Principiile dreptului notarial constituie dispozitii normative de baza ce determina structura si trasaturile dreptului notarial. Ele pot fi desprinse chiar din prevederile legii.
- Principiul legalitatii - implica constituirea birourilor notariale conform legii si respectarea tuturor normelor de competenta.
- Principiul egalitatii de tratament in fata organelor notariale - art. 2 - aceasta activitate se infaptuieste in mod egal pentru totate persoanele.
- Principiul desfasurarii activitatii notariale numai de persoanele abilitate prin lege, art.3
- Principiul pastrarii secretului profesional - art 6.
- Principiul realizarii unui serviciu de interes public - rezulta din darea de consultatii si indeplinirea actelor materiale.
- Principiul desfasurarii activitatii notariale numai la cererea persoanelor interesate,
- Principiul impartialitatii in activitatea notariala -21, activitatea notariala se infaptuieste in mod egal pentru toate persoanele. Legea obliga notarul sa manifeste impartialitate fata de persoanele care s-au adresat, sau care participa la intocmirea actelor. Notarul nu are dreptul sa indeplineasca acte notariale pe numele sau sau si in numele, a sotului, a rudelor sale si a afinilor, pe numele notarului stagiar. Procedura notariala sunt acei pasi de protectie a societatii civile care sint reglementate de legislatia in vigoare si urmeaza a fi respectati in cadrul indeplinirii actelor notariale.