Tipărire
Categorie: Drept
Accesări: 166
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Cauzele și factorii de risc care au determinat nu numai apariția fenomenului traficului de persoane, ci și menținerea lui, sunt multiple. În Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2006-2010, aprobată prin H.G. nr 1654/2006, se arată că abordarea fenomenului de trafic de persoane pornește de la o bună cunoaștere a cauzelor generatoare și a factorilor favorizanți[1].

            Factorii de risc ai traficului de persoane se pot grupa în factori macrosociali, microsociali și individuali, care intereacționează în proporții diferite, de la un caz la altul. Astfel:

  1. Factorii macrosociali au un grad ridicat de generalitate și se referă la:
  1. Factori microsociali, plasați la nivelul unor grupuri sociale și al gospodariilor, sunt:
  1. Factorii individuali sunt extrem de diverși, spre exemplu:

            Odată ce o organizaţie de trafic de persoane începe să-și desfășoare activitatea într-un stat sau într-o regiune, ea se va dezvolta rapid şi va provoca următoarele riscuri pentru stabilitatea şi viitorul statului respectiv: destabilizarea economică prin creșterea activităților de spălare abanilor; destabilizarea piețelor deja existente în domeniul sexului și al muncii; dezvoltarea și diversificarea crimei organizate; creșterea corupției în sectorul public.

 

[1] A se vedea I. Gârbuleț, Traficul de persoane, Doctrină. Jurisprudență, ed. Universul Juridic, București, 2010, p. 36;