Pin It

Ne vom opri, in continuare, asupra particularitatilor pe care le prezinta raporturile juridice de drept financiar. Actele juridice de drept financiar saunt facute in scopul formarii, administrarii, intrebuintarii si controlului resurselor financiare ale statului, colectivitatilor locale sau institutiilor publice al acestora.

Cu privire la subiectele raportului juridic de drept financiar se retine faptul ca in mod necesar subiectiv trebuie sa fie o persoana purtatoare a autoritatii publice - statul, o colectivitate locala, o institutie publica aflata in subordonarea acestora.

Identificam in aceasta categorie :Ministerul Finantelor, cu structurile sale, diverse institutii publice, Curtea de Conturi, inspectorate

Subiectul pasiv al raportuluijuridic de drept financiar poate fi orice persoana juridica sau fizica, - contibuabilul cruia norma juridica ii stabileste obligatiile sau drepturile pe linia finatelor publice.

Este de subliniat faptul ca pozitia partilor in raportul juridic de drept financiar este aceea de inegalitate, subiectul activ putind pretinde subiectului pasiv prestatiile sau abtinerile legale.

Suntem in fata aplicarii regimului juridic de drept public, care presupune o pozitie juridica inegala a partilor in raportul juridic , opusa egalitatii prevazute de regimul de drept privat.

Astfel , subiectul activ are dreptul de a actiona pentru executarea bugetului public, de a actiona pentru stabilirea si incasarea, administrarea, utilizarea si controlul resurselor finaciare publice. Subiectul pasiv are obligatia de achitare a sarcinilor bugetare , de folosire, potrivit destinatiilor legale a sumelor alocate din bugetul public, precum si dreptul de a contesta modul de impunere, de executare silita, sanctiunile aplicate etc.

Distingem: actiuni privind stabilirea si incasarea veniturilor bugetare, actiuni privind administrarea si repartizarea resurselor financiare, actiuni de control finaciar etc.