Ordinea de eliberare a certificatului difera dupa cum eliberarea lui se solicita, adica in timpul vietii tuturor proprietarilor sau in cazul decesului a unuia dintre ei sau a tuturor.
Eliberarea certificatului se face in baza cererii scrise a tuturor coproprietarilor. Astfel in cerere urmeaza sa indice bunurile asupra carorara se solicita determinarea cotelor, data si temeiurile dobindirii bunurilor, marimea cotei ce i se cuvine fiecarui coproprietar. Sotii trebuie sa declare in caz ca exista contract matrimonial. Se prezuma ca cotele sunt egale daca coproprietarii nu prevad alfel. Certificatul poate fi eliberat de orice notar cu exceptia bunurilor imobile care se elibereaza de notarul in a carui competenta se afla bunul.
La primirea cererii notarul va verifica identitatea, capacitatea coproprietarilor, autenticitatea semnaturilor, mentionind acest fapt direct pe cerere. Daca bunurile au fost inregistrate notarul va verifica din oficiu daca sunt inregistrate.
In cazul decesului unuia sau a mai multor, certificatul dat se va elibera numai de notarul de la locul deschiderii succesiunii, in baza cererii scrise a mostenitorilor sau a celorlalti coproprietari. Se va elibera dupa 6 luni de la acceptare.
Certificatul trebuie sa cuprinda: denumirea, data emiterii, notarul, sediul acestuia, pers la cererea carora se elibereaza, cotele parti atribuite pt fiecare pers in parte, caracteristica bunului, actele de proprietate asupra lui, dupa cine a fost inregistrat bunul, inregistrarea certificatului in registru si numarul dosarului succesoral.