BNM este persoană juridică de drept public, autonomă reponsabilă faţă de Parlament. Ea este formată din departamente, direcţii şi alte subdiviziuni.
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a fost înfiinţată prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova la 4 iunie 1991, cu desemnarea guvernatorului – Leonid Talmaci. Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a Moldovei este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
BNM are următoarele atribuţii de bază:
- stabilirea şi implementarea politicii monetare şi valutare în stat;
- activitatea de bancher şi agent fiscal al statului;
- licenţierea, supravegherea şi reglementarea activităţii instituţiilor financiare;
- supravegherea sistemului de plăţi în Republica Moldova şi facilitarea funcţionării eficiente a sistemului de plăţi interbancare; etc.
Banca Naţională a Moldovei are un rol important în procesul de tranziţie la economia de piaţă a Republicii Moldova. Din 1991 şi până în prezent au fost elaborate şi implementate un şir de măsuri eficiente în vederea stabilizării mediului monetar şi de credit. Cel mai important pas în acest sens a constituit introducerea în circulaţie la 29 noiembrie 1993 a monedei naţionale – leul moldovenesc – cu promovarea ulterioară a unei politici monetare şi de credit antiinflaţioniste. Astfel s-a reuşit stoparea inflaţiei galopante de la începutul anilor 90.
GUVERNATORUL BNM
Guvernatorul este preşedintele consiliului de administraţie al BNM, este responsabil de formularea iniţiativelor în domeniul politicii monetare, valutare, pentru a fi prezentate Consiliului de Administrare şi de Executare a lor.
Guvernatorul reprezintă BNM în relaţiile cu alte instituţii interne şi internaţionale şi în caz de lipsă, poate fi substituit în funcţie de către unul din vice-guvernatori.
Conform prevederilor legii cu privire la BNM, guvernarea corporativă a BNM include 2 niveluri de control:
a) Controlul extern, realizat prin:
- auditul extern;
- controlul FMI al siguranţei BNM;
- auditul Curţii de Conturi al R.M.
b) Controlul intern, realizat prin:
- Auditul intern;
- Controlul operaţional la nivel de subdiviziune, aplicîndu-se Codul de Conduită al salariatului BNM, Politica anti-fraudă a BNM şi Planul de acţiuni al BNM pentru prevenirea şi combaterea fraudei şi corupţei.