Pin It

Prin principii in domeniul dreptului intelegem atat un fundament al sistemului de drept cat si o modalitate de coordonare a normelor juridice in jurul  unor idei calauzitoare.

Principiile fundamentale ale dreptului contraventional reprezintă idei directoare care călăuzesc elaborarea cât şi realizarea normelor contraventionale, evidenţiind trăsăturile legislaţiei contraventionale.

1.Principiul legalităţii

Acest principiu exprimă regula conform căreia întreaga activitate a dreptului  contraventional se desfăşoară pe baza legii şi în conformitate cu aceasta, exprimând faptul  că atât conduita pretinsă membrilor societăţii cât şi sancţiunea ce o vor suporta aceştia în caz de nerespectare a conduitei prevăzute de legea contraventională, trebuie să fie prevăzută de lege

2.Principiul contravenţiei ca unic temei al răspunderii contravenţionale.

Acest principiu ne arata că răspunderea va exista numai dacă va fi săvarşită o contravenţie, adica o incălcare a acelor valori sociale aparate de normele juridice contravenţionale. Astfel constrangerea din partea statului faţă de contravenient va exista numai dacă fapta săvarşită indeplineşte toate condiţiile şi elementele unei contravenţii. Constatarea unei fapte ilicite nu inseamnă si ca suntem in prezenta unei contravenţii. Suntem in prezenta unei contravenţii doar atunci cand sunt intrunite toate elemente constitutive ale acesteia, adica subiecţii, conţinutul şi obiectul raportului de constrangere.

  1. Principiul răspunderii personale,este acel principiu care ne arata si impune ca tragerea la răspundere este aplicata doar persoanei care a săvarşit contravenţia, numit contravenient. Acest principiu este intarit si de prevederile art. 10 din OUG 2 din 2001 care arata ca in cazul în care la savârsirea unei contraventii au participat mai multe persoane, sanctiunea se va aplica fiecareia separat.
  2. Principiul individualizării răspunderii şi pedepsei contravenţionale.

Acest principiu constă in faptul că legea contravenţională se aplică ţinandu-se cont de caracterul, de gradul de pericol si urmarile  contravenţiei, de persoana făptuitorului şi de circumstanţele atenuante ori agravante, de locul, timpul, modul de săvarşire a contraventiei.

5.Principiul interdicţiei dublei sancţionări contravenţionale (unicităţii răspunderii contravenţionale), 

In baza acestui principiu se interzice de a sancţiona a doua oară aceeaşi persoană pentru aceeaşi faptă, deoarece contravenientul deja a suportat pedeapsa pentru fapta săvarşită. Sancţiunea se stabileşte de catre organul competent in urma constatarii contravenţiei.

  1. Principiul egalitatii in fata legii contraventionale

Se exprimă astfel regula conform căreia toţi indivizii societăţii sunt egali în faţa legii. Art. 16 din Constituţie prevede faptul că ”cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.” Acest principiu ne arata faptul că legea contraventională nu promovează imunităţii sau privilegii care să permită inegalităţi de tratament în aplicarea legii contraventionale. Egalitatea indivizilor în faţa legii contraventionale funcţionează pentru fiecare cetăţean, fie în calitatea sa de beneficiar al ocrotirii contraventionale cât şi în calitatea de destinatar al exigenţelor impuse de legea contraventională.

  1. Principiul aplicarii legii mai favorabile

Art. 14 din ordonanta prevede ca “daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza,chiar daca a fost savârsita înainte de data intrarii în vigoare a noului act normativ” si ca “daca sanctiunea prevazuta în noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta” sau “in cazul în care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savârsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ în vigoare la data savârsirii acesteia.”