Pin It

Potrivit art.125 CL, cetăţenii, care au în proprietate o casă sau o parte din casă, o folosesc pentru domicilierea personală şi pentru domicilierea membrilor fasmiliei sale. Proprietarii locuinţelor au nu numai drepul de ale folosi, ci şi dreptul de a dispune de ele. Proprietarii au dreptul să instaleze alte persoane în locuinţa ce le aparţine.

Proprietarii de case de locuit sunt obligaţi să asigure păstrarea casei în bune condiţii, să facă pe cont propriu reparaţia curenţă şi capitală a casei, să întreţină în ordine terenul aferent casei (art.126 CL).

Membrii familiei prorietarului încăperii de locuit, instalaţi de aceasta, sunt în drept de a folosi această locuinţă la fel ca proprietarul, dacă în timpul instalării nu s-a prevăzut altceva (art.130 CL). în cadrul fondului privat de locunţe nu putem vorbi dewpre egalitatea în drepturi a proprietarului şi a membrilor familiei lui, deoarece membrii familiei nu au dreptul de a dispune de locuinţă, precum şi alte dreptuir ce aparţin proprietarului. La categoria membrilor familiei proprietarului se atribuie persoanele menţionate în art.55 CL.

Cu acordul proprietarului ei sunt în drept să instaleze în locuinţa ocupată pe membrii familiei sale. Pentru instalarea copiilor minori la părinţi nu se cere acordul proprietarului încăperii de locuit.

Membrii familiei proprietarului trebuie să aibă i atitudine grijulie faţă de încăperea în care locuiesc. Membrii majori al familie proprieatului sunt oblogaţi să soporte cheltuielile legate de întreţinerea casei şi a terenului aferent. în caz de apariţie alitigiilor cu priovire la participarea la cheltuieli, părţile de adresează în instanţa de judecată.

Membrii familiei proprietarului au dreptul de a folosi locuinţa atît timp, cît proprietarul dispune de dreptul de proprietate asupra ei. Dreptul de folosire a încăperii încetează cînd membrii familiei proprietarului rupe raportuirle familiale cu proprietarul şi pleacă cu traiul permanent în altă locuinţă.

Membrii familiei proprietarului îşi menţin dreptul de folosire a încăperii şi în cazul încetării raporturilor familiale cu proprietarul locuinţei, dobîndind calitate de foşti membri ai familiei proprietarului. Ei îşi păstrează acest drept dacă continuă să locuiească în această încăpere şi dacă la momentul instalării n-a fosr o altă înţelegere cu prorietarul. Dreptul de folosire a încăperii nu se menţine pentru foştii membrii al familiei proprietarului, dacă la momentul instalării lor s-a prevăzut că ei nu vor dobîndi acest drept sau că acest drept încetează odată cu încetarea raporturilor falimiale.

Membrii familiei proprietarului, precum şi foştii membrii ai familiei acestuia pot fi evacuaţi din încăperea de locuit în cazurile prevăzute în art. 102, alini CL - dacă distrug sau deteriorează sistematic încăperea de locuit, nu o folosesc după destinaţie sau dacă prin încălcarea regulilor de convieţuire fac imposibilăpentru alţii conlocuirea în aceeaşi locuinţă.