Pin It

Adevarata problema a ideologiei nu este aceea a existentei sale ,ci a rolului pe care trebuie s-l aiba.Rolul ideologiei in societate este dat in mare masura de natura regimului politic.

  In societatile totalitariste(fasciste,comuniste) ideologiile au fost folosite pt justificarea aflarii la putere a regimurilor,in politizarea si indoctrinarea invatamantului si stiintei,a gandirii si constiintei umane.In aceste regimuri exsta o ideologie unica si oficiala cu rolul principal de instrument de dominatie si manipulare politica.Intr-un regim totalitar nu se poate vorbi de ideologii bazate pe adevar, rationalitate ,stiinta.Deci id. reg. totalitare sunt -adevăr “false conştiinţe” şi “false cunoaşteri”.In aceste societati ideolog. functioneaza impotriva cetateanului.

 In societatile democratice ideologiile se bazeaza pe pluralism politic si pe valori  general-umane.    Problema puterii constituie si in aceste societati principalul obicetiv al ideologiilor pol.In democratii ideologiile se impart in:

- ideologii politice ale puterii-implicate direct in organizarea si conducerea societatii;

- ideologii politice ale forţelor social-politice aflate în opoziţie cu rol in influentarea si controlul puterii,de cucerirea acesteia prin metode democratice.