Conform art.1 din Legea privind pensiile de asigurări sociale, stagiul de cotizare reprezintă însumarea perioadelor de activitate în care s-au plătit contribuţii la fondul de pensii.
Conform art.6 alin. (1) din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010, suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat constituie 996 lei anual pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, şi 4044 lei anual pentru celelalte categorii de asiguraţi şi pentru persoanele neasigurate, care doresc să încheie contract individual cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.[1]
Stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei include perioade contributive şi perioade necontributive.
Contributive se consideră perioadele în care persoana, desfăşurând o activitate, este supusă achitării asigurărilor sociale. Pentru persoanele asigurate perioadele contributive se asimilează perioadelor în care aceasta a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă sau indemnizaţie de şomaj. De asemenea, în stagiul de cotizare se includ perioadele de absenţă forţată de la serviciu, pentru care s-a plătit venitul asigurat şi au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale.
Cu titlu de excepţie, legiuitorul asimilează perioadelor contributive şi unele perioade necontributive. Sunt considerate necontributive perioadele în care persoana nu este supusă asigurărilor sociale, dar în temeiul legii ele se includ în stagiul de cotizare (vezi tabelul de mai jos). Nu sunt considerate contributive perioadele în care nu s-au plătit contribuţii sau suma contribuţiei plătite este mai mică decât cea anuală prevăzută de legislaţie.
Pentru stabilirea perioadelor care se însumează la calcularea stagiului de cotizare trebuie determinată perioada de timp în care ele au fost realizate până sau după 01.01.1999.
Activităţi incluse în stagiul de cotizare |
Perioade necontributive asimilate celor contributive realizate |
Activităţi incluse în stagiul de cotizare realizate |
|
ÎNAINTE DE 01.01.1999 |
DUPA 01.01.1999 |
||
- activitatea în calitate de membru de colhoz, indiferent de caracterul şi durata programului de muncă. La calcularea vechimii în muncă în colhoz pe perioada posterioară anului 1965, în cazul în care membrul de colhoz nu îndeplinea nemotivat minimumul stabilit, se ia în calcul perioada efectivă de prestare a activităţii; - activitatea de creaţie a membrilor uniunilor de creaţie, confirmată de către secretariatele comitetelor de direcţie ale uniunilor respective; - activitatea în calitate de slujitor şi lucrător al cultelor începând cu 01.04.1992 |
- perioada îngrijirii unui invalid de gradul I; - perioada îngrijirii unui copil-invalid sub vârsta de 16 ani; - perioada îngrijirii unei persoane care a depăşit vârsta de 75 de ani; - perioada de studii în instituţiile de învăţământ universitar de zi (institute, universităţi, academii); - perioada serviciului militar sau a altui serviciu asimilat acestuia |
- perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus; - perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul dintre părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi; - perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională |
dacă se achită contribuţiile de asigurări sociale. |
- activitatea pe bază de contract individual de muncă; - activitatea de muncă individuală; - perioada activităţii în propriile gospodării ţărăneşti (de fermier) şi a membrilor acestor gospodării, indiferent de caracterul şi durata lucrului |
|||
dacă asiguratul s-a aflat în concediu neplătit, la dorinţa acestuia, perioada dată poate fi exclusă: din stagiul de cotizare; la determinarea venitului mediu lunar asigurat |
Stagiul de cotizare se exprimă în ani, calculându-se prin însumarea lunilor pentru care s-au plătit contribuţii în mărimile stabilite şi împărţirea acestor sume la 12. Rezultatul obţinut se rotunjeşte până la o unitate după virgulă.
Persoanelor care lucrează în baza contractului individual de muncă stagiul de cotizare se calculează prin însumarea lunilor pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale în mărimile stabilite de legislaţie şi împărţirea acesteia la 12. Rezultatul obţinut se rotunjeşte până la o unitate după virgulă. Mărimea minimă a contribuţiei lunare nu poate fi mai mică decât mărimea contribuţiei calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie.
Persoanelor care lucrează în baza contractului individual de muncă în agricultură li se include perioada lucrărilor sezoniere în stagiul de cotizare şi se echivalează cu un an contributiv (calendaristic), cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie. In cazul în care suma anuală a contribuţiilor este mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie, stagiul de cotizare se calculează proporţional sumei achitate.
Pentru persoanele care au desfăşurat activităţi peste hotarele republicii şi au fost supuse asigurărilor sociale în aceste state, perioada de lucru peste hotare li se include în stagiul de cotizare, dacă acesta este prevăzut în acordul încheiat între Republica Moldova şi ţările respective sau de convenţiile internaţionale.
Munca prestată pe teritoriul fostei URSS până la 1 ianuarie 1992 se echivalează cu munca prestată în Republica Moldova.
Munca prestată după 1 ianuarie 1992 se include în stagiul de cotizare cu condiţia că au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale în fondul de pensionare al Republicii Moldova.
[1] Legea bugetului asigurări sociale de stat pe anul 2010 nr.129 din 23.12.2009. Monitorul Oficial al RM nr.193-196 din 29.09.2009.