Pin It

            Prin computarea reţinerii şi arestării preventive se înţelege scăderea timpului reţinerii şi al arestării din durata pedepsei închisorii pronunţate1. Scăderea se face şi atunci când condamnatul a fost urmărit sau judecat, în acelaşi timp ori în mod separat, pentru mai multe infracţiuni concurente. Computarea privaţiunii de liberate executată în afara ţării constă în deducerea din pedeapsa aplicată a pedepsei privative de liberate, a reţinerii sau arestării preventive dispuse de organe judiciare străine în cazul aplicării formelor de coopere internaţională în materie penală.

            Astfel, conform art. 18 din legea 302/2004,  durata arestului efectuat în străinătate în îndeplinirea unei cereri formulate de autorităţile române în temeiul prezentei legi este luată în calcul în cadrul procedurii penale române şi se compută din durata pedepsei aplicate de instanţele române.

            În acelaşi timp, autorităţile române solicitate sunt obligate să comunice autorităţilor competente ale statului solicitant informaţiile necesare computării duratei arestului executat în România, în baza unei cereri adresate autorităţilor judiciare române.

 

1 Mihai Adrian Hotca – „Dicţionar de drept penal”, Editura Editas, Bucureşti, 2004, pg. 109.