Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică din 8 iulie 1999 /MO, 2000, nr.42-44/, Hotărîrii PCSJ "Cu privire la practica aplicării de către instanţele judecătopreşti a legislaţiei ce reglementează evacuarea persoanelor din casele supuse demolării în legătură cu retragerea loturilor de pămînt pentru necesităţile statului" din 29 mai 1989, Buletinul CSJ, 2000, nr. 1.
Potrivit art.46 din Constituţia RM, persoana poate fi expropriată numai pentru o cauză de utilitate publică, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. Cazurile în care poate fi făcută exproprierea şi procedura sunt reglementate de Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică.
Obiect al exproprierii sun bunurile imobile şi dreptul de folosinţă s acestor bunuri. In cazul în care sunt retrase terenuri, iar pe aceste terenuri sunt situate case de locuit, se produc consecinţele prevăzute de art.143-145 CL. Conform art.143 CL, în cazul demolării caselor de locuit, proprietate privată, în legătură cu retragerea locturilor de pămnt pentru necesităţile statului, proprietarilor şi membrilor familiie lor, precum şi altor persoane, care locuiesc permanent în aceste case, li se acordă locuinţe în casele fondului de stat. In afară de aceasta, proprietarilor acestor case, la dorinţa lor, fie li se plăteşte costul caselor, construcţiilor şi instalaţiilor demolate, fie li se acordă dreptul de a folosi materialele rezultate din demolarea acestora.
Potrivit art.9, alin4 Legea exproprierii, în cazul exproprieirii de locuinţă, proprietarului i se propune în porprietate o altă locuinţă. Dacă costul locuinţei propuse este mai muc decăt cel al locuinţei ecpropriate, proprietarului i se va plăti diferenţa de preţuri.
La dorinţa proprietarului, autorităţile publice locale cor asigura posibilitatea de a se înscrie cu prioritate într-o cooperativă şi de a primi apartament.
In cazul demolării casei, dreptul la acordarea spaţiului locativ îl au proprietarii şi membrii familieii acestora, inclusiv şi cel care lipsesc temporar, dar cărora li se păstrează locvuinţa, potrivit art.63 CL. In procesul soluţionării litigiilor de această natură, instanţele de judecată trebuie să stabilească componenţa reală a familiei proprietarului, raporturile dintre proprietar şi membrii familiie lui, aplicînd prevederile art.55 CL.
Potrivit p.13 Hot.PCSJ foştii membrii ai familiei proprietarului au dreptul ăs ceară acordarea unui apartament separat, dacă ei ocupau în casa demilată odăi sau o odaie separată.
Chiriaşilor locuinţelor proprietate privată, se urmează a fi demolate, li se acordă o altă locuinţă, dacă contractul de închiriere a fost încheiat pînă la adoptarea hotărîrii cu privire la exproprierea şi dacă casa demolată este pentru ei unicul loc de trai.
încăperile de locuit acordate persoanelor evacuate din casele ce urmează a fi demolate trebui să corespundă prevederilor art.42-44 CL. Aceste încăperi trebuie să fie amenajate potrivit cerinţelor existenţe în localitatea respectivă, să corespundă cerinţelor tehnice şi sanitare, încăperile de locuit acordate persoanelor evacuate din casele construite fără autorizaţie şi care sunt supuse demolării, trebuie să corespundă cerinţelor tehnice şi sanitare, nefiind însă amenajate, (p.10 Hot. PCSJ).
După cantitate încăperea acordastă trebuie să asigure căte 9 m.p. pentru fiecare persoană, dar nu mai puţin de 8 m.p. Dacă proprietarul sau unul din membrii familiei lui au dreptul la spaţiul locativ suplimentar, locuinţa se acordă ţinînd cont şi de acest drept. După numărul de camere locuinţa acordată trebuiă să corespundă celei demolate, dacă acest lucuru nu va crea spaţiu locativ excedentar. Numărul odăilor şi suprafaţa spaţiului locativ se va determina fără a se lua în consideraţie încăperile construite fără autorizaţie.
Dacă se demolează o casă ce se află în proprietatea comună a două sau m ai multe persoane, care fomează familii distinate în sens locativ, fircare coproprietar are dreptul să primească o locuinţă separată şi despăgubilire, proporţional cu cota-parte cei revine.
Persoanele care nu au primit despăgubire pentru casele şi construcţiile demolate, au dreptulo să privatizeze gratuit încăperile acordate din fonful de stat.
La dorinţa proprietarilor, casele de locuit şi construcţiile, care urmează a fi demilate, pot fi mutate sau restabilite în alt loc (art.144 CL). Dacă proprietarul declară că doreşte să permute casa cu mijloacele proprii şi pe cont propriu, instanţa va acorda un interval de timp organelor competitive pentru repartizarea unui teren (p.4 Hot. PCSJ).