Sediul materiei îl constituie Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, a cărei ultimă modificare s-a făcut prin Legea nr. 91/2007.
Cazierul fiscal a fost instituit în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, ca mijloc de evidenţă şi urmărire a disciplinei financiare a contribuabililor.
Este organizat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, la nivel central şi la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale competente -direcţiile generale ale finanţelor publice, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili şi administraţiile financiare ale municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi ale sectoarelor Municipiului Bucureşti.
Cazierul fiscal poate fi:
- naţional - la Ministerul Economiei şi Finanţelor;
În cazierul fiscal se înscriu datele privind:
- a) sancţiunile aplicate contribuabilului pentru fapte sancţionate
de legile financiare, vamale şi cele privind disciplina financiară; - b) măsurile de executare silită.
Datele din cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă: - faptele nu mai sunt sancţionate de lege;
- a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească, constatată printr-o hotărâre judecătorească;
- contribuabilul nu a mai săvârşit fapte de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate asemenea fapte;
- la decesul, respectiv radierea contribuabilului.
Cazierul fiscal este cerut la înfiinţarea societăţilor comerciale, asociaţiilor, fundaţiilor, la autorizarea exercitării unei activităţi independente, la cesiunea părţilor sociale/acţiunilor de către asociaţi/acţionari.
Certificatul de cazier fiscal se eliberează în 10 zile de la solicitare şi este valabil 15 zile de la emitere.