Pin It

Cetateanului strain care a comis o infractiune i se poate interzice ramanerea pe teritoriul tarii.In cazul in care expulzarea insoteste pedeapsa privativa de libertate, aducerea la indeplinire a expulzarii are loc dupa executarea pedepsei.

Incetarea expulzarii se pronunta de instanta.Cetatenii straini nu vor fi expulzati daca exista pericolul real de a fi condamnati la moarte ori de a fi supusi la tortura, tratamente inumane sau degradante in statul in care ar urma sa fie expulzati sau daca sunt casatoriti cu cetateni romani, au domiciliul si familia in Romania, iar casatoria este anterioara savarsirii faptei.

  Expulzarea trebuie sa aiba ca destinatie statul al carui cetatean este infractorul sau pe teritoriul caruia are domiciliul strainul fara cetatenie.

Instanta care dispune masura de siguranta a expulzarii va arata in hotararea de condamnare ca aceasta masura este pe o durata nedeterminata, deoarece este dificil de stabilit in asemenea situatii cand dispare starea de pericol care a generat asemenea masura.

  Masura de siguranta a expulzarii insoteste de regula pedeapsa inchisorii. Executarea masurii expulzarii este reglementata in art. 438 C. P. P. Procedura de punere in aplicare difera dupa cum masura de siguranta insoteste sau nu pedeapsa inchisorii.

Cand prin hotararea de condamnare la pedeapsa inchisorii s-a aplicat si masura de siguranta a expulzarii, in mandatul de executare a pedepsei inchisorii se va face mentiunea ca, la data eliberarii, condamnatul sa fie predat organelor de politie care vor proceda la executarea expulzarii.

Daca masura expulzarii nu insoteste pedeapsa inchisorii, comunicarea catre organele de politie se face imediat ce hotararea a ramas definitiva.