Face parte din categoria impozitelor directe şi se aplică persoanelor fizice. Principiul în aplicare acestui venit este cel al locului realizării venitului şi nu al domiciliului celui care realizează venitul. Astfel, subiectele supuse acestui impozit sunt:
- persoanele juridice rezidente. Legea nu distinge în funcţie de cetăţenie, fiind datorat atât de cetăţenii români cu domiciliul în ţară, cât şi de apatrizi şi cetăţeni străini cu domiciliul în România. Aceste persoane datorează impozit pe venit şi pentru veniturile obţinute şi în România dacă au rezidenţa în România 3 ani consecutiv, începând cu al patrulea an consecutiv;
- persoanele fizice nerezidente care desfăşoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România. Persoana fizică nerezidentă care desfăşoară activităţi dependente, pentru a fi impozitată pe venit, trebuie să fie prezentă în România peste 183 zile în orice perioadă de 12 luni consecutive. Prezenţa nu este condiţionată de continuitatea celor 183 zile, ci numai de cele 12 luni consecutive. Aceste persoane fizice, dacă au calitatea de rezident 3 ani consecutiv, sunt supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă atât din România, cât şi din afara României, începând cu al patrulea an consecutiv.
În practica acestui tip de impozit au fost utilizate trei tipuri de impozitare:
- sistemul cedular sau al impunerii separate. Cedula desemnează o categorie de venit. În acest sistem fiecare categorie de venit se impozitează separat. S-a practicat şi în România înainte de introducerea impozitului pe venitul global;
- sistemul impunerii globale. În acest tip de sistem, toate sau numai unele dintre veniturile realizate de un contribuabil, din orice sursă, se însumează şi se impozitează ca un tot;
- sistemul dual sau mixt. Rezultă din suprapunerea unui tip de impozit global pe venitul net total al unui număr de impozite separate.
Prin Ordonanţa Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, s-a adoptat sistemul impunerii globale pentru unele categorii de venituri ale persoanelor fizice. După introducerea cotei unice de 16%, deşi sistemul se menţine, are o aplicabilitate limitată în fapt datorită menţinerii şi altor cote de impozitare pentru unele venituri ale persoanelor fizice.
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit:
o Venituri din activităţi independente;
o Venituri din salarii;
o Venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
o Venituri din investiţii;
o Venituri din pensii;
o Venituri din activităţi agricole;
o Venituri din premii şi jocuri de noroc;
o Venituri din transferul proprietăţii imobiliare;
o Câştiguri primite de la societăţile de asigurare ca urmare a contractelor de asigurare, cu ocazia tragerilor de amortizare;
o Prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau orice altă entitate în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii;
o Veniturile obţinute de pensionari, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri şi servicii şi alte drepturi, foşti salariaţi, pe baza contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
o Venituri primite de persoanele fizice ca onorarii de arbitraj comercial.
Ministerul Finanţelor Publice, prin norme, stabileşte şi alte venituri din alte surse care sunt supuse impozitului pe venit, altele decât cele neimpozabile. O serie de venituri sunt neimpozabile, în sensul impozitului pe venit, dintre care exemplificăm: ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin din bugetele publice, despăgubirile pentru calamităţi naturale, invaliditate, deces, pensiile IOVR, bonurile de valoare acordate cu titlu gratuit, sumele primite ca sponsorizare şi mecenat, sumele din transferul proprietăţii imobiliare şi bunurilor mobile din patrimoniul personal, bursele, drepturile în bani şi în natură ale militarilor în termen, veniturile din agricultură şi silvicultură, premiile sportivilor medaliaţi ş.a.
- Veniturile din activităţile independente sunt:
- veniturile comerciale din fapte de comerţ şi prestări de servicii, precum şi din practicarea unei meserii;
- veniturile din profesii liberale - avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori imobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate;
- veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, brevetele de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor.
Sunt venituri din activităţi independente neimpozabile, următoarele:
- veniturile din aplicarea în ţară de către titular sau, după caz, de către titularii licenţei, a unei invenţii brevetate în România, incluzând fabricarea produsului sau aplicarea procedeului în primii 5 ani de la data începerii aplicării, cuprinşi în perioada de valabilitate a brevetului;
- venitul obţinut de titularul brevetului din cesionarea acestuia.
- Veniturile din salarii sunt toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică care desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege. Sunt asimilate salariilor şi indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică, pentru funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop lucrativ, drepturile băneşti ale militarilor, indemnizaţia lunară brută şi suma din profitul net plătite administratorilor la companii (societăţi la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar şi la regiile autonome), sumele primite de membrii fondatori ai societăţilor comerciale constituite prin subscripţie publică, indemnizaţia asociatului unic la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale, indemnizaţiile administratorilor şi sumele din profitul net primite de administratorii societăţilor comerciale, indemnizaţiile de delegare sau detaşare şi alte sume sau avantaje de natură salarială asimilate salariilor. Sunt considerate avantaje: utilizarea bunurilor din patrimoniul afacerii, inclusiv a unui vehicul de orice tip, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţa dus-întors de la domiciliu la locul de muncă, împrumuturi nerambursabile, anularea unor creanţe ale angajatorului asupra angajatului, costurile telefonice în scop personal, permise de călătorie folosite în scop personal, prime de asigurare pentru salariaţii proprii, cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la preţ mai mic decât preţul pieţei. Unele sume nu sunt incluse în veniturile salariale: ajutoare de înmormântare, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, cadouri oferite salariatelor, costul transportului la şi de la locul de muncă, contravaloarea tichetelor de masă, contravaloarea locuinţei de serviciu, plăţile compensatorii ş.a.
Deducerea personală este suma de bani care se scade din veniturile din salarii înainte de determinarea impozitului şi este diferită în funcţie de membrii de familie pe care îi are în întreţinere. În prezent, se aplică, pentru veniturile brute de până la 10 milioane lei. Peste acest plafon, până la 30 milioane lei, deducerile sunt degresive. Peste 30 milioane lei, nu se mai aplică.
Determinarea impozitului pe salarii se face prin aplicarea unei cote de 16% pe diferenţa dintre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiei aferente unei luni (contribuţia de asigurări sociale, contribuţia la pensia suplimentară, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, şomaj) şi următoarele:
- deducerea personală pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală pentru luna respectivă;
- contribuţiile la schemele facultative de pensii ocupaţionale, fără a depăşi 200 euro anual. Pentru celelalte venituri salariale decât locul unde se află funcţia de bază, cota de 16% se aplică asupra diferenţei dintre venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
Acest impozit se plăteşte prin stopaj la sursă, pe care plătitorul trebuie să-l vireze până la data de 25 a lunii următoare.
Contribuabilii pot dispune cu privire la 2% din impozitul pe salariu pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit.
o Impozitul pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor
Sunt impozabile veniturile atât în bani, cât şi în natură.
Veniturile impozabile sunt chiriile sau arendele prevăzute în contractele încheiate între părţi, indiferent de momentul încasării lor pentru fiecare an fiscal. Venitul brut se majorează cu cheltuielile care, potrivit dispoziţiilor legale, cad în seama locatorului, dacă sunt suportate de utilizator.
Venitul net se determină prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea unei cote de 25% asupra venitului brut.
Impozitul se virează până la data de 25 a lunii următoare. o Impozitul pe veniturile din investiţii
Sunt venituri din investiţii:
- dividendele;
- veniturile impozabile din dobânzi;
- câştiguri din transferul titlurilor de valoare;
- venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare;
- venituri din lichidarea sau dizolvarea fără lichidare a unei persoane juridice.
Veniturile din dividende şi din dobânzi se impozitează cu o cotă de 10%. Se plăteşte prin stopaj la sursă.
o Impozitul pe veniturile din pensii
Se aplică asupra sumelor primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii, făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din schemele facultative de pensii ocupaţionale şi cele finanţate de la bugetul de stat.
Venitul impozabil lunar din pensii se determină prin scăderea din cuantumul pensiei a unei sume de 9 milioane lei vechi (900 RON). Se determină şi se virează de fiecare plătitor de pensii până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata. Cota de impozitare este de 16% (cota unică).
o Impozitul pe venituri şi premii din jocurile de noroc
Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri cu excepţia celor pentru sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice, premiile pentru elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale.
Veniturile din jocurile de noroc cuprind câştigurile realizate ca urmare a participării la jocurile de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, altele decât cele realizate la jocurile de tip cazino şi maşini electronice cu câştiguri.
Cota de impozitare este:
- de 16% pentru venituri din premii şi se impune prin reţinere la
sursă;
- 20% pentru veniturile din jocurile de noroc la care venitul net nu depăşeşte 100 milioane ROL;
- 25% pentru veniturile din jocurile de noroc la care venitul net este de peste 100 milioane ROL. Impozitul se calculează, reţine şi virează de plătitor până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Veniturile din premii şi jocuri de noroc sunt neimpozabile în sumă de 6 milioane ROL pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de acelaşi organizator sau plătitor în aceeaşi zi.