Pin It

Ajutorul de deces constituie o prestaţie unică bănească, care se acordă în scopul susţinerii financiare a familiei decedatului sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces.[1]

Ajutorul de deces reprezintă o formă a ajutorului social din partea statului, fiind acordat în funcţie de calitatea de asigurat în baza prevederilor unor legi, care vor fi supuse examinării.

Ajutorul de deces pentru persoanele decedate care au fost asigurate se stabileşte în baza Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr.289-XV din 22.07.2004[2]; Hotărârii Guvernului nr.1442 din 19.12.2006 prin care a fost aprobat Regulamentul privind modul de stabilire şi plată a ajutorului de deces.[3]

Conform art.21 din Legea nr.289-XV, ajutorul de deces se acordă doar unei persoane, care poate fi, după caz:

  1. soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces - în cazul decesului asiguratului, pensionarului din sistemul public de asigurări sociale, şomerului sau persoanei care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
  2. asiguratul, şomerul şi pensionarul beneficiază de dreptul la ajutor de deces în caz de deces al unui membru de familie care s-a aflat la întreţinerea sa şi care nu avea drept de asigurări sociale. Se consideră membru de familie: soţul; părinţii; copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi făceau studiile la secţia cu frecvenţă la zi la o instituţie de învăţământ, - până la absolvire, însă numai până la atingerea vârstei de 23 de ani, precum şi copiii inapţi pentru muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă până la atingerea vârstelor menţionate.

Persoanele specificate beneficiază de dreptul la acordarea ajutorului de deces, indiferent de faptul dacă sunt sau nu cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi de faptul dacă au sau nu domiciliul în Republica Moldova.

Ajutorul de deces se acordă membrilor de familie, tutorelui sau curatorului în cazul decesului persoanelor cu domiciliul în Republica Moldova:

  1. asiguraţilor în sistemul public de asigurări sociale, indiferent de durata stagiului de cotizare realizat, şi şomerilor cu drept la ajutor de şomaj;
  2. pensionarilor, beneficiari de pensie stabilită în sistemul public de asigurări sociale;
  3. persoanelor care nu au statut de asigurat, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
  4. membrilor familiei care au fost întreţinuţi de persoanele specificate la lit.a) - c) şi care nu au drept la ajutor în sistemul de asigurări sociale.

Prin art.17 din Legea privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni nr. 499 din 14.07.99,[4] modificată prin Legea nr.396-XV din 02.12.04, se introduc condiţiile de stabilire a ajutorului de deces pentru persoane neasigurate, şi anume:

  • Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului persoanei neasigurate cu condiţia că nici unul dintre membrii familiei acesteia nu are dreptul la ajutor de deces din sistemul public de asigurări sociale pentru persoana decedată.
  • Persoana neasigurată beneficiază de dreptul la ajutor de deces pentru membrul familiei aflat în întreţinerea sa în cazul în care persoana decedată nu are dreptul la ajutor de deces din sistemul public de asigurări sociale, precum şi în cazul în care nici unul dintre membrii familiei nu are dreptul la ajutor de deces din sistemul public de asigurări sociale pentru persoana decedată.
  • Pentru persoana decedată, ajutorul de deces se acordă o singură dată unei persoane care poate fi, după caz, membru al familiei, tutore, curator sau, în lipsa acestora, unei persoane care dovedeşte că a suportat cheltuielile legate de înmormântare.

Modul de stabilire a ajutorului de deces. In cazul decesului a două sau mai multe persoane ajutorul de deces se acordă pentru fiecare persoană decedată.

Dreptul la ajutor de deces se stabileşte de către casa teritorială de asigurări sociale din raza domiciliului persoanei decedate prin decizia de acordare a conducătorului organului respectiv, în baza cererii depuse de către o persoană specificată anterior. Cererea va fi însoţită de următoarele documente:

  1. actul de identitate al beneficiarului (în original şi în copie). In cazul lipsei acestuia, identitatea poate fi confirmată printr-un alt act, inclusiv cel de uz temporar, eliberat de organele competente ale statului;
  2. adeverinţa de deces eliberată de oficiul stării civile (în original, f-25);
  3. certificatul de deces (în copie).

Persoanele care au suportat cheltuieli ocazionate de înmormântare vor prezenta, pe lângă documentele menţionate, actele ce confirmă cheltuielile ocazionate de deces.

In cazul naşterii unui copil mort, ajutorul de deces se acordă în baza cererii însoţită de următoarele documente:

  1. actul de identitate al beneficiarului (în original şi în copie). In lipsa acestuia, identitatea poate fi confirmată printr-un alt act, inclusiv de uz temporar, eliberat de organele competente ale statului;
  2. certificatul ce confirmă naşterea copilului mort, eliberat de instituţia medicală;
  3. actele ce confirmă cheltuielile ocazionate de deces.

Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se înregistrează de casa teritorială la locul permanent de trai al decedatului, la data prezentării tuturor actelor. Pentru fiecare beneficiar de ajutor de deces casa teritorială perfectează un dosar, care va include cererea pentru acordarea ajutorului de deces şi toate actele prevăzute. In caz de deces al beneficiarilor de pensii şi de alocaţii sociale de stat, documentele pentru acordarea ajutorului de deces se anexează la dosarele de pensionare ale persoanelor respective sau la dosarele lor personale.

Ajutorul de deces nu se acordă în cazul în care persoana a fost declarată decedată prin hotătârea instanţei de judecată.

Ajutorul de deces se acordă în sumă fixă. Cuantumul ajutorului de deces pentru persoanele asigurate se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Conform art.22 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 nr.129-XVIII din 23.12.2009, cuantumul ajutorului de deces, acordat în cazul decesului asiguratului, al pensionarului din sistemul public de asigurări sociale, al şomerului, precum şi al unui membru de familie aflat la întreţinerea acestora sau al persoanei care a realizat un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani, este de 1000 de lei.[5]

Cuantumul ajutorului de deces în cazul persoanelor neasigurate este stabilit prin art.18 din Legea privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni, constituind 900 lei.

Cuantumul ajutorului de deces, în cazul decesului beneficiarilor de pensii de invaliditate, stabilite militarilor în termen, conform Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne nr.1544-XII din 23 iunie 1993, este egal cu suma a două pensii de care a beneficiat persoana decedată, însă nu mai puţin de 900 lei.

Modul de plată şi finanţarea ajutorului de deces. Ajutorul de deces se plăteşte beneficiarilor în numerar, în termen de 3 zile lucrătoare de la data la care a fost înregistrată cererea pentru acordarea ajutorului de deces. Plata ajutorului de deces, în cazul persoanelor asigurate, se efectuează din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, iar în cazul persoanelor neasigurate - din mijloacele bugetului de stat.

Ajutorul de deces se plăteşte prin intermediul instituţiilor prevăzute în legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respective care au încheiat contract cu Casa Naţională.

Ajutorul de deces poate fi solicitat pe baza actelor justificative în termen de 12 luni calendaristice de la data decesului.

Ajutorul de deces stabilit, dar neîncasat la timp, se plăteşte retroactiv pe o perioadă de cel mult 3 ani calendaristici de la data înregistrării cererii pentru acordarea ajutorului de deces. Suma neachitată la timp din vina organului care stabileşte sau plăteşte ajutorul de deces se achită fără nici o limitare în termen.

Ajutorul de deces se plăteşte în cuantumul stabilit de legislaţie la data eliberării adeverinţei de deces.

In cazul confirmării dreptului la ajutor de deces, casa teritorială emite dispoziţia de plată a ajutorului de deces (în continuare - dispoziţia de plată) în trei exemplare.

Casa teritorială eliberează persoanelor care au dreptul la ajutorul de deces două exemplare ale dispoziţiei de plată, iar al treilea exemplar se anexează la dosar.

Beneficiarul prezintă dispoziţia de plată în două exemplare, eliberată de casa teritorială, la filiala instituţiei de la ultimul domiciliu al decedatului, care efectuează plata ajutorului de deces.

In baza dispoziţiei de plată prezentate, instituţia efectuează plata sumei indicate în ea. Un exemplar al dispoziţiei rămâne la filiala instituţiei, iar al doilea exemplar, cu menţiunile respective, se înmânează beneficiarului.

Departamentul pensii şi indemnizaţii introduce informaţia în mod electronic conform documentelor prezentate de casele teritoriale, care ulterior este transmisă instituţiei.

Instituţia prezintă lunar Casei Naţionale informaţia despre plata efectuată pe parcursul lunii, în baza dispoziţiei de plată, în mod electronic, odată cu prezentarea dării de seamă, conform cerinţelor stabilite în contractul încheiat.

 

[1] Regulamentul privind modul de stabilire şi plată a ajutorului de deces, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1442 din 19.12.2006. Monitorul Oficial al RM nr.199-202/1544 din 29.12.2006.

[2]     Monitorul Oficial al RM nr.168-170/773 din 10.09.2004.

[3]     Monitorul Oficial al RM nr.199-202/1544 din 29.12.2006.

[4]     Monitorul Oficial al RM nr. 106-108/512 din 30.09.1999.

[5] Monitorul Oficial nr.193-196/617 din 29.12.2009.