Deschiderea. Pot fi deschise de băncile comerciale la BNM. Pot fi deschise băncilor altor state la băncile din R. M., de băncile comerciale ale R. M. către alte bănci din R. M., pot fi atît în lei moldoveneşti cît şi în valută străină.
Se prezintă următoarele documente:
a) Cererea de deschidere a contului;
b) Copia autentificată notarial a autorizaţiei de desfăşurare a activităţii financiare;
c) Dispoziţia BNM, numai pentru deschiderea contului la BNM;
d) Pentru băncile străine, autorizaţia eliberată în ţara de reşedinţă sau extrasul din Registrul Bancar al ţării de reşedinţă, precum şi permisiunea băncii centrale din ţara de reşedinţă;
e) Copia autorizaţiei de desfăşurare a activităţii profesionale cu hîrtii de valoare, pentru băncile care desfăşoare un anumit gen de activităţi financiare;
f) Copia certificatului de atribuire a codului fiscal (numai pentru băncile din R. M.), precum şi certificatul de înregistrare fiscală (tot pentru băncile din R. M.) şi fişa cu specimenele de semnături.
Suspendarea. Operaţiunile în cont pot fi suspendate prin hotărîrea instanţei judecătoreşti, prin dispoziţiile inspectoratului fiscal de stat şi prin dispoziţia altei autorităţi împuternicite prin lege.
Modificarea contului se efectuează în caz de:
a) reorganizare a persoanei juridice,
b) cînd se modifică denumirea, dar care nu este provocată de reorganizare,
c) modificarea subordonării,
d) modificarea esenţei administraţiei,
e) lichidarea persoanei juridice.
Închiderea conturilor:
a) În baza cererii titularului de cont.
b) Dacă este persoană juridică – la cererea findatorilor sau proprietarilor.
c) În baza hotărîrii instanţei judecătoreşti.
d) În baza actelor normative emise de BNM şi a legislaţiei R. M.
Conturile nu pot fi închise pînă la achitarea completă a documentelor percepute şi conţinute în Registrul de Documente de Decontare, percepute în mod incontestabil, ţinut de bancă.
La închiderea contului, titularul de cont restituie carnetul de cecuri de numerar neutilizate. Numerele conturilor închise nu se pot atribui altor conturi o perioadă nu mai mică decît termenele generale de prescripţie, iar documentele juridice privind perfectarea contului se păstrează în arhiva băncii.
Închiderea convenţională a contului. În scopul limitării prejudicierii intereselor titularului de cont, şi dacă aceasta nu contravine contractului, conturile în care timp îndelungat (care depăşeşte 2 ani) nu efectuează mişcarea mijloacelor de cont, pot fi închise în mod unilateral, convenţional de bancă.
Soldurile din aceste conturi se consolidează într-un cont centralizat. Numerele de conturi nu se mai atribuie altor conturi, iar eliberarea mijloacelor băneşti din conturile închise convenţional, se efectuează numai cu permisiunea persoanelor împuternicite ale băncii, după o verificare minuţioasă. Dacă titularul de conturi doreşte să reia raporturile cu banca, poate încheia un contract cu aceasta.
Drept
Reglementarea juridică a raporturilor legate de conturile bancare în Republica Moldova
- Detalii
- Categorie: Drept
- Accesări: 941