1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pin It

 Persoanelor liberate de răspundere penală în conformitate cu art. 54 sau de pedeapsă penală în conformitate cu art. 93 li se aplică următoarele măsuri de constrîngere cu caracter educativ:

  1. a) avertismentul;
  2. b) încredinţarea minorului pentru supraveghere părinţilor, persoanelor care îi înlocuiesc sau organelor specializate de stat;
  3. c) obligarea minorului să repare daunele cauzate. La aplicarea acestei măsuri se ia în considerare starea materială a minorului;
  4. d) obligarea minorului de a urma un curs de reabilitare psihologică;
  5. e) obligarea minorului de a urma cursul de învăţămînt obligatoriu;
  6. f) obligarea minorului de a participa la un program probaţional.

(2) Enumerarea de la alin.(1) are un caracter exhaustiv.

Minorului îi pot fi aplicate concomitent cîteva măsuri de constrîngere cu caracter educativ.

 În cazul eschivării sistematice a minorului de la măsurile de constrîngere cu caracter educativ, la propunerea organului de stat specializat, procurorul anulează măsurile aplicate și trimite cauza în instanța de judecată, iar în cazul în care măsurile respective au fost stabilite de către instanţa de judecată, aceasta le anulează şi dispune trimiterea cauzei penale la procuror sau, după caz, stabileşte o pedeapsă prevăzută de lege pentru fapta săvîrșită.

Măsurile de constrîngere cu caracter educativ se aplică minorilor pînă la atingerea majoratului, în funcţie de caracterul şi gradul prejudiciabil al faptei săvîrşite.

Loading...