Pin It

Reglementarea juridică a impozitelor, taxelor şi celorlalte venituri bugetare din statul nostru este susceptibilă de încălcări săvârşite de către oricare dintre subiectele de drept vizate de această reglementare juridică.

Incălcările normelor juridice referitoare la impozite, taxe şi alte venituri bugetare, privite în ansamblul lor sunt fapte şi omisiuni care pot avea un grad diferit de periculozitate socială, însă în general au consecinţă micşorarea impozitelor şi taxelor ce se încasează.

Pentru încălcările normelor juridice fiscale care au consecinţa financiară a plăţii unor impozite sau taxe mai mici decât cele legal datorate, în limbajul fiscal modern s-a răspândit denumirea "evaziune fiscală".

"Evaziunea fiscală" este caracterizată ca "sustragere de la impunere a materiei impozabile"5, şi ca încălcare frauduloasă a principiului "egalităţii în faţa impozitului şi prin impozit"6 cu consecinţa financiară a micşorării veniturilor bugetare. Din aceste caracterizări se desprinde raţional concluzia că evaziunea fiscală este frauduloasă, indiferent de variantele ei practice, datorită consecinţelor financiare, a faptului ca lezează interesul financiar public al realizării conforme a impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului de stat şi bugetelor locale.

Dacă în mod raţional evaziunea fiscală este frauduloasă, ajunge sub semnul întrebării existenţa unor cazuri de "evaziune fiscală legală".

Sunt considerate cazuri de evaziune fiscală legală în primul rând cele de calcul a veniturilor impozabile cu ajutorul unor norme legale de venituri mijlocii, ori prin scăderea din veniturile reale brute a unor cote forfetare legale de cheltuieli7. Acest calcul oferă posibilitatea plăţi unor impozite mai mici decit cele ce s-ar stabili diferenţiat în raport de veniturile reale subiectelor impozabile care obţin în fapt venituri mai mari decât cele mijlocii, ori care efectuează cheltuieli mai mici decât cele prestabilite legal prin cote forfetare de cheltuieli. Alăturat acestora sunt considerate cazuri de evaziune fiscală legală, cele de reducere a impozitului ca urmare a scăderii din profitul impozabil a unor cheltuieli investiţionale şi de sponsorizare,

 

  1. Şaguna, op.cit., vol. I, p. 110. R. Muzellac, op.cit., p. 416. Idem, p. 417.

posibilitatea legală a calculului impozitului global separat asupra veniturilor individuale ale membrilor unei familii cu consecinţa aplicării unor cote procentuale de impozit mai mici şi deci a atenuării progresivităţii tarifului de impunere, precum şi alte cazuri cu consecinţe financiare asemănătoare .

Datorită caracterului culpabil şi contrar interesului public fiscal, cele mai multe şi mai frecvente fapte şi omisiuni de evaziune fiscală sunt calificate contravenţii.

Calificarea contravenţională a faptelor şi omisiunilor de evaziune fiscală este, reglementată în prezent în statul nostru cu condiţia generală de a avea un grad de periculozitate socială mai redus decât al infracţiunilor. Astfel, conforn dispoziţiei actului normativ referitor la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la reglementările financiar - gestionare şi fiscale, faptele şi omisiunile de încălcare a acestor reglementări se califică contravenţii numai dacă nu constituie infracţiuni potrivit prevederilor penale.

Această dispoziţie concordă cu caracterizarea doctrinară şi legală a tuturor contravenţiilor ca încălcări ale normelor juridice în vigoare comise cu vinovăţie însă având un grad de pericol social mai redus decât infracţiunile.

In acelaşi timp această dispoziţie trebuie reţinută ca temei juridic al ipotezei responsabilităţii penale în domeniul fiscal sau al veniturilor bugetare.

In consecinţă, faptele şi omisiunile de evaziune fiscală pot fi calificate fie contravenţii, fie infracţiuni în raport de gradul lor de periculozitate socială, respectiv dacă întrunesc elementele constitutive ale contravenţiilor reglementate ca atare, ori ale unor infracţiuni prevăzute în codul penal sau legi speciale.