Pin It

În casele fondului de locuinţe de stat şi obştesc, acordarea spaţiuui locativ se efectuează numai în baza hotărîrii organului competent al autoadministrării locale (primărie, pretură, altui organ). încăperile de locuit din casele fondului departamental de locuinţe li se acordă cetăţenilor pe baza hotărîrii comune a administraţiei şi a cmitetului sndical al întreprinderii, aprobate de organul corespunzător al autoadministrai locale /p.49 al Regulamentului nr.405/.

Din spaţiul locativ dat în exploatare şi eliberat, cel puţin 50 procente se rezervă pentru asigurarea cu locuinţe a cetăţenilor, care au dreptul la primirea prioritară şi cu întîetate a încăperilor de locuit.

înainte de adoptarea hotărîrii cu privire la acordarea încăperilor de locuit cetăţenii trebuie să prezinte din nou, mai precis, să cunoască toate documentele prezentate în momentul luării la evidenţa locativă. Deci, înnoirea documentelor are loc numai o singură dată - la trecerea rîndului şi acordarea spapiului locativ. Plus la aceasta, conform p.50 al Regulamentului nr.405, pretendenţii pentru primirea spaţiului locativ sînt obligaţi să prezinte consimţămîntul în scris al membrilor majori ai familiei la includerea lor în bonul de repartiţie, precum şi angajamentul în scris al membrilor majori ai familiei, prin care ei se obligă, ca după acordarea spaţiului locativ să elibereze încăperile de locuit ocupate mai înainte.

în baza hotărîrii despre acordarea spaţiului locativ în casele fondului locativ de stat sau obştesc organul autoadministr'rii publice locale eliberează cetăţeanului bonul de repartiţie de o formă anumită /anexa nr.5 a Regulamentului nr.405/, care serveşte ca unicul temei pentru instalarea în spaţiul locativ acordat /art.50 CLI.

Bonul de repartiţie poate fi eliberat numai pentru spaţiu locativ liber şi izolat.

Bonul de repartiţie prezintă un act administrativ al organului de stat competent, care-i acordă deţinătorului dreptul singular de ocupare a spaţiului locativ indicat în el.

Importanţa juridică a bonului de repartiţie constă în următoarele:

  • este unicul temei penru instalarea în spaţiul locativ;
  • în baza bonului de repartiţie în încheierea contractului de închiriere a spaţiului locativ;
  • bonul de repartiţie determină componenţa subiecţilor contractului;
  • bonul de repartiţie determină categoriile de persoane /membrii familiei deţenătorului de bon/, care de rînd cu dînsul au dreptul la instalarea în spaţiul locativ acordat;
  • bonul de repartiţie determină obiectul contractului de închiriere a spaţiului locativ.