Pin It

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova încetează înainte de termen în caz de demisie, de demitere, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. În toate aceste situaţii intervine vacanţa funcţiei de Preşedinte.[1]

Demisia reprezintă o manifestare unilaterală şi voluntară de voinţă din partea Preşedintelui, prin care acesta renunţă la funcţie şi astfel încetează înainte de termen exercitarea mandatului prezidenţial. Cererea de demisie se prezintă Parlamentului, care se pronunţă asupra ei. O astfel de situaţie a avut loc la data de 21 februarie 1991, când Preşedintele Mircea Snegur şi-a înaintat demisia (care însă nu a fost acceptată de Parlament).

Procedura de demitere a Preşedintelui Republicii Moldova  este stabilită de art. 89 al Constituţiei, care dispune că ,,în cazul săvârşirii unor fapte prin care se încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament  cu votul a doua treimi din numărul deputaţilor aleşi.”

Cererea de demitere poate fi înaintata de cel puţin o treime din deputaţi. Ea se aduce imediat la cunoştinţa Preşedintelui, care poate să dea explicaţii cu privire la faptele care i se impută.[2]

Imposibilitatea definitivă a exercitării atribuţiilor trebuie să aiba un caracter irevirsibil şi este o situaţie determinată pe cale medicală. Imposibilitatea exercitării atribuţiilor mai mult de 60 de zile de către Preşedintelui Republicii Moldova  urmează să fie confirmată de Curtea Constituţionala în termen de 30 de zile de la sesizare.

Conform art. 90 alin. (4) din Constituţie, alegeri pentru un nou Preşedinte se vor organiza în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei.

Dacă a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte, atunci pâna la definitivarea alegerilor noului Preşedinte se institue interimatul funcţiei. Art. 91 din Constituţie stabileşte condiţiile în care intervine interimatul funcţiei:

  • dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă;
  • dacă Preşedinte este demis;
  • dacă Preşedinte se afla în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile.

Constituţia R. Moldova, stabileşte că interimatul funcţiei prezidenţiale se va asigura, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru.[3] 

Legea supremă prevede ca persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, în caz de săvârşire a unor fapte grave, prin care încalcă prevederile Constituţiei, va purta răspundere conform regulelor generale de demitere a Preşedintelui (art.89).

 

[1] Constituţie R. Moldova, art. 90, alin. (1)

[2] Constituţie R. Moldova, art. 90, alin. (2)

[3] Constituţia Republicii Moldova, art. 91