Deşi, cooperarea judiciară internaţională în materie penală are o importanţă deosebită, legea internă în materie nu defineşte acest concept, precizând doar domeniul de aplicare, principiile şi procedura de cooperare judiciară internaţională în materie penală cu formele acesteia. Totuşi, având la bază toate premisele adoptării legii 302/2004, cuprinsul ei şi multitudinea modificărilor intervenite de la intrarea sa în vigoare reise că ţara nostră a înţeles importanţa existenţei unui asemenea cadru juridic intern.
Astfel, având la bază legea 302/2004, putem defini această activitate ca fiind o formă de cooperare internaţională judiciară, existenţă între state independente şi suverane, care are un domeniu bine stabilit, guvernată de o serie de principii şi care se realizează pe baza unei proceduri specifice stabilite de lege, în scopul prevenirii şi sancţionării infracţiunilor comise, sau prinderii şi predării unor persoane care au comis infracţiuni şi se sustrag cercetării penale din statul lor sau statului pe teritoriul căruia au comis infracţiunile.
Sfera cooperării internaţionale în materie penală s-a modificat mult datorită evoluţiei societăţii şi apariţiei altor moduri de comitere a infracţiunilor. Astfel, de la modalităţi primitive de cooperae s-a ajuns astăzi la metode noi caracterizate prin rapiditate şi eficienţă.
În condiţiile în care criminalitatea transnaţională organizată a dobândit, odată cu deschiderea frontierelor, o amploare din ce în ce mai mare, cooperarea judiciară internaţională în materie penală constituie, alături de cooperarea poliţienească, singurul mijloc eficient de a răspunde acestui fenomen.
În acest context, cooperarea judiciară internaţională în materie penală a reprezentat o componentă importantă a capitolului 24 al negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană – Cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor externe (JAI), având în vedere obiectivul creării unui spaţiu comun de libertate, securitate şi de justiţie.
De aceea, România a ratificat cele mai importante instrumente multilaterale în domeniul asistenţei judiciare internaţionale în materie penală sau conţinând dispoziţii în această materie, adoptate sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Consiliului Europei. De asemenea, ţara noastră a încheiat, de-a lungul timpului, numeroase înţelegeri bilaterale privind asistenţa judiciară internaţională în materie penală.
„Acquis-ul” în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală se află, însă, într-o continuă evoluţie, dată fiind necesitatea de „a ţine pasul” cu formele noi ale criminalităţii transnaţionale.
Totodată, procesul de integrare europeană a României a impus revizuirea cadrului constituţional privind extrădarea, pentru a permite extrădarea din România a cetăţenilor români, pe baza convenţiilor internaţionale şi de reciprocitate, în condiţiile legii.
Legea 302/2004 reprezintă un progres imens privind perfecţionarea şi armonizarea legii penale române în raport cu cea internaţională în domeniul cooperarării în materie penală. Trebuie menţionat că aceasta este prima lege din România care reglementează la un loc toate formele de cooperare internaţională în materie penală. Practic aceasta le reuneşte sub o singură denumire, dar fiecare cu domeniul său specific. Totuşi, în ţara noastră au mai existat legi care reglementau forme de cooperare în materie penală, legi care au fost abrogate de legea 302/2004. Dintre acestea menţionăm:
- a) Legea nr. 296/2001 privind extrădarea1,
- b) Legea nr. 704/2001 privind asistenţa judiciară internaţională în materie penală2, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 17 decembrie 2001,
- c) Legea nr. 756/2001 asupra transferării persoanelor condamnate în străinătate3, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 4 ianuarie 2002,
- c) Ordonanţa Guvernului nr. 69/1999 pentru facilitarea aplicării convenţiilor internaţionale în materie de transfer al persoanelor condamnate, la care România este parte4, în privinţa predării-preluării condamnaţilor, aprobată prin Legea nr. 113/2000,
- d) 519 - 521 din Codul de procedură penală.
Legea 302/2004 nu numai că reuneşte la un loc toate formele de cooperare în materie penală, dar vine cu foarte multe elemente de noutate pentru a servi cât mai bine procesului de combatere şi prevenire a infraţionalităţii internaţionale.
Astfel, un element de noutate faţă de dispoziţiile în materie ale legii nr. 704/2001 îl constituie reglementarea următoarelor forme moderne de asistenţă judiciară: audierile prin videoconferinţă, anchetele discrete, livrările sub acoperire, echipele mixte de anchetă. Acest titlu este armonizat cu prevederile Convenţiei Uniunii Europene privind asistenţa judiciară internaţională în materie penală şi dispoziţiile celui de-al doilea Protocol adiţional la Convenţia europeană de asistenţă judiciară
internaţională în materie penală. De asemenea, sunt reglementate procedurile de recunoaştere şi executare în România a hotărârilor penale străine şi procedurile prin care se solicită recunoaşterea şi executarea în străinătate a hotărârilor penale pronunţate de instanţele române.
1 Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 18 iunie 2001;
2 Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 17 decembrie 2001;
3 Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 4 ianuarie 2002;
4 Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 415 din 30 august 1999;