Pin It
  1. Concurenţa comercială ca mod de confruntare între agenţii economici cu activităţi identice sau asemănătoare exercitată în domeniile deschise pieţei pentru câştigarea şi menţinerea clientelei în scopul realizării de profituri se prezintă sub forme extrem de variate.

În raport cu atitudinea competiţională a comerciantului, se pot distinge următoarele forme: concurenţa licită, concurenţa interzisă, convenţia anticoncu-renţială, concurenţa neloială şi concurenţa ilegală. Fiecare din acestea are un regim juridic care le diferenţiază de celelalte.

  1. Concurenţa licită este concurenţa exercitată în mod liber, cu bună credinţă şi conform uzanţelor comerciale cinstite (cu respectarea normelor deontologice ale profesiei de comerciant). O astfel de competiţie asigură participanţilor toate avantajele recunoscute de lege, dreptul la concurenţă.
  2. Concurenţa interzisă este aceea care s-ar desfăşura în domenii închise prin legea concurenţei comerciale cum ar fi: statutul forţei de muncă, protecţia muncii, durata zilei de lucru, regimul concediilor de odihnă, stabilirea vârstei de pensionare pentru bătrâneţe, asigurările sociale, raporturilor dintre patron şi prepuşi sau salariaţi, raporturile dintre societăţile comerciale şi asociaţii din conducerea societăţilor etc. Drept urmare, actele şi faptele comerciale prin care se manifestă comportamentul concurenţial interzis vor fi lipsite de efect ele lor, iar autorul va fi obligat la repararea pagubelor produse. Fiind de ordine publică, orice persoană fizică sau juridică poate să ceară încetarea concurenţei interzise.
  • Convenţia anticoncurenţială este acea formă imperfectă de concurenţă când printr-o convenţie de sine stătătoare sau printr-o clauză de neconcurenţă inserată într-un contract, una din părţi (debitorul) se obligă să renunţe temporar la confruntarea pe piaţă într-un anumit domeniu sau la o altă interdicţie privind concurenţa, iar dacă încalcă această obligaţie, va fi supusă răspunderii contractuale specifice. Antrenarea unei astfel de răspunderi va putea fi cerută numai de cel care are calitatea de parte la convenţie, în anumite condiţii şi de către terţii interesaţi.

Angajamentul explicit de neconcurenţă este valabil în măsura în care se respectă principiile libertăţii comerţului şi libertăţii convenţiilor, ordinea publică şi bunele moravuri.

  1. Concurenţa neloială este orice act sau fapt contrar uzanţelor cinstite în activitatea comercială şi industrială.
  2. Concurenţa ilegală este concurenţa care se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale, fiind asimilată de Legea nr. 11/1991 cu concurenţa neloială. Interdicţiile prevăzute de lege prin incriminarea şi sancţionarea concurenţei ilegale au ca scop moralizarea metodelor de competiţie economică, în timp ce sancţionarea concurenţei neloiale priveşte moralizarea exerciţiului libertăţii con - curenţei.