Pin It
  1. Definitia si reglementarea ordinului de plata.

Regulamentul Bancii Nationale a Romaiei nr.8 din 19.08.199418 defineste ordinul de plata ca fiind o dispozitie neconditionata, data de catre emitentul acesteia unei societati bancare receptoare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani. A pune la dispozitia unui beneficiar, pe baza de ordin de plata, o anumita suma de bani inseamna a plati sau a face sa se plateasca acestuia respectiva suma de bani.19 Legiuitorul precizeaza ca o asemenea dispozitie este considerata ordin de plata numai daca :

  • societatea bancara receptoare dispune de fondurile reprezentate prin respectiva suma de bani - denumite fonduri banesti fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin incasarea acesteia de la emitent, si
  • nu prevede ca plata sa fie fa cuta la cererea beneficiarului.
    1. Cont inutul ordinului de plata.

Potrivit art.3 din Regulamentul nr.8/1994 al BNR, ordinul de plata trebuie sa contina urmatoarele mentiuni obligatorii:

  1. ordinul neconditionat de a pla ti o anumita suma de bani;
  2. numele sau denumirea beneficiarului si, dupa caz, numarul contului acestuia deschis la societatea bancara destinatara;
  3. numele sau denumirea platitorului, numarul contului acestuia deschis la societatea bancara initiatoare;
  4. denumirea societatii bancare initiatoare;
  5. denumirea societatii bancare receptoare;
  6. elemntul sau elemnetele care sa permita autentificarea emitentului de catre societatea bancara initiatoare.

Societatea bancara va putea conveni cu emitentul mentiuni suplimentare prevazute in ordinul de plata, in interesul finalizarii transferului-credit (art.4 din Regulamentul nr.8/1994 al BNR).

reprezintă cea de-a treia modalitate de plată, alături de „creditul documentar" şi „incasso-ul documentar".

Ordinul de plată este dispoziţia prin care importatorul (ordonator) cere unei bănci să achite o sumă determinată unui exportator (beneficiar).

Ordinul (dispoziţia) de plată s e poate transmite letric, telegrafic, prin telex sau telefon. El are un caracter revocabil, ordonatorul putându-1 modifica sau anula, până în momentul încasării de către beneficiar.