Pin It

Un loc important în capitolul Codului Penal Italian îl ocupă extorcarea mitei şi luarea de mită.

Criteriul principal de delimitare a acestor infracţiuni este corelaţia dintre cel ce dă mită (mituitor) şi cel ce o ia (mituit) în cazul extorcării mitei persoana cu funcţii de răspundere foloseşte autoritatea sa şi influenţează psihic asupra celui ce o dă, influenţa de impunere obligatorie.

Pe când în cazul unei mituiri simple între mituitor şi mituit se formează nişte relaţii benevole, ambii percep acţiunile criminale, dar le efectuează în scopul satisfacerii intereselor mituitorului.

Conform articolului 137 din Codul Penal Italian extorcarea mitei are loc atunci când persoana cu funcţii de răspundere face abuz de serviciu sau impune pe cineva , sau îl convinge să dea sau să promită bani sau alte foloase.

Extorcarea mitei se caracterizează prin 3 elemente :

  1. Abuz a împuternicirilor de serviciu a persoanei cu funcţii de răspundere
  2. Revendicare ilegală
  3. Acordarea influenţei psihice asupra mituitorului

Codul Penal Italian prevede trei componenţe în diferite articole :

  1. Primirea mitei m scopul săvârşirii acţiunilor ce intră în componenţa persoanei cu funcţii de răspundere
  2. Primirea mitei în scopul săvârşirii acţiunilor contrare competenţei sale
  3. Primirea mitei în instanţa de Judecată

Codul Penal al Republicii Moldova prevede de asemenea 3 componenţe de mituire în diferite articole , dar diferite de cale din codul italian:

  1. Darea de mită (articolul 328 C.P. al R.M.)
  2. Mijlocirea mitei (articolul 3331 C.P. al R.M.)
  3. Luarea de mită ( articolul 333 C.P. al R.M.)

Primele două componenţe din Codul Penal Italian se subînţeleg în articolul 333 al Codului Penal , iar referitor la cea de a treia vom vorbi mai târziu.

Conform articolului 318 al Codului Penal Italian, persoana cu funcţii de răspundere care pentru săvârşirea unor acţiuni din competenţa sa ia pentru sine sau pentru o terţă persoană bani sau alte valori ce constituie o recompensă nelegitimă sau primeşte o promisiune a acestor bunuri, se pedepseşte cu privaţiune de libertate de la 6 luni la 3 ani. în cazul remunerării pentru unele acţiuni deja săvârşite pedeapsa se micşorează până la un an .

O pedeapsă mai aspră se aplică persoanelor cu funcţii de răspundere in cazul ne efectuării sau amânării acţiunilor ce intră în competenţa sa, sau ce vin în contradicţie cu competenţa sa.

În legislaţia Moldovei referitor la aceasta. prob temă nu se menţionează nimic şi nici în legislaţia rusă.

Ca circumstanţe agravante la luarea mitei se socoate atunci când obiectul mitei constituie primirea unui post de muncă, remunerarea cu pensie sau oformarea în scris a contractului în care este cointeresată administraţia persoanei cu funcţii de răspundere.