Legislaţia cu privire la proprietate şi dreptul de proprietate publică indică subiecţii dreptului de proprietate publică în mod restrictiv/limitativ, deoarece, în afară de aceştia nimeni nu poate fi subiect al dreptului de proprietate publică. În acest sens, din prevederile constituţionale şi legale în vigoare rezultă că subiecţi ai dreptului de proprietate publică sunt, în mod exclusiv:
- statul, care deţine dreptul de proprietate asupra bunurilor proprietate publică de interes public naţional; şi
- unităţile administrativ-teritoriale (satul, comuna, oraşul, municipiul, raionul, unitatea teritorială autonomă cu statut special Găgăuzia), care deţin dreptul de proprietate asupra bunurilor aflate în proprietatea lor, de interes public local, aparţinând UAT, ca persoane juridice de drept public, care sunt şi titulare ale acestui drept de proprietate.
În acest context, trebuie de menţionat faptul că niciun alt subiect de drept public sau de drept privat nu poate fi titular al dreptului de proprietate asupra bunurilor proprietate publică.
Întreprinderile de stat sau ale UAT (întreprinderile municipale etc.), alte persoane juridice (organizaţii, instituţii publice), după caz, dobândesc, tot în cadrul prevăzut de lege, doar un drept de folosinţă, un drept de administrare sau de concesionare asupra bunurilor proprietate publică, care nu este un drept plenar de proprietate în toată plenitudinea acestuia. În acelaşi context este de menţionat faptul că întreprinderile de stat şi municipale sunt forme organizatorico-juridice depăşite de timp şi activează cu multe lacune. Conform proiectului de Lege privind întreprinderea de stat şi municipală, aprobat de Guvern, în primăvara anului 2017, se propune ca în termen de 2 ani astfel de întreprinderi să fie reorganizate în societăţi pe acţiuni. Chiar şi în acest caz, însă, aceste noi structuri nici într-un fel nu vor avea drept de a fi titulari ai dreptului de proprietate publică.
Dreptul de proprietate publică este exercitat doar de către:
- stat, prin intermediul Guvernului şi a altor organe centrale de specialitate, împuternicite prin lege şi/sau de Guvern - în raport cu bunurile proprietate de stat;
- UAT, (sate, comune, oraşe, municipii, raioane şi UTA Găgăuzia) prin intermediul consiliilor locale, municipale, raionale şi al Adunării Populare a Găgăuziei - în raport cu bunurile aflate în proprietatea UAT.