Pentru a fi trasă la răspundere penală o persoană ce a comis o infracţiune social periculoasă prevăzută de legea penală, ea trebuie să întrunească semnele calificative ale subiectului infracţiunii comise. Pentru terorism este specifică prezenţa subiectului general, adică care întruneşte semnele generale necesare pentru recunoaşterea persoanei fizice ca subiect al terorismului. Prin urmare, subiect al infracţiunii poate fi persoana fizică responsabilă ce a comis intenţionat fapta socialpericuloasă, dacă aceasta a atins vîrsta de 14 ani.
Astfel, terorismul ca infracţiune de sine stătătoare poate fi comis de către o singură persoană sau, în cele mai dese cazuri, de către un grup de persoane. Grupul de persoane, organizaţiile în cazul de faţă denumite teroriste tebuie să constituie forme agravante ale componenţei de bază. Intenţia faptuitorului în cazul comiterii terorismului este orientată la crearea unei stări generale ce insuflă temere, instabilitate, astfel impunînd autorităţile publice sau persoanele fizice să acţioneze în interesul teroriştilor.
După cum am mai menţionat, o a doua condiţie de tragere la răspundere penală este responsabilitatea subiectului. Prin responsabilitate se inţelege starea psihică a omului în momentul comiterii infracţiunii de terorism, capacitatea lui de a conştientiza sensul ei şi a-şi dirija acţiunile, demonstrînd astfel că este apt de responsabilitate pentru acţiunile sale. Problema responsabilităţii întotdeauna se rezolvă în raport cu acţiunile concrete. Infracţiunea, de obicei, se comite sub influenţa unui complex de circumstanţe exteme determinante pentru cauzele şi condiţiile comportării criminale, însă nici una dintre ele nu va influenţa persoana, fară a ţine seama de starea acesteia. Responsabilitatea este dictată de factorul intelectual şi factorul volitiv. În orice caz, dacă apar dubii referitor la responsabilitatea sau iresponsabilitatea infractorului terorist, el trebuie supus unei expertize medico-psihiatrice în vederea examinării stării lui. Practica juridică internaţională arată că deseori subiecţi ai terorismului sunt persoane cu dereglări psihice, care, prin urmare, nu pot fi responsabile pentru faptele comise. Însă activitatea acestora de obicei este organizată şi dirijată de către alte persoane, responsabile, deci şi răspunderii penale vor fi supuse ultimele, acestea fiind considerate autori ai infracţiunii, persoanele iresponsabile fiind recunoscute drept mijloace de realizare a laturii obiective a terorismului.
Deci reieşind din cele constatate cu privire la analiza subiectului terorismului putem conchide că autorul actului terorist este un subiect general, adică trebuie să corespundă normelor penale ce prevăd conditiile generale ale subiectului: persoană fizică, responsabilă, ce a împlinit vârsta de 14 ani la momentul comiterii infracţiunii. Alte condiţii speciale ce ar caracteriza persoana infractorică, din punct de vedere juridico-penal, legislatorul nu a prevăzut.
Semnele agravante ale terorismului.
Semnele agravante ale terorismului sunt analogice, de regulă, circumstantelor altor infracţiuni de violentă: săvîrşite în mod repetat, cauzarea vătămări grave sau medii a itegrităţii corporale sau a sănătăţii, cauzarea unei daune materiale în proporţii dosebit de mari, săvîrşite de un grup criminal organizat, săîrşite cu aplicarea armelor de foc sau a mijloacelor explozive, cauzarea de deces unei persoane din imprudenţă, săvîrşite de o organizaţie criminală, terorismul însoţit de omor intenţionat.