Pin It

În știința modernă a dreptului de stat (constituțional), conceptul de ordine constituțională este din ce în ce mai utilizat. Ea stabilește o parte fundamentală strict definită a relațiilor sociale care întărește unitatea organizațională și funcțională a societății și reprezintă un set de principii fără de care structura statului nu este constituțională.

Ordinea constituțională este o anumită formă, o anumită modalitate de organizare a unui stat, consfințită în constituția sa. Adoptarea însăși a constituției înseamnă stabilirea obligației statului de a respecta ordinea constituțională - în caz contrar existența legii de bază își pierde semnificația. Cu toate acestea, conceptul de "ordine constituțională" include ceva mai mult decât respectarea oficială a constituției. Acest concept este aplicabil numai unei astfel de stări în care constituția protejează în mod fiabil drepturile și libertățile unei persoane și cetățeni și că toate legile respectă această constituție, dar cel mai important: statul acționează în conformitate cu constituția și respectă legea.

Astfel, ordinea constituțională nu se reduce la existența unei constituții, ci devine realitate numai în două condiții: dacă constituția este respectată și dacă este democratică. Ordinea în care drepturile și libertățile omului și ale cetățenilor sunt respectate, iar statul acționează în conformitate cu constituția, se numește ordinea constituțională. Se datorează, în plus față de lege, nivelului de justiție, dezvoltării culturii politice și eticii. Legea și moralitatea trebuie să asigure inevitabilitatea pedepsei față de orice cetățean sau funcționar care a încălcat ordinea constituțională. Stabilirea sistemului constituțional începe cu definirea principiilor organizării statului în relația sa cu individul și societatea civilă.

Definirea conceptelor de ordine constituțională ajută la definirea Constituției moderne. În conformitate cu constituția înțeleg legea fundamentală a statului, având cea mai mare forță juridică. Ea stabilește principiile de bază ale sistemului de stat, cele mai înalte garanții legale ale drepturilor și libertăților unei persoane și cetățeni, precum și structura și interdependența organelor puterii și administrației de stat (formă de guvernare). Constituția descrie gama de funcții ale statului, stabilește bazele relațiilor sale cu omul și societatea.

Ordinea constituțională este un tip de stat și un sistem social bazat pe principiile democrației, separarea puterilor, recunoașterea unei persoane, drepturile și libertățile sale ca fiind cea mai înaltă valoare a societății, subordonarea statului față de prioritățile și interesele societății civile. Ordinea constituțională este un sistem de relații juridice în care se realizează suveranitatea poporului, drepturile și libertățile individului, prerogativele organelor de stat. Într-un sens mai restrâns, sistemul constituțional este înțeles ca o modalitate de organizare a unui stat bazat pe Constituție. Ordinea constituțională este un sistem de relații sociale, economice și politico-juridice instituite și protejate de Constituție și de alte acte juridice constituționale ale Dicționarului de Stat al Economiei și Finanțelor.

În societatea rusă, se înțelege treptat o înțelegere a importanței problemelor legate de asigurarea drepturilor omului, supremația drepturilor și libertăților omului ca bază a statului de drept. Statul a proclamat că "persoana, drepturile și libertățile sale sunt cea mai înaltă valoare" și și-au asumat răspunderea pentru recunoașterea, respectarea și protecția lor[1]. Aceste prevederi constituie baza sistemului constituțional al Rusiei, care nu poate fi contrazis de alte principii definite de Legea fundamentală. Drepturile și libertățile omului sunt direct aplicabile, determină înțelesul, conținutul și aplicarea legilor, activitățile autorităților legislative și executive, autoguvernarea locală și sunt asigurate de justiție administrate numai de către instanță (articolul 18 din Constituția Federației Ruse) "Constituția Federației Ruse") .

Nivelul dezvoltării democratice a societății este determinat nu numai de recunoașterea oficială a priorității drepturilor și libertăților omului și ale cetățenilor, inclusiv de stabilirea lor în legislația națională și de proclamarea unor norme și principii general acceptate ale dreptului internațional al drepturilor omului ca parte a sistemului juridic al Federației Ruse. Pentru a proteja și a apăra drepturile și libertățile omului trebuie să fie creat un mecanism eficient de stat-stat în societate, permițând unei persoane să profite de procedurile juridice și organizaționale existente pentru a-și exercita efectiv drepturile și libertățile.   

Constituția din 1993 presupune că forța fundamentării noului sistem constituțional al Rusiei nu este determinată de "soliditatea" ei, de inadmisibilitatea confruntării și confruntării ideilor și intereselor, ci de prezența contradicțiilor interne și a conflictelor dintre diferitele valori constituționale ale instituțiilor organizării statale și municipale a autorității publice, federalismului statutul juridic al persoanei și, prin urmare, asigurarea, la nivelul fundamentelor ordinii constituționale, a sistemului de verificări și echilibre ca mecanisme legale rezolvarea contradicțiilor relevante.

Fundamentele sistemului constituțional sunt un sistem de principii de protecție a statului care definesc și reglementează relațiile sociale, care fac obiectul reglementării legale constituționale. Dicționar de economie și finanțe.

În general, fundamentele sistemului constituțional sunt fundamentele statului, principiile sale de bază, care sunt menite să asigure caracterul statului constituțional pentru Rusia. Elementele de bază, bazate pe capul primei Constituții a Federației Ruse, includ:

1) suveranitatea statului;

2) prioritatea drepturilor și libertăților omului;

3) democrația;

4) federalism;

5) statul de bunăstare;

6) varietatea formelor de proprietate;

7) separarea puterilor;

8) diversitate ideologică;

9) starea seculară;

10) integritatea și inviolabilitatea bazelor ordinii constituționale.

Astfel, fundamentele ordinii constituționale sunt acele valori de bază pe care se concentrează statul și societatea și acele principii pe care autoritățile publice trebuie să le respecte și care trebuie protejate de instanță "

Inviolabilitatea acestor principii oferă o procedură destul de complexă pentru a le schimba - Capitolul 1 din Constituția Federației Ruse este mai "greu" decât alte capitole și poate fi schimbat doar ca urmare a revizuirii Constituției. Astfel, orice schimbare a prevederilor constituționale de bază poate fi făcută numai prin înlocuirea vechii Constituții cu una nouă (chiar dacă schimbările sunt minore și noua Constituție coincide în mare măsură cu cea veche)

Potrivit lui D. Katkov și Korchigo E.V. "Sistemul constituțional este un sistem de relații juridice care stabilește o modalitate de organizare a unui stat în care drepturile și libertățile unei persoane și cetățeni sunt recunoscute și garantate, iar statul este supus legii și, mai presus de toate, unei constituții democratice.

Conceptul sistemului constituțional are două trăsături principale:

1) este o modalitate de organizare a unui stat - un set de trăsături prin care un stat poate fi distins de altul (formă de guvernare, formă de guvernare, regim politic etc.);

2) este o modalitate de a organiza statul, care pune statutul său în stare de supunere față de interesele persoanei, drepturile și libertățile sale naturale prin reglementarea activităților statului prin restricții legale, cadre dincolo de care statul nu ar trebui să meargă. Cel mai important rol în această restricție îl are Constituția.

Ordinea constituțională este fixată de întregul sistem de norme juridice, diverse ramuri ale dreptului rusesc. Dreptul constituțional reglementează bazele sistemului constituțional - principiile de bază ale structurii de stat și relația sa cu individ și societate, (statul) caracteristicile esențiale care se combină pentru a face un sistem ordonat și relativ complet și sunt proiectate pe toate celelalte reglementări care stabilesc drepturi. În același timp, orice reglementare ulterioară a relațiilor sociale este o reflecție, concretizare și dezvoltare a acestor principii fundamentale. Aceste principii principale sunt atât de importante încât sunt cuprinse în legea fundamentală a statului - Constituția. În Constituția Rusiei, primul capitol este dedicat fundamentelor sistemului constitutional[2].

 

[1] Articolul 2 din Constituția Federației Ruse

[2] Katkov D. B., Korchigo E. V. Legea constituțională a Rusiei. Ghid de studiu. Redactor executiv al Academiei de Științe Naturale, doctor în drept Yu.A. Vedeneev. M .: Legea, 1999. C.30 .