Condiţia juridică a comerciantului străin este similară celei a comerciantu lui român, desigur, cu unele particularităţi.
Dispoziţiile legale semnificative, în această privinţă, le găsim în O.U.G. nr. 31/1997 şi O.U .G. nr. 92/1997.
Se pot efectua investiţii străine în toate sectoarele din domeniul industriei, explorării şi exploatării resurselor naturale, agriculturii, infrastructurii şi comunicaţiilor, construcţiilor civile şi industriale, cercetării ştiinţifice, t urismului, serviciilor bancare şi de asigurare şi altor servicii.
Prin investitori străini se înţeleg persoanele fizice sau persoanele juridice cu domiciliul ori, după caz, cu sediul în străinătate, care efectuează investiţii în România, în oricare din m odalităţile prevăzute de lege (art. l din O.U.G. nr. 31/1997). Aceste modalităţi constau în următoarele: constituirea de societăţi comerciale, filiale sau sucursale, cu capital integral străin sau în asociere cu persoane fizice sau persoane juridice române; participarea la majorarea capitalului social al unei societăţi existente sau dobândirea de părţi sociale ori acţiuni la asemenea societăţi, precum şi de obligaţiuni sau alte efecte de comerţ; concesionarea, închirierea sau locaţia gestiunii a unor activităţi economice, servicii publice, unităţi de producţie, ale unor regii autonome sau societăţi comerciale etc.
Efectuarea de investiţii străine în România, indiferent de forma juridică a aces tora, se face pe baza unei cereri a investitorului străin, înregistrată la Agenţia Română de Dezvoltare, care analizează bonitatea investitorului, domeniul şi modalitatea în care urmează a fi efectuată investiţia, precum şi cuantumul capitalului investit şi eliberează investitorului străin un certificat de investitor.
Certificatul de investitor se eliberează la cererea investitorului străin, în ter men de 15 zile de la data înregistrării acesteia, pe baza prezentării contractului de societate şi statutului, contractele comerciale sau alte acte juridice întocmite cu respectarea legii române, ţinându-se seama de modalitatea de realizare a investiţiei.
Investitorii străini beneficiază de acelaşi regim juridic, stabilit prin legea română, indiferent de cetăţenia sau, după caz, naţionalitatea acestora.
Legea prevede şi garanţii şi facilităţi menite să atragă investiţiile străine în România şi să asigure condiţii avantajoase pentru desfăşurarea faptelor de comerţ de către investitorii străini. Ele se referă la tratamentul profiturilor, scutirii şi reducerii de impozite, operaţiuni financiar-valutare etc.