Pin It

Persoana care desfăşoară activitate notarială autentifică actele juridice pentru care legislaţia stabileşte o formă notarială obligatorie. La dorinţa părţilor pot fi autentificate şi alte acte juridice pentru care nu este prevăzută autentificarea notarială obligatorie. Persoana care desfăşoară activitate notarială are obligaţia de a explica părţilor sensul şi importanţa proiectului actului juridic şi de a verifica conformitatea conţinutului lui cu intenţiile reale ale părţilor şi dacă nu este în contradicţie cu legislaţia. Persoana care desfăşoară activitate notarială, va cere părţilor să prezinte toate documentele necesare îndeplinirii actului notarial. Proprietarul bunului este obligat să comunice notarului şi celeilalte părţi locul aflării bunului înstrăinat (gajat). Răspunderea pentru tăinuirea faptului aflării bunului înstrăinat (gajat) sub interdicţie (sechestru, arest, gaj), comunicarea preţului nereal al bunului, altor date eronate sau prezentarea de documente false (nevalabile) în procesul încheierii actului juridic o poartă partea vinovată.

Contractul de înstrăinare şi contractul de gaj al bunurilor supuse înregistrării se autentifică cu condiţia prezentării documentelor care confirmă dreptul de proprietate asupra acestor bunuri, a certificatului organului fiscal teritorial privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunurilor respective, a extrasului din registrul gajului despre lipsa gajului acestor bunuri. În cazul autentificării contractului de ipotecă în baza contractului de vînzare-cumpărare a bunului imobil neînregistrat în Registrul bunurilor imobile, atunci cînd ipoteca este instituită în legătură cu procurarea obiectului contractului de vînzare-cumpărare, în conformitate cu legislaţia cu privire la ipotecă, notarul va verifica documentele care confirmă drepturile de proprietate asupra respectivului bun imobil al vînzătorului şi care, împreună cu contractul de vînzare-cumpărare, vor servi ca documente care confirmă dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat. Răspunderea pentru comunicarea informaţiei false sau incomplete o poartă persoana care înstrăinează sau gajează bunurile. Autentificarea contractelor privind  investiţiile în construcţii şi a contractelor privind cesiunea drepturilor care rezultă din acestea.

Contractele prin care una dintre părţi se obligă să asigure construcţia unuia sau mai multor apartamente şi să le transmită persoanei fizice care se obligă să achite integral sau parţial preţul imobilului anterior predării acestuia, precum şi contractele privind cesiunea drepturilor care rezultă din acestea se autentifică notarial, cu condiţia prezentării autorizaţiilor necesare pentru construcţie şi a proiectului construcţiei, aprobat în modul stabilit, precum şi a documentelor care confirmă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra terenului (dacă notarul nu deţine aceste documente). Persoana care desfăşoară activitate notarială autentifică testamentele persoanelor cu capacitatea de exerciţiu deplină. Autentificarea testamentelor prin mandatari este interzisă. La autentificarea testamentelor nu se cere testatorului să prezinte dovezi pentru confirmarea dreptului lui de proprietate asupra bunurilor testate. Testamentul poate fi revocat sau modificat prin depunere de cerere de către testator sau prin întocmire a unui testament nou. Semnătura de pe cererea de revocare sau modificare a testamentului va fi autentificată notarial.

Persoana care desfăşoară activitate notarială autentifică procuri în numele unei sau mai multor persoane, pe numele unei sau mai multor persoane. Termenul de valabilitate a procurii nu poate depăşi termenul stabilit de legislaţia civilă. Procura de substituire se autentifică notarial la prezentarea procurii de bază în care este menţionat dreptul de substituire sau după prezentarea dovezilor referitoare la faptul că mandatarul procurii de bază a fost silit de împrejurări să facă aceasta pentru a apăra interesele persoanei care a eliberat procura. Procura de substituire nu poate conţine mai multe împuterniciri decît procura de bază. Termenul de valabilitate al procurii de substituire nu poate depăşi termenul de valabilitate al procurii de bază. La autentificarea procurilor mandantul nu prezintă dovezi care să confirme dreptul lui de proprietate asupra bunurilor. Valabilitatea procurii încetează în modul stabilit de legislaţie.

Numărul de exemplare ale documentului în care se expune conţinutul actului juridic autentificat notarial se stabileşte de persoanele care solicită îndeplinirea actului notarial, dar nu poate depăşi numărul părţilor actului juridic.

Testamentele, procurile şi contractele de înstrăinare a bunurilor imobile şi contractelor de gaj al bunurilor, se întocmesc în cel puţin două exemplare, unul dintre care se păstrează în arhiva persoanei care desfăşoară activitate notarială.

Toate exemplarele se semnează de părţi şi au aceeaşi putere juridică. Procedura de învestire cu formulă executorie a actului notarial poate fi aplicată, sub sancţiunea nulităţii, la solicitarea părţilor, doar actelor juridice stabilite de lege care conţin clauza privind acceptarea de către părţi a învestirii cu formulă executorie a actului respectiv. Învestirea cu formulă executorie se efectuează concomitent cu autentificarea actului juridic. În girul de autentificare notarul va efectua următoarea menţiune: „La solicitarea părţilor, prezentul act notarial a fost învestit cu formulă executorie." Actele juridice menţionate la alin. (1) care constată o creanţă certă şi lichidă şi care sînt învestite cu formulă executorie au putere de document executoriu la data exigibilităţii creanţei.