Pin It

Finanţarea protecţiei sociale din contul impozitelor (contribuţiilor, cotizaţiilor) obligatorii. Prestaţiile de asigurări sociale se dobândesc doar ca urmare a unei asigurări obligatorii. Conform legislaţiei Republicii Moldova, prestaţiile de asigurări sociale se plătesc din mijloacele CNAS (din 1990 până în anul 2001 s-a numit fondul social ), din bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), care nu are nimic comun cu bugetul de stat.

CNAS, prin intermediul Trezoreriei de Stat a Ministerului Finanţelor, gestionează BASS, care este format din fonduri de asigurări sociale, al căror mod de constituire şi funcţionare se stabileşte de legislaţie.[1] Mijloacele fondurilor se formează din contul cotizaţiilor de asigurare, care sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii încadraţi în câmpul muncii. Tarifele plăţii pentru asigurare se stabilesc în fiecare an prin legea BASS.

In continuare vom prezenta fondurile de asigurări sociale ale BASS şi tipurile de prestaţii de asigurări sociale plătite din aceste fonduri.[2]

  1. Fondul de pensii

Pensii pentru limită de vârstă

Pensii de invaliditate

Pensii de urmaş

Pensii pentru vechime în muncă

Pensii deputaţilor

Pensii membrilor Guvernului

Pensii funcţionarilor publici

Pensii aleşilor locali

Pensii colaboratorilor vamali

Suma restantă după ce pensionarilor din instituţiile de tutelă şi curatelă li s-a plătit parţial pensia

  1. Fondul de protecţie a familiilor cu copii

Indemnizaţie unică la naşterea copilului, persoanelor asigurate

Indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, persoanelor asigurate

  1. Fondul de asigurare împotriva accidentelor de muncă şi bolilor profesionale

Indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă survenită din cauza unui accident de muncă sau unei boli profesionale

Indemnizaţii de invaliditate Indemnizaţii de deces

  1. Fondul de indemnizaţii

Ajutor de deces, beneficiarilor de pensii de asigurări sociale

Ajutor de deces, salariaţilor

Ajutor de deces, şomerilor

Indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă

Indemnizaţii de maternitate

  1. Fondul de şomaj

Ajutor de şomaj şi prestaţii de asigurări sociale, şomerilor

  1. Fondul de recuperare a sănătăţii

Cheltuieli pentru restabilirea sănătăţii prin tratament balneosanatorial şi reabilitare, persoanelor asigurate inclusiv în sanatoriile Aparatului Guvernului

Cheltuieli pentru procurarea biletelor de tratament sanatorial, veteranilor

Finanţarea protecţiei sociale de la bugetul de stat prin intermediul CNAS. Din bugetul de stat sunt finanţate prestaţiile de asistenţă socială: indemnizaţiile, alocaţiile, compensaţiile, ajutorul de deces şi alte ajutoare.

Aceste prestaţii sunt denumite necontributive, deoarece ele se acordă în afara oricărei asigurări ale persoanelor beneficiare. Aceste persoane nu sunt încadrate în câmpul muncii, nu plătesc cotele de asigurări, dar fiind persoane în dificultate ele beneficiază de aceste prestaţii din bugetul statului.

După finanţarea prestaţiilor de asistenţă socială are loc transferul din bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat ale CNAS. Din această cauză o astfel de finanţare se numeşte finanţarea protecţiei sociale de la bugetul de stat prin intermediul CNAS.

Astfel, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din contribuţii de asigurări sociale, transferuri de la bugetul de stat şi alte venituri.

Finanţarea protecţiei sociale din bugetele locale. Din bugetele locale se plătesc compensaţiile nominative lunare pentru călătoria în transportul urban, alimentaţia persoanelor nevoiaşe în cantinele de ajutor social, acordarea de ajutoare materiale.

Protecţia socială se finanţează şi din alocaţiile benevole ale persoanelor fizice şi juridice, din alte venituri. Astfel, pe lângă autoritatea administrării publice locale se formează fonduri extrabugetare, care contribuie la finanţarea meselor de binefacere, coletelor cu produse alimentare la sărbătorile de Crăciun, Paşti şi cu ocazia altor date remarcabile.

Aşadar, în concluzie constatăm ca prestaţiile de asigurări sociale se finanţează de la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar prestaţiile de asistentă socială se finanţează de la bugetul de stat prin intermediul CNAS, bugetele locale şi din fonduri extrabugetare.

 

[1]     Lege privind sistemul public de asigurari sociale nr.489-XIV din 8.07.1999, art.44. Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.1-4 din 06.01.2000.

[2]      Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 129-XVI din 23.12.2010, Monitorul Oficia al RM nr.193-196 din 29.12.2010.