Pin It

Subiecţii dreptului notarial sunt particiantii relatiilor sociale reglementate de normele dreptului notarial, titulari ai drepturilor subiective si a obligatiilor prevazute de dreptul notarial.

Clasificarea in 4 grupe:

  1. Persoana care au dreptul sa indeplineasca actele notariale - notarii, secretarii consiliilor locale, consulii, registratorii Camerii Inregistrarii de Stat. Potrivit art.27 al legii, activitatea notarului se desfasoara in cadrul unui birou special amenajat unde pot activa unul sau mai multi notari. Asocierea notarilor intr-un birou se face in baza incheierii unui contract de societate civila. Notarii in cadrul uni birou asociat, personal desfasoara activitatea notariala si raspund personal in raport cu tertele persoane. in circumscriptia unei unitati administrativ teritoriale pot functiona unul sau mai multe birouri. Numarul notarilor si a birourilor notariale se stabileste de comisia de licentiere, iar numarul necesar de notari se stabileste in fiecare an, de regula in primul semestru in functie de cerintele dictate, de extinderea teritoriului, de numarul locuitorilor si de volumul solicitarilor din partea publicului.
  2. Persoana care contribuie la desfasurarea activitatii notariale - notarii stagiari, angajatii notarilor, traducatorii, asiguratorii, cadrele etc.
  3. Organele de stat - Ministerul Justitiei, oficiile fiscale si alte organe care exercita supravegherea.
  4. Persoana care solicita intocmirea - persoanele fizice si persoanle juridice.

Actele notariale pe teritoriul Republicii Moldova se îndeplinesc de notari publici (în continuare - notari), de alte persoane abilitate prin lege, iar pe teritoriul statelor străine - de oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Actul notarial, purtînd sigiliul şi semnătura persoanei care desfaşoară activitate notarială, este de autoritate publică, se prezumă legal şi veridic şi are forţă probantă şi executorie. Actul notarial poate fi prevăzut de lege sau îndeplinit la cererea persoanei interesate şi nu va cuprinde clauze contrare legii şi bunelor moravuri.