Pin It

Purtătorul ofertei este francizorul.

Francizorul este un întreprinzător sau un comerciant independent, persoană fizică sau juridică de drept privat, având deplină capacitate de exercițiu.

În viziunea legiuitorului român[1], francizorul este un comerciant care:

-          este titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate, menționându-se că drepturile trebuie exercitate pe o perioadă cel puțin egală cu durata contractului de franciză

-          confer dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu

-          îi asigură beneficiarului o pregătire inițială pentru exploatarea mărcii înregistrate

-          utilizează personal și mijloace financiare pentru promovarea mărcii sale, cercetării și inovației, asigurând dezvoltarea și viabilitatea.

Activitatea francizorului se desfășoară în mod organizat, ca o întreprindere, însă noțiunea de profit se lasă greu conturată, în lipsa evidenței unui element speculativ. Francizorul va fi comerciant dacă alături de exploatarea francizei. prin intermediul contractelor de franciză, exercită el însuși, în mod direct, o activitate comercială prin obiectul său.

Purtătorul cererii este beneficiarul sau francizatul.

Beneficiarul este partea contractată, care în schimbul semnelor distinctive și a asistenței tehnice sau a celei comerciale, plătește către francizor anumite sume cu titlu de redevență, alăturându-se și taxele de intrare în rețea, dar și cele de publicitate. Acesta este, conform legii, un comerciant, sub rezerva aplicațiilor necomerciale ale francizei.

Beneficiarul este un comerciant independent, atât financiar, organizatoric, cât și economic. Are o identitate proprie, distinct de cea a francizorului, chiar dacă el se prezintă sub numele comercial al francizorului. În acest sens, arătăm că beneficiarul are o firmă proprie care este înregistrată la Registrul Comerțului, conform Legii 26/1990, firma care nu este identică cu firma francizorului. Pentru că are independență juridică, beneficiarul este direct și singurul răspunzător în raport cu clienții săi, fie că problemele apărute sunt contractual sau delictuale.

În categoria agenți, facilitatori, furnizori de informații, mijlocitori putem încadra Asociația Română de Franciză, dar și site-ul www.franciza.ro.

AFR a luat ființă în anul 2006, fiind o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-lucrativă, înființată la inițiativa unor oameni de afaceri americani și români care activează în domeniul francizei din România și SUA, ca francizor, francizat sau consultant. S-a simtit nevoia creării unui organism oficial care să răspundă nevoii de informare a mediului de afaceri în sistem de franciză și care să promoveze și să dezvolte franciza ca o metodă comercială, pe piața din România.

Rolul acestui site, www.franciza.ro, este de a informa posibili clienți despre francizele de pe piața din România, printre francizele disponibile pe site întâlnim: francize hoteliere, francize luxury, francize fast-food, francize cafenele, francize restaurant, francize internet, francize auto, francize mobilier etc. Aici găsești toate informațiile necesare pentru achiziționarea unei francize, de la câți bani îți trebuie pentru a cumpăra franciza până la ce durată ar putea avea contractul.

În categoria autorități de reglementare și autorități de supraveghere putem încadra statul, care are un aport foarte important, acesta reglementând legile, ordonanțele și hotărârile guvernamentale aferente acestei tranzacții.

 

[1] Conținutul art. 1 lit. b din O.G. nr. 52/1997, republicată, cu modificări, în M. Of. nr. 180 din 14.05.1998.