniul public, el trebuie să:
- prin natura ori destinaţia expresă a legii să intre în categoria celor care trebuie protejate şi transmise generaţiilor
- Nu toate bunurile din societate urmează a fi conservate pentru generaţiile viitoare, ci numai anumite categorii de bunuri. Specifică oricărei societăţi democratice organizate statal este libertatea comerţului, economia de piaţă, ceea ce înseamnă că majoritatea bunurilor sunt supuse „consumului generaţiei” care realizează actele de comerţ. Anumite bunuri, chiar dacă sunt supuse consumului, acesta nu poate fi decât limitat, ele trebuind a fi protejate pentru viitor, iar altele trebuie conservate pentru generaţiile viitoare în integralitatea lor. Destinaţia unor bunuri de a folosi şi generaţiilor viitoare este dată de normele juridice fie în consideraţiunea valorii lor deosebite (istorice, artistice, ştiinţifice, documentare etc.), fie în consideraţiunea utilităţii lor publice.
- Bunurile proprietate publică sunt relativ uşor de identificat, pornind de la dispoziţiile constituţionale, în schimb, operaţia de stabilire a bunurilor proprietate privată ce trebuie conservate pentru generaţiile viitoare este mai dificil de realizat, pentru determinarea acestora nefiind suficiente criteriile legale, ci este necesară şi o complexă activitate de apreciere, de evaluare etc. a autorităţilor administraţiei publice, a experţilor ce lucrează în numele unei autorităţi administrative.
- să aibă semnificaţia unei valori de interes public, în sensul că aparţine patrimoniului natural, cultural, istoric , naţional sau, după caz, este destinat unei folosinţe de interes public.
- Faptul că aceste bunuri au o atare destinaţie nu înseamnă că toată lumea, obligatoriu, trebuie să se folosească de ele; ele pot fi folosite în interes public şi altfel decât prin uzul direct, nemijlocit al publicului. Aşadar, deosebim o folosinţă directă, dată fiind natura bunului (ex. mersul pe stradă, scăldatul în apa mării sau a unui râu etc.), când nu este nevoie de nicio condiţionare şi în cele mai dese cazuri folosinţa este gratuită şi, respectiv, o folosinţă indirectă, când bunul este pus în valoare printr-un serviciu public, organizat de administraţia publică.
- Să fie supus unui regim juridic administrativ sau, după caz, unui regim mixt, de drept public și de drept privat, dar sub „controlul” regimului administrativ.
- Unul dintre subiectele raporturilor juridice la care se referă un regim de drept public este obligatoriu o persoană juridică de drept public. Această trăsătură scoate în evidenţă şi faptul că litigiile care se nasc fie în urma exercitării regimului de proprietate publică, fie în urma exercitării regimului de restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate privată pentru bunurile afectate domeniului public sunt litigii de contencios administrativ.
- Să fie în proprietatea unei persoane de drept public (în proprietate publică) sau în paza unei persoane de drept public (bunuri proprietate privată care ţin de domeniul public cultural naţional, cum se reţine de art. 1 din Legea nr. 182/2000).
- Clasificarea domeniului public. Criterii
- Din punct de vedere al interesului pe care-l prezintă:
- domeniul public de interes naţional
- domeniul public de interes judeţean
- domeniul public de interes comunal
- Din punct de vedere al modului de determinare:
- bunuri ale domeniului public nominalizate de Constituţie
- bunuri ale domeniului public nominalizate de legi
- bunuri ale domeniului public nominalizate de autorităţile administraţiei publice, în baza criteriilor din Constituţie şi legi.
- Din punct de vedere al naturii juridice a dreptului statului (autorităţii publice):
- bunuri ale domeniului public ce aparţin proprietăţii publice a statului sau unităţilor administrativ-teritoriale
- bunuri ale domeniului public ce aparţin proprietăţii private, dar afectată de dreptul de pază şi protecţie a statului (drept de poliţie).
- Din punct de vedere al modului de încorporare:
- domeniu public natural (încorporarea bunurilor rezultă dintr-un fapt natural, Constituţia, legea sau administraţia publică nu fac altceva decât să constate existenţa acestor bunuri, stabilind că aparţin domeniului public)
- domeniu public artificial (încorporarea bunurilor este rezultatul unei intervenţii a omului, legea calificându-le ca fiind bunuri ale domeniului public).
- Din punct de vedere al modului de utilizare de către public:
- bunuri utilizate direct
- bunuri utilizate indirect, prin intermediul unui serviciu public
- Din punct de vedere al serviciului public organizat:
- bunuri care sunt puse în valoare prin serviciul public
- bunuri care mijlocesc realizarea unui serviciu public
- Din punct de vedere al naturii bunurilor:
- domeniu public terestru
- domeniu public maritim
- domeniu public fluvial
- domeniu public aerian
- domeniu public cultural
- domeniu public militar
- Regimul juridic al domeniului public
Prin noţiunea de regim juridic se evocă un ansamblu de reguli de fond şi de formă care „personalizează” materia respectivă în circuitul juridic. Regimul domenial al bunurilor proprietăţii publice este, prin definiţie, un regim de drept administrativ, însă regimul domenial care vizează bunurile proprietate privată nu este exclusiv regim de drept administrativ. Astfel, în cazul bunurilor care aparţin patrimoniului cultural naţional, dar sunt şi în proprietate privată, vorbim despre regimul unui drept de pază şi protecţie al statului, care se grefează pe regimul de drept privat, al dreptului de proprietate privată (vezi art. 5 din Legea nr. 182/2000).
Dată fiind destinaţia bunurilor proprietăţii publice, uzul public sau interesul public, pe de o parte, şi necesitatea conservării şi transmiterii lor pentru generaţiile viitoare, pe de altă parte, ele nu pot fi înstrăinate, deci sunt inalienabile. Bunurile domeniului privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, ca orice bun particular, pot servi ca obiect la orice act de înstrăinare, evident în condiţiile şi cu respectarea formelor prevăzute de lege. Ca atare, un proprietar, în principiu este întotdeauna în drept să înstrăineze lucrul său, alienabilitatea bunurilor fiind regula generală pentru bunurile particulare.
Bunăoară, despre principiul inalienabilității inalienabilităţii bunurilor domeniului public care fac obiectul proprietăţii publice şi, respectiv, despre principiul prohibirii ori restrângerii vânzării bunurilor domeniului public care sunt obiect al proprietăţii private. Pe de altă parte, inalienabilitatea de care se bucură bunurile domeniului public pe tot timpul cât sunt afectate unui interes general nu este o inalienabilitate absolută şi uniformă, ci una relativă şi limitată, ea depinzând de natura bunului şi de scopul pentru care a fost afectat.
Aceste bunuri aparţinând proprietăţii publice nu pot fi grevate de nici o servitute. Şi acest principiu trebuie însă privit nu în sens absolut, ci relativ; astfel, se pot stabili servituţi administrative care sunt compatibile cu natura şi destinaţia bunurilor (de ex. servitutea de vedere, servitutea de scurgere asupra unei străzi).
Bunurile aparţinând proprietăţii publice sunt, de asemenea, şi insesizabile în sensul că acestea nu pot fi urmărite de către creditori pe cale de executare silită. Dacă aceste bunuri ar putea fi urmărite de către creditori, s-ar crea posibilitatea ca, în mod indirect, să se poată dobândi şi un drept de proprietate asupra lor, ceea ce ar contraveni caracterului inalienabil al acestui drept. O asemenea urmărire ar putea fi făcută pentru bunurile domeniului privat.
Dreptul de proprietate publică este imprescriptibil, neputând fi opuse proprietarului nici prescripţia achizitivă şi nici, după caz, posesia de bună-credinţă. Aceasta înseamnă că dreptul de proprietate asupra bunurilor ce fac obiectul dreptului de proprietate publică nu poate fi dobândit de nici o altă persoană prin uzucapiune (prescripţia achizitivă), în cazul bunurilor imobile, sau prin efectul posesiei de bună-credinţă, în cazul bunurilor mobile.
Principiul imprescriptibilităţii este consacrat de Legea nr. 213/1998. În plus, în art. 1844 C.civ. se prevede că „Nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care, din natura lor proprie sau printr-o declaraţie a legii, nu pot fi obiecte de proprietate private, ci sunt scoase afară din comerţ". Pentru terenuri, în alin. 2 al art. 5 din Legea fondului funciar se prevede, în mod expres, că dreptul de proprietate publică ce are ca obiect terenuri „este imprescriptibil“.
Dimpotrivă, la bunurile aparţinând domeniului privat al statului şi unităţilor administrativ- teritoriale, prescripţia operează în aceleaşi condiţii ca şi cum ar fi vorba despre bunuri aparţinând particularilor.
Dreptul de proprietate publică este imprescriptibil şi sub aspectul prescripţiei extinctive, titularii acestui drept putând exercita oricând acţiunea în revendicare pentru apărarea dreptului lor.
Imprescriptibilitatea caracterizează şi bunurile domeniului public care aparţin proprietăţii private, în sensul că statul are un drept de preemţiune asupra dobândirii proprietăţii. Numai dacă statul renunţă la acest drept se poate discuta dobândirea lor prin prescripţie, renunţare, însă, care echivalează cu dezafectarea (scoaterea bunului din sfera domeniului public).
Decizia de dezafectare sau declasare a domeniului public, potrivit Legii nr. 213/1998, este de competenţa Guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a consiliului local, acest act normativ stabilind totodată şi dreptul de control al instanţelor de contencios administrativ, acţiunea putând fi introdusă practic de către orice persoană îndreptăţită să invoce încălcarea unui interes public şi nu a unui drept sau interes privat. Orice înstrăinare sau expropriere a unui bun public este nulă şi constatarea nulităţii se poate invoca în orice moment; acţiunea în revendicare se poate intenta oricând fără să se poată prescrie.
- Servituțile administrative
Servituţile administrative (sau publice) constituie unul dintre mijloacele sau procedeele utilizate pentru satisfacerea nevoilor publice.
Privite din punct de vedere al rolului pe care-l îndeplinesc, servituţile administrative constituie o instituţie apropiată exproprierii pentru cauză de utilitate publică, aceasta reprezentând un mijloc prin care bunuri imobiliare particulare pot fi utilizate, în condiţiile legii, în interesul general. Între cele două instituţii există însă şi deosebiri de substanţă.
Ceea ce este comun ambelor instituţii o constituie faptul că ambele sunt utilizate în acelaşi scop: satisfacerea nevoilor de interes general, dar există şi diferenţa derivând din faptul că, în timp de exproprierea dă posibilitatea transferării proprietăţii imobilului din patrimoniul privat în cel public, servitutea publică lasă imobilul în patrimoniul în care se află, grevându-l doar cu o sarcină. De asemenea, servituţi administrative pot fi constituite şi pe bunuri imobile aparţinând domeniului public, cu condiţia ca bunurile asupra cărora s-au constituit să aibă o afectare compatibilă cu exerciţiul lor. De ex., căile terestre de circulaţie, care fac parte din domeniul public, pot fi grevate cu servitutea de suport a pilonilor, a firelor telefonice sau a cablurilor electrice.
Servituţile administrative se deosebesc şi de servituţile civile, întrucât, deşi îşi păstrează elementele de structură, aşa cum sunt cunoscute în dreptul civil, nu mai au aceleaşi caractere juridice. Dacă în dreptul civil, servituţile se creează prin voinţa părţilor sau prin htărâre judecătorească, în dreptul public ele se nasc prin voinţa legiuitorului. De asemenea, servituţile administrative sunt scoase din comerţul juridic, nu se pot face niciun fel de acte asupra lor şi nu pot face obiectul unor tranzacţii.
Servituţile administrative se mai deosebesc de cele civile şi prin mijloacele legale de protecţie. Astfel, titularul unei servituţi civile are o singură acţiune la îndemână pentru protecţia dreptului său – acţiunea confesorie, în timp ce titularul servituţii administrative îşi impune dreptul său prin concursul forţei publice. În cazul violării acestui drept, titularul servituţii administrative nu are la dispozitţie numai acţiunea în daune, ci şi posibilitatatea de a cere sancţionarea administrativă sau penală a vinovatului.
Caracterele servituţilor administrative:
- sunt drepturi reale, care conferă titularilor drepturi sau prerogative proprii (dreptul de a face acte de uzaj sau anumite acţiuni asupra bunului, de a imoune restricţii proprietarului bunului);
- fiind de ordine publică, asupra servituţilor administrative nu operează prescripţia extinctivă. Ele nu se sting prin neuz. Cel care a construit în dispreţul existenţei unei servituţi administrative este cinsiderat că a beneficiat de o simplă toleranţă;
- stabilitatea lor, după ce au fost aprobate prin lege, depinde de autorităţile administrative;
- competenţa de soluţionare a litigiilor ivite în legătură cu servituţile administrative aparţine instanţelor de contencios administrativ, atunci când în discuţie este pusă legalitatea unui act administrativ privind servitutea însăşi;
- în unele cazuri prevăzute de lege, nerespectarea servituţilor administrative poate atrage sancţiuni administrative sau penale.
Servituţile administrative se sting în următoarele ipoteze:
- abrogarea textului legal prin care a fost instituită servitutea respectivă;
- desfiinţarea actului juridic prin care au fost autorizate. Acest mod de desfiinţare se referă la acele servituţi pentru utilizarea cărora organele administraţiei publice recurg la emiterea sau adoptarea actelor administrative de autoritate. Administraţia are posibilitatea să-şi revoce propriile acte administrative. De asemenea, servituţile administrative mai dispar când actele administrative de autoritate prin care au fost înfiinţate au fost anulate de către instanţele de contencios administrativ;
- servituţile temporare sunt desfiinţate şi prin împlinirea termenului stabilit prin actul de autorizare;
- desfiinţarea sau declasarea unor lucrări sau imobile în favoarea cărora s-a constituit servitutea administrativă (de ex., declasarea unui aerodrom pentru care s-au constituit servituţi aeriene – lucrări de protecţie a aerodromului făcute asupra terenurilor învecinate).
- confuziunea, reglernentata în Codul civil, care prevede că “ orice servitute este stinsă când fondul către care este datorită şi acela ce o datoreşte cad în aceeaşi mână", este aplicabilă şi servituţilor de drept public. Confuziunea nu poate avea loc decât în cazul în care bunul afectat de servitute este expropriat.
Exemple de servituţi administrative:
- trecerea pe proprietatea privată a liniilor telegrafice, telefonice, de distribuţie a energiei electrice, a reţelelor de canalizare, de transport a apei potabile, a apelor pluviale şi a celor uzate;
- trecerea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, comunicaţiei pe căile publice, scurgerea apelor;
- interdicţia de a planta arbori la o anumită distanţă de calea publică, de eliminare a apelor reziduale, de construire la o anumită distanţă de calea ferată, autostrăzi sau şosele naţionale;
- de vizibilitate, în interesul aeroporturilor şi al securităţii instalaţiilor de control şi dirijare a traficului aerian;
- în ceea ce priveşte frontiera de stat: condiţii de acces, de executare a unor activităţi în zonă;
- în interesul domeniului militar şi de urbanism.
Bibliografie
- Trăilescu, Tratat de drept administrativ, Editura All Beck, Bucureşti, 2002
- Preda, Drept administrativ, Partea specială, Editura Lumina lex, Bucureşti, 2004
- Ioan Alexandru, Tratat de administrație publică, Editura Universul Juridic, București, 2008
- Boboș, Teoria generală a statului și a dreptului
- Bara, Drept administrativ
- Legea fondului funciar nr. 18/ 1991
- Legea 213/1998
- Legea nr. 215/2001
- Legea nr. 18/1991
- Constituția României