Conform Dicţionarului de termeni administrativi, politicile sociale sunt nişte programe, măsuri, acţiuni exercitate de către o autoritate publică pentru a rezolva o problemă sau a menţine o situaţie satisfăcătoare într-un domeniu, în care această autoritate este competentă.
Una din măsurile care este adresată persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este antrenarea în lucrări publice remunerate, aprobată conform Hotărârii Guvernului nr.1121 din 14.10.2004 pentru aprobarea procedurii de antrenare a şomerilor la lucrările publice.[1]
Conform acestui act normativ, întru atragerea mai activă a şomerilor la lucrările publice se stabileşte că începând cu 1 ianuarie 2005, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să prevadă:
- antrenarea a cel puţin 5 procente de personal din rândurile şomerilor aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă;
- antrenarea şomerilor la lucrările publice se face doar cu consimţământul lor, iar încadrarea la muncă - în baza contractului individual de muncă;
- şomerii nu vor fi antrenaţi la lucrările publice ce ţin de lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale şi la alte lucrări similare.
Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă vor prezenta anual, către 1 noiembrie, autorităţilor administraţiei publice locale numărul necesar de şomeri ce urmează a fi antrenaţi la lucrările publice în anul viitor, conform cotei stabilite anterior.
Autorităţile administraţiei publice locale, în baza propunerilor agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, vor prevedea anual în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale mijloace financiare posibile cu destinaţie specială pentru antrenarea şomerilor la lucrările publice, mijloace financiare posibile cu destinaţie specială pentru antrenarea şomerilor la lucrările publice. Ministerul Economiei va întreprinde măsuri suplimentare pentru promovarea activă a ocupării temporare a şomerilor.
Procedura de antrenare a şomerilor la lucrările publice este reglementată de punerea în aplicare a prevederilor art. 22 din Legea nr.102-XV din 13.03.2003.
Lucrările publice reprezintă lucrări şi activităţi de folos public şi de interes pentru comunităţile locale, desfăşurate de către autorităţile administraţiei publice locale şi susţinute financiar din contul mijloacelor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi din alte mijloace alocate conform legislaţiei (granturi, investiţii, sponsorizări direcţionate spre dezvoltarea comunităţii), conform prevederilor art. 85 din Legea nr.123-XV din 18 martie 2003 privind administraţia publică locală.
Antrenarea şomerilor la lucrările publice are menirea de a rezolva următoarele sarcini:
- satisfacerea cerinţelor din teritoriu, organizaţiilor şi instituţiilor bugetare în executarea activităţilor temporare, reieşind din necesităţile şi oportunităţile organizării unor atare lucrări;
- atenuarea consecinţelor economice şi sociale ale creşterii şomajului;
- plasarea temporară în câmpul muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
- iniţierea în activitatea de muncă a persoanelor care pentru prima dată îşi caută un loc de muncă şi nu posedă vreo profesie (meserie), inclusiv a tineretului;
- reabilitarea profesională a persoanelor care au o întrerupere îndelungată (de peste un an) în activitatea profesională;
- încadrarea în muncă a persoanelor de vârstă prepensionară.
Categoriile de activităţi economice la care pot fi antrenaţi şomerii sunt serviciile publice şi servicii sociale.
Serviciile publice constau, în principal, în efectuarea lucrărilor de:
- refacere şi întreţinere a infrastructurii;
- ecologizare;
- realizare a unor lucrări de folos public.
La categoria bunurilor ce fac parte din domeniul public de interes local pot fi raportate terenurile pe care sunt amplasate construcţii de interes public local, porţiunile de subsol, drumurile, străzile, pieţele, obiectele acvatice separate, parcurile publice, clădirile, monumentele, muzeele, pădurile, zonele de protecţie şi zonele sanitare şi alte obiective care, conform legii, aparţin domeniului public al statului.
Serviciile publice pot fi organizate, cu avizul autorităţilor administraţiei publice locale, de către:
- autorităţile administraţiei publice locale;
- agenţii economici;
- organizaţiile neguvernamentale.
Serviciile sociale cuprind activităţi de îngrijire la domiciliu şi în instituţiile specializate a următoarelor categorii de persoane: copii; bolnavi; persoane vârstnice; persoane cu dizabilităţi; familii cu mulţi copii; familii monoparentale cu copii etc.
Serviciile sociale pot fi organizate de:
- autorităţile administraţiei publice locale;
- organizaţiile neguvernamentale;
- alte organisme.
Relaţiile dintre părţile participante la organizarea şi efectuarea lucrărilor publice, cu antrenarea la ele a şomerilor, se dezvoltă în baza prevederilor programelor locale de ocupare a forţei de muncă şi sunt reglementate de contractele încheiate între:
- angajatori şi agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă (în continuare - agenţii), conform modelului prezentat în Anexa nr.1, parte integrantă a Hotărârii nominalizte
- angajatori şi şomeri, conform modelului prezentat în Anexa nr.2, parte integrantă ă Hotărârii nominalizate.
În contractele încheiate dintre angajatori şi agenţii sunt specificate volumele de lucru, durata lor, condiţiile de retribuire a muncii, responsabilitatea reciprocă a părţilor pentru finanţarea, crearea condiţiilor adecvate de muncă, asigurarea cu mijloace de muncă, iar, în caz de necesitate, cu îmbrăcăminte specială şi mijloace de protecţie contra influenţei condiţiilor nocive ale mediului de producţie.
Angajatorii nu au dreptul să refuze angajarea la lucrări publice a persoanelor îndreptate de către agenţii, dacă între agenţie şi angajator a fost încheiat un contract de dezvoltare a lucrărilor publice.
Pentru executarea lucrărilor publice, între angajator şi şomer se încheie un contract individual de muncă pe un termen de până la douăsprezece luni calendaristice.
În contract, într-un punct separat, se specifică condiţia că, în cazul în care şomerul îşi va găsi un loc de muncă corespunzător permanent, angajatorul este obligat să desfacă contractul de muncă, la depunerea cererii respective de către angajat.
La lucrările publice organizate cu antrenarea şomerilor sunt îndreptaţi cetăţenii înregistraţi oficial la agenţii în calitate de şomeri şi care îşi dau benevol consimţământul de participare la aceste lucrări.
Dreptul prioritar de a fi antrenaţi la lucrările publice ?l au şomerii:
- pentru care expiră termenul de plată a ajutorului de şomaj;
- care nu au posibilitatea de a absolvi un curs de calificare sau recalificare;
- de vârstă prepensionară.
Munca persoanelor angajate la lucrările publice este retribuită în conformitate cu condiţiile de retribuire a muncii stabilite de angajatori sau în baze contractuale, însă nu mai puţin decât salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a instituţiei bugetare respective, prevăzut de legislaţia în vigoare.
În caz de folosire a formelor de muncă flexibile, a numărului scăzut de ore de muncă, lucrului în timp de noapte etc., retribuirea se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Volumul, durata, numărul persoanelor, sursele financiare şi locul executării lucrărilor publice, organizate cu antrenarea şomerilor sunt prevăzute în programele locale de ocupare a forţei de muncă, elaborate şi aprobate de către autorităţile administraţiei publice locale şi întreprinderile specializate în organizarea lucrărilor respective din teritoriu.
Pentru elaborarea programelor locale de ocupare a forţei de muncă, agenţiile:
- asigură, la solicitarea autorităţii administraţiei publice locale, consultanţă de specialitate în soluţionarea problemelor de antrenare a şomerilor la lucrările publice;
- încheie contracte cu angajatorii şi participă la organizarea lucrărilor publice;
- informează şomerii despre condiţiile de antrenare la lucrările publice.
Pentru îndeplinirea programelor locale de ocupare a forţei de muncă, agenţiile:
- selectează şomeri din rândul persoanelor ce solicită un loc de muncă şi-i îndreaptă la lucrările publice;
- informează persoanele îndreptate la lucrările publice despre condiţiile, regimul, remunerarea şi stimularea muncii;
- organizează diverse măsuri ce conduc la sporirea antrenării şomerilor la lucrările publice (târguri, seminare cu primarii şi şomerii, informaţii în mass-media).
Stimularea antrenării şomerilor la lucrările publice se realizează prin acordarea, din Fondul de şomaj, a indemnizaţiei lunare în cuantum de 30% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, la momentul stabilirii, proporţional cu timpul efectiv lucrat.
De indemnizaţii lunare beneficiază toţi şomerii (care primesc sau nu ajutor de şomaj) antrenaţi de către agenţii la lucrările publice, la activităţile prevăzute la punctul 5 al prezentei proceduri.
Indemnizaţia respectivă nu se include în salariul plătit de angajator.
Pentru a beneficia de indemnizaţie lunară, persoanele depun cerere, dacă sunt înregistraţi ca şomeri la agenţii. Evidenţa beneficiarilor de indemnizaţie lunară se ţine în registrul beneficiarilor de indemnizaţie lunară, conform modelului stabilit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (în continuare - Agenţia Naţională).
Agenţia, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, emite ordinul privind acordarea indemnizaţiei lunare.
Şomerul este informat sub semnătură despre decizia privind acordarea indemnizaţiei lunare, durata şi data din care va începe achitarea indemnizaţiei.
Indemnizaţia lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăşi 12 luni calendaristice. Plata indemnizaţiei lunare se efectuează integral dacă beneficiarul a fost antrenat la lucrări publice întreaga perioadă a lunii respective.
Indemnizaţia lunară pentru fracţiuni de lună se calculează prin raportarea cuantumului lunar stabilit la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, conform regimului de lucru al angajatorului, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul de zile efectiv lucrate din luna respectivă.
Indemnizaţia lunară se plăteşte beneficiarilor prin intermediul instituţiilor financiare în baza contractului încheiat de agenţie.
Taxa de comision pentru distribuirea indemnizaţiei acordate şomerilor se stabileşte în legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.
Agenţia Naţională va elabora şi va prezenta Casei Naţionale de Asigurări Sociale (în continuare - Casa Naţională) darea de seamă privind plata indemnizaţiei lunare pentru stimularea antrenării la lucrările publice a şomerilor înregistraţi la agenţii, conform Anexei nr.3, parte integrantă a Hotărârea Guvernului nr.1121 din 14.10.2004.
în baza propunerilor agenţiilor, coordonate cu autorităţile administraţiei publice locale, Agenţia Naţională, în baza unui acord prealabil cu Casa Naţională, prevede anual în Fondul de şomaj mijloace financiare cu destinaţie specială pentru antrenarea şomerilor la lucrările publice.
Agenţiile monitorizează în permanenţă organizarea şi finanţarea lucrărilor publice cu antrenarea şomerilor.
Angajatorii prezintă agenţiilor Registrul de pontaj, care serveşte drept confirmare a antrenării şomerilor la lucrările publice. Registrul se prezintă lunar către data de 1 a lunii următoare.
Virarea sumelor aferente indemnizaţiilor lunare pentru antrenarea şomerilor la lucrările publice se face de către agenţii cel târziu până la data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se solicită finanţarea.
Asupra şomerilor antrenaţi la lucrările publice se extind normele legislaţiei muncii şi asigurării sociale, inclusiv asigurarea medicală obligatorie.
Cheltuielile pentru despăgubire, în caz de mutilare a şomerului antrenat la lucrările publice, sunt suportate de către angajator, conform legislaţiei în vigoare.
Litigiile apărute în legătură cu organizarea şi retribuirea muncii la lucrările publice executate de şomeri se soluţionează de către instanţele de judecată, în modul stabilit.
[1] Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.199-204/1369 din 05.11.2004.