Pin It

1) Ideologii politice conservatoare:

    Au aparut inca din Antichitate si se regasesc in toate societatile si epocile.In societatile absolutiste din sclavagism si feudalism,ele au fost ideologiile fortelor politice aflate la putere si au urmarit cu orice pret mentinerea si legitimarea randuielilor sociale existente.Pt a se impune de cele mai multe ori aceste ideologii si-au asociat divinitatea.Asa a fost cazul unor ideologii religioase precum: brahmanismul, confucianismul, daoismul, budismul, islamismul sau chiar creştinismul care au fundamentat regimurile politice dintr-o serie de tari ca India, China, Japonia în perioada antică şi medievală.

2) Ideologii politice revoluţionare:

   Ca sisteme de gandire si actiune coerenta aceste ideologii au aparut in perioada moderna,vizau inlocuirea vechilor sisteme social-politice perimate cu altele noi,bazate pe alte principii,chiar daca unele au fost niste utopii ,au existat inca din Antichitate.Aceste tipuri de ideologii urmaresc schimbari profunde-un asemenea fel de ideologie a fost liberalismul in perioada luptei cu feudalismul si a rev burgheze in 1848.

3) Ideologii politice reformiste:

  S-au cristalizat in perioada interbelica si cea posteblica,insa au existat dinainte.Aceste ideologii isi propun transformati econ,sociale si politice in limitele aceluiasi sistem social fara sa-si propuna inlocuirea acestuia,ci mai degraba dezvoltarea si perfectionarea sa,asigurarea democratismului,conditii egale pt toti.Cea mai relevanta din acest punct de vedere este social-democratia care si astazi cunoaste o dezvoltare si raspandire deosebita.

4)ideologii politice extremiste, dictatoriale:

   Asemenea gandiri au existat dintotdeauna.Violenta,forta si teroare sunt considerate mijloace unice si intemeiate de inlocuire a vechilor sisteme sociale si economice.Cle mai reprezentatie:fascismul si comunismul care au fundamentat acele regimuri si mai nou:neofascismul,noua dreapta si noua stanga.

5) Ideologiile politice elitiste

Esenta acestor ideologii consta in organizarea si conducerea societatii de o elita sociala(grup partid)alcatuit de persoane inzestrate cu calitati deosebite.Primele idei elitise:Aristotel si platon,mai tarziu: N. Machiavelli şi F. Nietzsche. Elitismul modern a avut ca fondatori pe Vilfredo Pareto şi Gaitano Mosca, Max Weber.

În teoria şi practica politică românească, elitismul a îmbrăcat forma ideologiei şi mişcării legionare. Ideologiile elitiste subapreciaza rolul maselor in conducerea societatilor.Prin continutul lor sunt ideologii nedemocratice.

6) Ideologiile politice fundamentaliste:

  Ideologii politice extremiste,isi justifica actiunile pe fundamente teologice,in numele uinor sistemne religioase(islamismul si crestinismul).Din pacate azi asemenea ideologii tind sa prolifereze(ex talibanii Afganistan)